La Muestra de Cine Español de Colombia, que se celebra entre el 26 de juliol i el 9 d’agost a Bogotà, Cartagena, Medellín, Cali i Barranquilla, inclou en la seva programació set produccions amb la participació de TV3 i té com a Festival convidat el Docs Barcelona.

A la mostra, es projectaran quatre documentals de producció catalana que han participat anteriorment al DocsBarcelona, que és el Festival convidat d’aquesta edició: “Dimanche à Brazzaville”, “Maria i jo”, i “Hollywood contra Franco”, fets amb la participació de TV3, i “El perdó”.

La Muestra de Cine Español, que organitza la Consejería Cultural de la Embajada de España, presenta el DocsBarcelona com “el quart esdeveniment audiovisual més important d’Espanya i el tercer mercat de finançament de projectes documentals més seguits del món”. L’organització ha fet una selecció acurada amb la intenció que “serveixi de carta de presentació davant la imminent edició colombiana del Festival que tindrà lloc després de la Muestra.”

En diferents seccions de la Muestra s’hi exhibeixen pel•lícules amb participació de TV3, com “Blancaneu”, “El cuerpo” i “Floquet de Neu”, en la secció Première, i “Jo també”, en la de Cine Quotidià.

Diumenge a Brazzaville

A “Diumenge a Brazzaville”, opera prima d’Enric Bach i Adrià Monés, un jove locutor de ràdio, Carlos La Menace, ens convida a compartir el cap de setmana amb tres personatges de Brazzaville, la capital del Congo. El Sapeur Yves Saint Laurent, envoltat de pobresa extrema, escull l’elegància com a forma de vida. Cheriff Bakala mescla hip-hop amb música tradicional tocant amb bateries fetes de bidons d’aigua. I Palmas Yaya, campió de catch de Brazzaville, confia en el vodú per revalidar el seu títol.

Rodat amb molt pocs mitjans, el documental, que és la primera coproducció entre el Congo i Espanya, ja ha guanyat diversos premis en festivals internacionals. la medalla de plata en el 31è Grand Prix International URTI del Documental d’Autor, a Mònaco, dins el Festival de Televisió de Montecarlo, el 16, sis dies més tard, el treball ha tornat a ser premiat; aquest cop al Senegal, dins de la 12a edició del Festival Image et Vie; el premi al millor documental i el Premi Canal+ en el Festival Miradasdoc 2011 i el premi al millor documental en el Festival Cine Tarapacá. D’altra banda, televisions asiàtiques, africanes i europees n’estan adquirint els drets.

És una producció de Fasten Seat Belt amb la col•laboració de Televisió de Catalunya i Télé Congo.

Maria i jo

La Maria viu amb la seva mare, la May, a les Canàries, a 3.000 quilòmetres de Barcelona, on viu el Miguel Gallardo. A vegades, el Miguel i la María se’n van junts de vacances a passar una setmana a un resort del sud de Gran Canària, un escenari una mica inhabitual que no sol acollir entre els seus hostes a un pare sol amb una filla de catorze anys que té autisme. Aquesta és la història d’un d’aquells viatges, i sobretot, un relat original i ple d’humor, ironia i sinceritat sobre com es conviu amb una discapacitat.

Basat en el còmic de Miguel Gallardo que du el mateix títol i que va ser guardonat amb el Premio Nacional de Cómic 2008, el director, Félix Fernández de Castro construeix un relat força especial a partir d’una reflexió que va sorgir de la seva lectura

Direcció: Félix Fernández de Castro
Guió: Félix Fernández de Castro i Ibon Olaskoaga (basat en el còmic de Miguel Gallardo, “María y yo”)
Una coproducció de Televisió de Catalunya amb Bausan Films, Televisió Espanyola i la Fundació Orange, amb la participació de Canal +.

Hollywood contra Franco

El documental mostra com la guerra civil espanyola va ser utilitzada a Hollywood- entre 1937 i 1975- en sintonia amb les tendències i interessos de la política americana de cada moment. Des de posicions liberals prorepublicanes en els 40s-amb el nazisme com enemic- l’apropament a Franco en els 50s, quan l’adversari era el comunisme. Hollywood va realitzar més de 50 pel•lícules amb referències a la guerra civil espanyola.

“Hollywood contra Franco” combina fragments de “Casablanca”, “por quién doblan las campanas”, “las nieves de Kilimanjaro”…amb abundant material documental, recollit en més de trenta arxius internacionals.

La Guerra Civil Espanyola va exercir un fort impacte amb els artistes de Hollywood. Molts d’ells van donar suport a campanyes contra la política de no intervenció del govern dels EUA, van participar en mítings o van pagar ambulàncies per al bàndol republicà, alguns inclús es van allistar a les brigades internacionals.

Director: Oriol Porta
Guió: Oriol Porta, Llorenç Soler i Isabel Andrés
Producció: Àrea de Televisió amb assocciació de Televisió de Catalunya, 2008

La pel•lícula va guanyar el 2n premi de la secció “Tiempo de Historia” de la Seminci de Valladolid 2008 i el premi al Millor Documental en el New York International Independent Film & Video Festival, a més de participar en nombrosos festivals, entre els quals destaquen el Festival Internacional de Cine de Mar del Plata 2009 i el Festival des Films du Monde de Montréal 2009.

