Els Premis SGAE Nova Autoria al millor guió, la millor direcció-realització i millor música original han recaigut en joves creadors del Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya i de l’Escola de Cinema de Barcelona

 

Alumnes de Bande à Part, de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya i de la Universitat Rovira Virgili han obtingut Mencions Especials

 

 

La cinematografia catalana està d’enhorabona perquè s’ha assegurat un relleu generacional digne d’admirar. Els Premis SGAE Nova Autoria han demostrat, un any més, que de les escoles de cinema de Catalunya en sorgeix un interessant planter de guionistes, directors-realitzadors i compositors de bandes sonores que aconsegueixen tirar endavant estimulants propostes creatives.

 

Els guanyadors dels Premis SGAE Nova Autoria 2012, concedits per la Societat General d’Autors i Editors i la Fundació Autor en el marc del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya Sitges, van rebre dissabte els seus guardons en una cerimònia celebrada a l’espai Cañateca que va comptar amb l’assistència del jurat dels premis Inés París, directora i guionista de cinema i televisió, i directora de l’Institut Buñuel de la Fundació Autor; Arnau Bataller, compositor, i Sílvia Munt, directora i guionista.

 

Carles Harillo Magnet, guionista i director del curt El mal menor, presentat pel Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC), va ser el gran vencedor de la nit en obtenir el Premi SGAE Nova Autoria 2012 al millor guió i a la millor direcció-realització per un treball audiovisual inspirat en el conte «La gallina degollada» d’Horacio Quiroga. «Avui és un dia molt molt especial. He tingut el copet a l’esquena que em feia falta, l’estímul que em diu que hi ha alguna cosa que s’està fent bé», explicava l’autor visiblement emocionat. «El premi al guió me’l sento més meu perquè he tingut molta feina, sol, a casa… Però el premi a la millor direcció és per a tot l’equip, no és només la meva direcció pròpiament. He comptat amb l’ajuda de molta gent que s’ha involucrat fins al final en el meu projecte», i feia així certes les paraules del jurat quan sentenciava que «El mal menor és un magnífic treball d’equip en què sobresurten les aportacions dels departaments d’art, vestuari i fotografia».

 

El guanyador del Premi SGAE Nova Autoria 2012 a la millor música original va ser Gonzalo Perales, compositor de la banda sonora de Big red sour apple, presentat per l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB). Perales és, alhora, un veterà i una promesa de la composició ja que aquesta ha estat la tercera vegada que obté un Premi SGAE Nova Autoria. Michael Pfau, director del curt, opinava que la música de Perales a Big red sour apple «va ser un encert perquè troba el to dramàtic adequat que acompanya a la imatge».

 

Durant la lectura del veredicte dels premis Inés París, Arnau Bataller i Sílvia Munt van destacar, «l’alt nivell de tots els curts presentats a concurs» i van concedir tres mencions especials als treballs El crimen desorganizado del director i guionista Stephan Hofmann de l’escola Bande à Part; Desvísteme del director Javier Sanz i la guionista Gisela Remolins presentat per l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), i per 1H92, un treball coral de guió escrit per Fran Ramírez, Marc Andreu, Marta Arjona, Pilar Borrellas i Aleix Figueres, i presentat per la Universitat Rovira Virgili.

 

Per Stephan Hofmann, veure com el públic reia amb El crimen desorganizado va ser «flipant. És la primera vegada que he estrenat davant de tanta gent, i veure la reacció del públic que visiona una comèdia meva que parla de la crisi ha sigut molt fort». Per Fran Ramírez, director i guionista de 1H92, també era la primera vegada que un treball seu es projectava a la gran pantalla d’un festival cinematogràfic i definia la sensació amb un «estic al·lucinat, pel nerviosisme i per la bona acollida que ha tingut el fals documental».

