SGAE acaba d’anunciar la creació d’un Consell Territorial a Catalunya, per a descentralitzar l’organització. Aquest nou òrgan aproparà l’àmbit de decisió als socis, en temes de promoció cultural i assistència social, i administra la inversió cultural de la SGAE i la Fundació Autor a Catalunya

Els tres consellers catalans de la Societat General d’Autors i Editors, Teresa Alfonso, vicepresidenta de la SGAE; Joan Albert Amargós, president de la Mutualitat d’Autors i Editors i membre del Patronat de la Fundació Autor, i Enric Gomà, membre del Consell de Direcció, acompanyats per Ramon Muntaner, director de la SGAE a Catalunya i Balears, van presentar una trobada amb els mitjans de comunicació a la seu de la SGAE a Catalunya, amb l’objectiu d’explicar què és el Consell Territorial, les seves competències i l’àmbit de gestió. També el procés electoral iniciat per a escollir-ne els representants, el qual culminarà el dijous 25 d’abril. A l’acte també hi han assistit alguns dels candidats al Consell Territorial.

Enric Gomà ha explicat que «Els Consells Territorials són el resultat d’una vella aspiració de que autors dels diferents territoris tinguin més protagonisme dins l’estructura de la SGAE. Amb aquest Consell es dotarà de veu i iniciativa als autors catalans». I, en aquest sentit, ha assenyalat que «el fet que a Catalunya s’hi hagin presentat 21 candidats a formar-ne part, i que es vulguin agrupar al voltant d’aquesta entitat per a dedicar-hi temps i esforços, és quelcom que s’ha de celebrar». Ha afegit que «les zones que tenen llengua i cultura pròpies han de tenir el seu propi Consell Territorial perquè els autors i editors decideixin sobre les inversions culturals locals. A Catalunya li pertoca el 20% del pressupost en inversió cultural de la Fundació Autor de la SGAE, però aquest percentatge encara s’està negociant». «Hi ha persones que pensen que la SGAE només ha de recaptar i liquidar drets d’autor però també hi ha qui pensa que la inversió en el foment de la cultura, aportar la cultura autòctona a la societat és fonamental», ha reblat Gomà.

Seguint aquest fil, la vicepresidenta de la SGAE, Teresa Alfonso, ha fet referència a la tasca formativa i de promoció autoral i social que du a terme la Fundació Autor de la SGAE. Ha destacat «la quantitat de diners que es destina a l’Ajuda de Previsió Social (APS). Cada vegada hi ha més socis en dificultats, la majoria van amb l’aigua al coll». Teresa Alfonso també ha afegit que «als Consells Territorials els correspondrà la tasca d’informar dels expedients d’ajut social i d’atendre a aquests socis».

Joan Albert Amargós, president de la Mutualitat d’Autors i Editors i membre del Patronat de la Fundació Autor, ha recordat que «la SGAE aconsegueix avançaments i bestretes per a que els autors puguin viure dignament. L’ajuda social de la Fundació Autor podrà augmentar d’aquí a 3 anys, quan el procés de desinversió que ara viu hagi culminat».

Respecte a la possible creació d’una entitat de gestió de drets d’autor a Catalunya, Enric Gomà ha declarat el seu «màxim respecte als autors que vulguin iniciar-la» i ha afegit que «personalment, penso que la SGAE funciona prou bé com per donar-li suport. Està en un procés profund de reforma de la seva organització i funcionament amb l’objectiu de solucionar el que no funcioni en l’actualitat. Però, si algú vol anar per lliure, endavant». Així mateix, ha ofert la col·laboració de l’entitat en qualsevol nova iniciativa, «ja ho estem fent amb DAMA, l’altra entitat de gestió de drets audiovisuals».

El procés de democratització i incentivació de la participació dels socis en la gestió de la SGAE continua amb pas ferm. A Catalunya, Andalusia i València se celebraran les eleccions als Consells Territorials el dijous 25 d’abril, i a Galícia, Madrid i el País Basc la convocatòria d’eleccions per a la constitució de Consells Territorials serà el 30 de maig. D’aquesta manera, durant el primer semestre de 2013, com havia determinat la Junta Directiva de la SGAE, quedaran constituïts aquests Consells en aquelles comunitats autònomes en què hi hagi, com a mínim, un cens del 3% dels socis amb dret a vot que formen part del cos social de l’entitat. En el segon semestre d’enguany es preveu la constitució de Comissions Autonòmiques a altres Comunitats.

Els candidats al Consell Territorial a Catalunya

El dijous 25 d’abril, gairebé 4.500 socis autors i editors, són cridats a les urnes. S’han proclamat 21 candidats: 9 pel Col·legi de Petit Dret (Música); 4 del Col·legi de Gran Dret (Arts Escèniques); 5 del Col·legi Audiovisual i 3 candidatures del Col·legi dels Editors.

El Consell Territorial de Catalunya estarà integrat per 10 membres electes dels diferents Col·legis de l’entitat i els 3 consellers catalans de l’actual Junta Directiva. Els 10 membres provindran: 4 membres pel Col·legi de Petit Dret, 2 del Col·legi de Gran Dret, 2 membres del Col·legi d’Audiovisuals i 2 membres pel Col·legi d’Editors.

Així doncs, segons els col·legis electorals, els candidats al Consell Territorial de Catalunya són els següents (per ordre alfabètic):

Col·legi electoral de Petit Dret (Música):

Emilio Alquezar Lorca
Santi Arisa Pujol
Jordi Bastard Guilera
Xavier Capellas Sans
Eduard Iniesta Torres
Aureli Morata Villagrasa
Josep Sala Bellavista (Pep Sala)
Joaquim Antoni Sunyer Llop (Max Sunyer)
Ignasi Tarrés Garcia (Natxo Tarrés)

Col·legi electoral de Gran Dret (Arts Escèniques)

Jordi Galceran Ferrer
Ezequiel Guillem Cófreces (Saki)
Pedro Tantiñá Almela (Pera, La Fura)
Joan Vives Sanfeliu

Col·legi electoral d’obres Audiovisuals:

Lluís Arcarazo Martínez
Ildefons Duran i Solà
Pere-Jordi Español i Castells (Piti Español)
Joel Joan i Juvé (Joel Joan)
Ricard Reguant Molinos

Col·legi electoral d’Editors:

Ediciones Musicales Clipper´s, S.L. (Juli Guiu)
Discmedi, S.A. (Àlex Eslava)
Konga Music, S.L. (Teresa Carbonell)

Les Eleccions: el dijous 25 d’abril

L’ Elecció als Consell Territorials de Catalunya se celebrarà el dijous 25 d’abril de 2013. El calendari previst fins a les eleccions és el següent:

– 24 d’abril: data límit del vot per correu.
– Campanya electoral: els candidats proclamats podran iniciar la campanya electoral 15 dies abans de les eleccions i fins a les 24.00 hores del dia anterior a les mateixes.
– Eleccions, 25 d’abril: votació presencial a la seu de la SGAE a Catalunya.