Dotze produccions, nou de les quals són catalanes, confirmen l’aposta pel nou talent i els noms consolidats

El cinema fantàstic de l’Estat serà protagonista amb majúscules en la 45ª edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà entre el 4 i el 14 d’octubre, segons ha presentat aquest matí Ángel Sala, director del festival, a la seu de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas a Madrid. Dotze pel·lícules espanyoles, nou de les quals són catalanes, formen part de la programació oficial, que es donarà a conèixer en les properes setmanes.

Aquesta aposta es manifesta en la mateixa inauguració del certamen, protagonitzada per l’estrena europea d’El cuerpo, producció catalana a càrrec de Rodar y Rodar, Antena 3Films, TV3, que significa el debut en la direcció d’Oriol Paulo. En el seu repartiment hi destaquen dos dels grans noms del cinema espanyol actual: Belén Rueda i José Coronado. La promoció del talent més jove seguirà amb una altra òpera prima present en la Secció Oficial: Insensibles, de Juan Carlos Medina. Una producció d’A Contracorriente Films, que aposta pel gènere partint d’una premissa històrica.

Sitges 2012 també rep dos autors ja consagrats com Óscar Aibar i Daniel Calparsoro. El primer presentarà l’estrena mundial de la producció El bosc, una pel·lícula de fantasia i terror protagonitzada per Àlex Brendemühl, mentre que el segon, després de triomfar amb les seves últimes propostes televisives de gènere, participarà amb la première mundial d’Invasor, un thriller d’acció i misteri.

Com a prova de l’ascens dels valors sorgits de la collita de Sitges al llarg dels últims anys, el Festival programarà com a sessió especial Lo imposible, la pel·lícula de J. A. Bayona cridada a ser un dels grans esdeveniments de l’any arreu del món. També com a sessió especial i exemple de la feina de les escoles de cinema i la seva rica collita de talent, Sitges oferirà la producció d’Escándalo Films Animals, de Marçal Forés, una de les òperes primes més sorprenents de l’any. En l’apartat documental és destacable igualment l’estrena de Leonora Carrington: El juego surrealista, de Javier Martín Domínguez, que competirà en l’apartat de No Ficció de la secció Noves Visions.

La programació amb segell espanyol de Sitges 2012 inclourà també Dario Argento Dracula 3D, una coproducció d’Enrique Cerezo, protagonitzada per Thomas Kretschmann (Millor Actor a Sitges 2007), Asia Argento i Unax Ugalde, entre altres.

El cinema espanyol serà present a totes les seccions, formats i facetes del Festival, incloent una cinquantena de curtmetratges de producció estatal. També en les activitats paral·leles de la secció Noves Visions, que giraran al voltant del treball de creadors independents com Karlos Alaustrey, Iker Irrutía o Borja Echevarría. Aquest últim presentarà el seu llargmetratge Qué pelo más guay. A més, dins el Sitges Forum s’organitzarà una taula rodona sobre la importància del cinema de gènere per al cinema espanyol dels últims anys i el paper del Festival de Sitges com antena receptora del nou talent i dinamitzador de la indústria catalana des de finals dels anys noranta.

Pel que fa a les relacions amb el sector audiovisual espanyol, Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya es congratula en reforçar la seva col·laboració amb l’Entidad de Gestión de Derechos de los Productores Audiovisuales (Egeda), a través del servei VeoSitges per al visionat de films espanyols presents en el certamen per part dels profesionals que ho sol·licitin.

El festival de referència del cinema fantàstic

Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya és el primer festival de cinema fantàstic del món i la manifestació cultural amb un major ressò mediàtic de Catalunya. La programació de Sitges 2012 inclou algunes joies com l’última creació de David Cronenberg, Cosmópolis, protagonitzada per Robert Pattinson i basada en la novel·la de Don DeLillo; Leo Carax, amb l’aclamada Holy Motors, un homenatge a l’imaginari cinematogràfic europeu; Jennifer Lynch, guanyadora del Festival el 2008, torna amb un relat aterridor sobre un serial killer titulat Chained. Pascal Laugier, responsable de la polèmica Martyrs, presentarà la seva impactant The Tall Man, protagonitzada per Jessica Biel.

Les noves tendències i expressions del cinema de terror actual estaran representades a Sitges 2012 amb films com Antiviral (del fill de David Cronenberg, Brandon), Excision (de Richard Bates Jr) i les dirigides a vàries mans The ABCs Of Death i V/H/S.

La secció de Noves Visions exhibirà una àmplia i innovadora selecció de pel·lícules que reunirà, tant en l’apartat de ficció com en el de documental, títols d’autors consagrats i propostes més joves i trencadores. Im Sang-soo, un dels noms més importants del cinema coreà, obrirà la secció amb The Taste Of Money, mentre que la cloenda també tindrà una firma contrastada, Alain Resnais, el pope dels realitzadors europeus, que demostra seguir en plena forma amb Vous n’avez encore rien vu. La programació de Noves Visions comptarà amb directors destacats com Takashi Miike (For Love’s Sake), Kim Ki-duk (Pieta), Guy Maddin (Keyhole) i Lou Ye (Mystery), a més de propostes més desconegudes però triomfadores en festivals d’arreu del món.

El cinema fantàstic de l’Estat serà protagonista amb majúscules en la 45ª edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà entre el 4 i el 14 d’octubre, segons ha presentat aquest matí Ángel Sala, director del festival, a la seu de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas a Madrid. Dotze pel·lícules espanyoles, nou de les quals són catalanes, formen part de la programació oficial, que es donarà a conèixer en les properes setmanes.

Aquesta aposta es manifesta en la mateixa inauguració del certamen, protagonitzada per l’estrena europea d’El cuerpo, producció catalana a càrrec de Rodar y Rodar, Antena 3Films, TV3, que significa el debut en la direcció d’Oriol Paulo. En el seu repartiment hi destaquen dos dels grans noms del cinema espanyol actual: Belén Rueda i José Coronado. La promoció del talent més jove seguirà amb una altra òpera prima present en la Secció Oficial: Insensibles, de Juan Carlos Medina. Una producció d’A Contracorriente Films, que aposta pel gènere partint d’una premissa històrica.

Sitges 2012 també rep dos autors ja consagrats com Óscar Aibar i Daniel Calparsoro. El primer presentarà l’estrena mundial de la producció El bosc, una pel·lícula de fantasia i terror protagonitzada per Àlex Brendemühl, mentre que el segon, després de triomfar amb les seves últimes propostes televisives de gènere, participarà amb la première mundial d’Invasor, un thriller d’acció i misteri.

Com a prova de l’ascens dels valors sorgits de la collita de Sitges al llarg dels últims anys, el Festival programarà com a sessió especial Lo imposible, la pel·lícula de J. A. Bayona cridada a ser un dels grans esdeveniments de l’any arreu del món. També com a sessió especial i exemple de la feina de les escoles de cinema i la seva rica collita de talent, Sitges oferirà la producció d’Escándalo Films Animals, de Marçal Forés, una de les òperes primes més sorprenents de l’any. En l’apartat documental és destacable igualment l’estrena de Leonora Carrington: El juego surrealista, de Javier Martín Domínguez, que competirà en l’apartat de No Ficció de la secció Noves Visions.

La programació amb segell espanyol de Sitges 2012 inclourà també Dario Argento Dracula 3D, una coproducció d’Enrique Cerezo, protagonitzada per Thomas Kretschmann (Millor Actor a Sitges 2007), Asia Argento i Unax Ugalde, entre altres.

El cinema espanyol serà present a totes les seccions, formats i facetes del Festival, incloent una cinquantena de curtmetratges de producció estatal. També en les activitats paral·leles de la secció Noves Visions, que giraran al voltant del treball de creadors independents com Karlos Alaustrey, Iker Irrutía o Borja Echevarría. Aquest últim presentarà el seu llargmetratge Qué pelo más guay. A més, dins el Sitges Forum s’organitzarà una taula rodona sobre la importància del cinema de gènere per al cinema espanyol dels últims anys i el paper del Festival de Sitges com antena receptora del nou talent i dinamitzador de la indústria catalana des de finals dels anys noranta.

Pel que fa a les relacions amb el sector audiovisual espanyol, Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya es congratula en reforçar la seva col·laboració amb l’Entidad de Gestión de Derechos de los Productores Audiovisuales (Egeda), a través del servei VeoSitges per al visionat de films espanyols presents en el certamen per part dels profesionals que ho sol·licitin.