 

No va ser aquest el cas de Desvísteme, un curt de clara projecció internacional i que «ha obtingut el premi al millor curt i a la millor actriu al Festival Lanterna de Mèxic, i que aviat es podrà veure als Estats Units, en tres festivals més. És curiós el cas de Desvísteme, funciona més fora d’Espanya que no aquí», explicava el seu director, Javier Sanz. Gisela Remolins, la guionista de l’audiovisual, hi afegia que «al curt s’hi ha inclòs anècdotes personals del director i meves, i potser per això és pròxim i interessa tant».

 

Concebuts com una finestra oberta a descobrir el talent dels creadors audiovisuals del futur, els Premis SGAE Nova Autoria compten amb la col·laboració i la complicitat de les principals escoles cinematogràfiques catalanes i amb el mateix Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. A través d’aquests guardons, la SGAE, la Fundació Autor i l’Institut Buñuel ofereixen la possibilitat als autors emergents d’exhibir els seus treballs i donar-los a conèixer al gran públic en el marc d’un esdeveniment audiovisual de projecció internacional.

 

Els participants als Premis SGAE Nova Autoria 2012

Un total de 26 treballs de 10 escoles diferents es van presentar per a optar als Premis SGAE Nova Autoria 2012. D’entre aquests, el jurat ha realitzat una selecció prèvia de 10 treballs finalistes que corresponen a 8 escoles, i són els següents:

 

1H92 (Ficció)

Direcció: Fran Ramírez

Guió: Marc Andreu, Marta Arjona, Pilar Borrellas, Aleix Figueres i Fran Ramírez

Universitat Rovira Virgili

 

Accident (Ficció)

Direcció: Ivan Panisello

Guió: Ivan Panisello

Música original: Marc Cuadern

Universitat Ramon Llull-Blanquerna

 

Big red sour apple (Ficció)

Direcció: Michael Pfau

Guió: Michael Pfau i Santiago León Cuéllar

Música original: Gonzalo Perales

Escola de Cinema de Barcelona (ECIB)

 

Desvísteme (Ficció)

Direcció: Javier Sanz

Guió: Javier Sanz i Gisela Remolins

Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)

 

El crimen desorganizado (Ficció)

Direcció: Stephan Hofmann

Guió: Stephan Hofmann

Música original: La Terrasseta de Preixens

Escola de cinema Bande à Part

 

El mal menor (Ficció)

Direcció: Carles Harillo Magnet

Guió: Carles Harillo Magnet

Música original: Pablo Cabrera

Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC)

 

Indirizzo (Ficció)

Direcció: David Pérez Sañudo

Guió: David Pérez Sañudo i Flavia Santos

Música original: Jorge Granda

Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)

 

Kiss me (Animació)

Direcció: José Luis Castro Zapata

Guió: José Luis Castro Zapata

Música original: Oliver Granadal Quero

Escola d’animació 9 ZEROS

 

Muñecas (Ficció)

Direcció: Paco Pérez García

Guió: Paco Pérez García

Música original: Luís Grané, Virginia Labuat i Ignacio García López

Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC)

 

Piedra, papel y madera (Ficció)

Direcció: Manuela Porter Astorga

Guió: Manuela Porter Astorga i Juanma Martínez

Música original: Gustavo Llull

Escola de Mitjans Audiovisuals de Catalunya (EMAV)

 

 

 

El programa dels Premis SGAE Nova Autoria 2012

La secció Noves Visions, en la qual s’emmarquen els Premis SGAE Nova Autoria, se celebrarà el proper dissabte 6 d’octubre de 2012. El programa previst és el següent:

 

Ø De 15.15 a 17.45 hores. Cinema Prado

(Carrer Francesc Gumà, 8 – Sitges)

Projecció dels treballs audiovisuals seleccionats als Premis SGAE Nova Autoria 2012

 

Ø 18.00 hores. Cañateca

(Carrer Francesc Gumà, 6-14 – Sitges)

Festa-recepció amb els participants dels Premis SGAENova Autoria 2012 i lectura del veredicte dels premis.