Els vuit mils de Ferran Latorre i els escaladors-músics Favresse, al Festival BBVA de Cinema de Muntanya

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya donarà el tret de sortida a una nova edició del 15 al 24 de novembre. A Torelló, ja està tot a punt perquè s’hi projectin les 29 pel·lícules seleccionades per aquesta 31a edició. Al llarg de nou sessions, es posen en competició 1.253 minuts del millor film de cinema de muntanya.

Us deixem el teaser per fer-vos-en venir ganes!

Crossing the ice | 16/11/2013 - 21:30

PEL·LÍCULES | Destaca l’última pel·lícula del desaparegut Álvaro Bultó. És Next stop: Greenland, una cinta que recull l’aventura de tres escaladors i quatre saltadors de BASE al cim d’Ulamertorsuaq. Es projectarà just després de l’única pel·lícula catalana que competeix aquesta edició Els homes que volien pujar una muntanya de més de 8.000 metres. És el resum de l’expedició de Raül Coromines i Pere Herms per enfilar-se al vuitè cim més alt del planeta, el Manaslu. Tampoc passarà per alt la pel·lícula High tension. És el relat d’una notícia que va donar la volta al món a la primavera. Dos dels més grans alpinistes Ueli Steck i Simone Moro van ser agredits per un grup de xerpes quan intentaven una nova ascensió a l’Everest. Els testimonis reviuen els fets en aquest documental. A més, veurem la gran alpinista Gerlinde Kaltenbrunner en una expedició al K2. Two on K2 és en un film que explica el seu 14è i últim vuit mil, el que la va convertir en la primera dona que ha coronat els cims del món sense oxigen complementari.

Coneixerem uns esquiadors que, preocupats pel canvi climàtic, busquen com gaudir de l’esquí amb fórmules alternatives. Explicaran com fer-ho a la pel·lícula Steps, mentre els habitants d’un petit poble de l’Alt Atles del Marroc es resisteixen a instal·lar xarxa elèctrica. El film Le thé ou l’électricité ens ho ensenyarà. Com sempre alguns dels realitzadors i dels alpinistes que protagonitzen els films seran a Torelló. Entre ells, el corredor d’ultra trails Sébastien Chaigneau i l’escalador Ioan Doyle.

L’entrega de premis serà el 23 de novembre a les 7 de la tarda i, entre d’altres, comptarà amb la presència de la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega.

 

FERRAN LATORRE | Ser el primer català d’enfilar-se als 14 vuit mils del planeta sense oxigen. És el projecte CAT14X8000, la fita que s’ha marcat l’alpinista Ferran Latorre. Les seves dues últimes conquestes han estat el Lothse (8.516 metres) i el Cho Oyu (8.201 metres). Dos cims en un mateix any. Un any que no ha estat precisament fàcil per Latorre. Al Lothse va haver d’afrontar l’intent desesperat i unànime de rescatar Juanjo Garra, l’alpinista i càmera lleidatà que va morir al Dhaulagiri. La conferència de Latorre, amb un audiovisual amb imatges de les últimes expedicions, repassarà aquesta lluita cap als sostres del món. De moment, ja n’ha aconseguit nou

SESSIÓ INAUGURAL: NICOLAS I OLIVIER FAVRESSE | Encetarà el certamen una conferència audiovisual dels germans belgues Olivier i Nicolas Favresse. Reconeguts i premiats escaladors en dificultat, els Favresse inauguraran la 31a edició el divendres 15 de novembre. La proposta, que segueix la línia innovadora i diferencial de la darrera edició, és un espectacle interdisciplinari: inclou la conferència i projecció audiovisual de les darreres aventures dels germans belgues que també interpreten en directe les peces que han compost en enfilar-se a les grans parets del món.

Nicolas i Olivier Favresse

EXPOSICIONS | Arnold Fanck. La llum de les muntanyes és l’exposició de producció pròpia que hi haurà al Foyer del teatre Cirvianum de Torelló. Fanck és el pare del cinema de muntanya com a gènere cinematogràfic –bergfilm– i la mostra és un petit homenatge al pioner d’aquest gènere als anys 20. A més, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya porta a Torelló una altra exposició. És El Centre Excursionista Catalunya. De la Segona República al franquisme, que s’inaugura aquest divendres 8 de novembre a la Biblioteca Dos Rius de Torelló.

SLACKLINE | El col·lectiu slackline.es el portarà a la plaça Nova de Torelló. Alguns dels millors riders demostraran les seves habilitats: salts i piruetes de gran espectacularitat. A part de l’exhibició, qui vulgui podrà posar-se a prova i avaluar el seu equilibri podrà intentar-ho en tallers amb l’ajuda dels riders.

Aquí en teniu un resum, però trobareu més informació a www.torellomountainfilm.cat

Sandstone | 18/11/2013 - 21:00

 

 

MÉS ENLLÀ DEL FESTIVAL

EL FEST-OFF | Són les activitats complementàries que organitza l’ajuntament de Torelló, restaurants, comerços i entitats de Torelló en paral·lel al Festival.

· Escalada en rocòdrom. Organitza Centre Excursionista Torelló.

· Jornada gastronòmica de muntanya. Organitzen l’Ajuntament de Torelló i el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. Tast dels menjars propis de muntanya.

· Presentació del llibre L’exili de la Mare de Déu de Núria. L’autor de l’obra, Manuel Castellet, el presentarà a la sala d’El Casal. Coorganitzat amb la llibreria Xicoy de Torelló.

· Geocatching en família. Joc per a geolocalitzar proves i tresors amagats. S’organitza des del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura per espais de Torelló i pels afores.

· Ludoteca. Primer cop s’oferirà un espai de ludoteca per als més petits amb tallers de cuina.

· Exposició fotogràfica: La natura i la muntanya. Una producció de l’Agrupació Fotogràfica de Torelló a ART32.