Blancaneu

El llargmetratge de Pablo Berger, de tall clàssic -muda i en blanc i negre-, és una original versió del conegut conte popular del germans Grimm ambientada als anys 20 al sud d’Espanya. Una Blancaneu plena de fantasia, aventures, emoció i humor i que ens ensenya que “la vida no és tal com la narren els contes”.

Blancaneu és Carmen, una bella jove que ha viscut una infància turmentada per una terrible madrastra, Encarna. Carmen prova de fugir del seu passat i emprèn un apassionant viatge acompanyada d’una tropa de nans toreros que acaba de conèixer.

Direcció i guió: Pablo Berger
Intèrprets: Maribel Verdú, Macarena García, Sofia Oria, Daniel Giménez Cacho, Pere Ponce, Inma Cuesta, Ángela Molina i Ramón Barea. També hi col•labora l’actor Josep Maria Pou.
És una producció d’Arcadia Motion Pictures, Nix Films, Sisifo Films, The Kraken Films, Noodles Productions i Arte France Cinéma amb la col•laboració de Televisió de Catalunya, TVE i el suport d’Euroimage coproducción i el centre Nacional de la Cinématographie.

El film de Berger té, entre altres distincions, 10 Goyas, 8 medalles CEC, 4 Gaudís, 4 Alfa i Omega, el Premi RNE Sant Jordi de Cinematografia, 2 Forqué, el Fotogramas de Plata, 3 premis de l’Associació de Cronistes d’Espectacles de Nova York…

El cuerpo

Un thriller dirigit pel nominat al Goya com a millor director novell, Oriol Paulo, i protagonitzat per José Coronado, Hugo Silva i Belén Rueda.

El cadàver d’una dona desapareix misteriosament del dipòsit sense deixar rastre. L’inspector Jaime Peña investigarà aquest fet tan estrany amb l’ajuda d’Àlex Ulloa, el viudo de la desapareguda.

Direcció: Oriol Paulo
Guió: Oriol Paulo i Lara Sendim
Intèrprets: José Coronado, Hugo Silva, Belén Rueda i Aura Garrido
Una coproducció de Rodar y Rodar, Televisió de Catalunya, Antena 3 i Canal +

Concha de Plata al Millor Director en el Festival de San Sebastián i 13 nominacions als Premis Goya.

Floquet de neu

“Floquet de Neu”, barreja imatges reals amb animació 3D. Narra l’arribada del primat a Barcelona l’any 1966 i recrea una imaginària fugida del zoo.

En Floquet de Neu anirà a la recerca d’una poció que li canviï el color del pèl perquè els seus nous companys goril•les del zoo l’acceptin com un dels seus. Paral•lelament, el malvat Luc de Sac, un dels homes més malastrucs del món, el buscarà per tota la ciutat amb la intenció de caçar-lo, convençut que el goril•la albí és un amulet infal•lible contra la seva mala sort.

Director: Andrés G. Schaer
Guió: Amèlia Mora i Albert Val
Intèrprets: Claudia Abate (Paula), Pere Ponce (Luc de Sac), Elsa Pataky, Fèlix Pons, Rosa Boladeras, Mercè Comas i Elsa Anka, entre d’altres
Veus: Constantino Romero i Manel Fuentes
Una producció de Filmax en coproducció amb Televisió de Catalunya, MUF Animation i Utopía Global i amb la col•laboració de BSM (Barcelona de Serveis Municipals), Zoo de Barcelona, ICEC i amb la participació de TVE.

Jo, també

Una mirada a la tolerància i a la integració cap aquelles persones discapacitades amb un missatge clar: que la felicitat està basada en tot allò que ens envolta i, fonamentalment, en la parella i la família.

Daniel, un jove sevillà de 34 anys, és el primer europeu amb la síndrome de Down que ha obtingut un títol universitari. Comença la seva vida laboral a l’administració pública on coneix la Laura, una companya de feina. Tots dos inicien una relació d’amistat que aviat crida l’atenció al seu entorn laboral i familiar. Aquesta relació es converteix en un problema per a la Laura quan s’adona que en Daniel s’ha enamorat d’ella. Malgrat tot, aquesta dona solitària que rebutja les normes, trobarà en ell l’amistat i l’amor que mai ha rebut al llarg de la seva vida.

Direcció i guió: Álvaro Pastor y Antonio Naharro
Intèrprets: Lola Dueñas (Laura), Pablo Pineda (Daniel), Isabel García Lorca (María Ángeles), Pedro Álvarez Ossorio (Bernabé), Antonio Naharro (Santi), María Bravo (Reyes), Consuelo Trujillo (Consuelo), Daniel Parejo (Pedro), Lourdes Naharro (Luisa), Catalina Lladó (Pilar) i Susana Monje (Nuria)
És una producció d’Alícia Produce i Promico Imagen amb la col•laboració de Televisió de Catalunya.

“Jo, també” va guanyar dues Conchas de Plata l’any 2009 al festival de Sant Sebastià: la de millor actor (Pablo Pineda) i millor actriu (Lola Dueñas). Pablo Pineda es va convertir en el primer actor amb síndrome de Down d’endur-se un premi en un festival internacional. Lola Dueñas també va aconseguir el guardó a millor actriu protagonista a la SXXIV Gala dels Goya, any en què Guille Milkyway va guanyar el premi a la millor cançó original per aquesta mateixa pel•lícula.

tv3.cat

Sant Joan Despí, 26 de juliol del 2013