A la seu de SGAE va durse a terme el passat dijous una trobada de Catalan Films amb els productors del país per explicar les possibilitats que ofereix la industria audiovisual brasilera.
Aquesta trobada a la qual també van participar l’Associació de Productors TV Brasilenys vàrem poder anotar algunes dades significatives.

BRASIL: PAÍS EN CREIXEMENT
La primera aproximació a Brasil de la qual es va parlar tenia que veure amb la pròpia estructura del país. Un país en el qual el creixement del PIB és del 2,32% i amb unes expectatives d’aconteixements esportius en propers anys prou coneguts i que estan impulsant tot el que té a veure amb el món comunicatiu i de l’audiovisual.

UN PAÍS PER A QUEDAR-S-HI
Una idea que va sortir en les diverses intervencions feia referència a la forma peculiar de treballar a Brasil, on les coses tenen una certa “lentitud”: des d’obrir un compte fins especialment amb els temes audiovisuals, la percepció de diners públics ja que es demanen moltes garanties… Una afirmació que també va sorgir en diverses intervencions és que Brasil no pot veure’s com un país per a exportar, per a vendre continguts audiovisuals sinó per a fer aliances estratègiques, per a començar coproduint amb empreses d’allà i anar assentant-se a mig termini, entenent be els mecanismes de suport q la indústria audiovisual que tenen una certa complexitat.

L’EXPERIÈNCIA CASALDALIGA
En aquest sentit, la intervenció del represetant de Minoria Absoluta que va rodar amb coproducció amb Brasil, un docus sobre el bisbe Casaldàliga anava en aquest sentit: “Es tracta d’entendre com són allà les coses”. L’experiència en la qual es feia una coproducción 80.20 va ser positiva i marca un cert precedent. Cal constatar també el recolzament que es pot trobar a Sao Paulo d’una oficina d’Accio10. El seu representant va explicar que si be inicialment s`atenia basicament al mon industrial que feia operacions al país, cada vegada hi ha més empreses de tota mena de serveis que busquen acords a Brasil..

CAMINS DE SUPORT A LA INDUSTRIA AUDIOVISUAL
Les intervencions d’aquesta Jornada van ser prou exhaustives entorn al mercat de la televisió de pagament i quines vies hi ha d’entrada així com en relació al mon del cinema en els diverses gèneres. No voldria entrar en les explicacions tècniques més concretes (Catalan Films disposa dels “power points” del que es va comentar). Només posar en relleu que Brasil disposa d’un acord multilateral de coproducció al que cal acollir se per aquestes activitats i també conèixer els mecanismes de suport a l’audiovisual que van des de fons estructurals, línia Procult del Banc de Desenvolupament que dona prèstecs però especialment els fons que aporten les empreses donats els incentius fiscals que hi ha… A les empreses brasilenyes els convé fer aportacions a l’audiovisual per les desgravacions que obtenen… A la fí, la indústria brasilenya pot ser un bon aliat pels productors catalans i val la pena deixant aquí aquesta breu crònica que val la pena que es tingui en compte.,