Novament portem uns dies en què hem de donar males notícies. Ha mort l’amic Josep Lluís Font.

Josep Lluís Font i Martí havia nascut a Tossa de Mar, a la província de Girona en 1932. Va ser un guionista i director que va marcar època amb “Vida de família”, el 1963, el seu únic film com a director. Un drama, en què un matrimoni jove pertanyent a una família barcelonina dividida per qüestions d’herència, pretén aprofitar l’antiga residència estiuenca de la família, però per a això ha de convèncer a la seva tia, de folgada posició econòmica.

Havia estudiat cinema a Roma.

En 1961 va ser guionista de la pel · lícula “Plácido”, dirigida pel gran Luis G. Berlanga (el llibret és magistral, amb diverses subtrames genials), i dos anys més tard va rodar com a director “Vida de família”, un retrat de la burgesia catalana, que no va agradar a la crítica de l’època i que va portar a la ruïna . Els protagonistes del film van ser Ana María Noé, Montserrat Carulla, Fernando Guillén i Carlos Mendy.

El president de la Junta Directiva del Col · legi de Directors de Cinema de Catalunya, Santi Lapeira, ha dit avui a Efe que “(…) Font és un referent, un cineasta a qui valoren molt, especialment per la seva tenacitat a l’hora de dur a terme una obra “.

En la seva opinió, es tracta d’algú que va aconseguir amb “Vida de Família” un film “molt ben fet, rigorós i que cinematogràficament va marcar una etapa”.

La seva vida va quedar plasmada en el llibre “Els passos perduts (Els passos perduts)”, editat per la Fàbrica de Cinema Alternatiu el 1998 per rescatar el llegat d’un dels pioners del cinema català.

¡Descansi en pau!

José López Pérez