Coincidint amb la celebració del 20º aniversari de Casa Àsia, el festival de cinema asiàtic d’autor Asian Film Festival Barcelona | AFFBCN 2021 torna a la ciutat. La novena edició del certamen es celebrarà del 27 d’octubre al 7 de novembre amb una programació que aquest any serà 50% presencial i 50% en línia.

Las sedes de esta edición del Festival son CaixaForum, Cinemes Girona, Instituto Francés y Filmoteca de Catalunya, mentre que la plataforma de cine Filmin acogerà la programació en línia. En total, el AFFBCN 2021 projectarà més d’un centenar de pel·lícules.

El cine inclusiu, d’autor, que incideix en els canvis socials, identitaris i polítics més recents del divers mapa asiàtic son els focus d’aquesta novena edició del festival, que a la seva vegada reafirma el compromís de Casa Àsia per que Barcelona tingui un festival. únic especialitzat en la millor filmografia actual del continent.

El AFFBCN pretén, un any més, acercar al públic nacional produccions de diferents cultures i etnies que ens llegan des d’Asia Central, el Sud-est asiàtic i Àsia-Pacífic, permetent a l’espectador emprendre un viatge des de Kazajstán, Kirguizistán, Tayikistán, Afganistán, a Irán , Pakistan, Bangladesh, Índia, Bután, Xina o Hong Kong, passant per Macau, Mongòlia, Corea, Japó, Singapur, Tailandia, Camboya, Malàisia, Filipines, Laos, Indonèsia i Vietnam, fins arribar a Austràlia i Nova Zelanda.

De la programació del Festival destacan les 14 pel·lícules iranianes produïdes el 2020 i el 2021; los15 títols procedents de India de 2020 i 2021, amb una sola excepció de 2019; el cine filipino, el cine japonès o el nou cinema que venim de China y Corea, al mateix que de tots els països que tindran una presència al festival. Per al seu director, Menene Gras Balaguer, “es tracta d’un cinema plural i representatiu de la diversitat geogràfica, política, econòmica i cultural d’un continent desigual”.

La programació de AFFBCN 2021 seguirà distribuint entre les següents seccions: Oficial, Oficial Panorama, Discoveries, Netpac i Especial, totes en competició. A més, una de les novetats d’aquest any és la secció New Talents Hong Kong, que de la mà del Festival Internacional de Cinema de Hong Kong (HKIFF), que oferirà 10 llargmetratges firmats pels nous talents del cinema hongkonès. El festival també integrarà la seva programació la Retrospectiva dedicada, en aquesta ocasió, a Satyajit Ray (Calcuta, India, 1921), que es realitzarà cada any en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya.

Per una altra part, la programació s’amplia amb l’OFF-Festival, que es planta com una introducció i una extensió de AFFBCN. Aquesta ampliació consta de tres cicles: Cine de Asia fuera de Barcelona, ​​Cine de Asia en los Cinemes Girona (Retrospectivas y Monográficos) con periodicidad semanal, Cine de Asia en los Cinemes Girona (programació escolar) i Cines of Asia en BETEVÉ, que es iniciarà pocs dies abans de la inauguració del festival.

Entre els destacats d’aquest any, pot mencionar la pel·lícula inaugural, Wheel of Fortune and Fantasy (2021) de Ryusuke Hamaguchi, del que també projectarà Drive my Car (2021, premi al millor guió al passat Festival de Cine de Cannes. Ambas pel·lícules no tardaran en estrenar-se a Espanya després d’haver estat premiades en diversos festivals. Festivals de cinema, l’Agència EFE i Betevé, entre altres .: