PAC i 15 entitats del sector llegeixen dissabte 29 de març un manifest conjunt abans de la projecció de No Other Land al festival D’A
BARCELONA, 1 d’abril de 2025,
PAC – Productors Audiovisuals de Catalunya, juntament amb diverses entitats del sector audiovisual de Catalunya, vam sumar-nos el passat dissabte 29 de març a la 15a edició del festival D’A per fer la lectura d’un manifest de denúncia contra el genocidi i extermini sistemàtic de la comunitat palestina, així com en defensa de la llibertat d’expressió.
La sessió, que va incloure la projecció del documental No Other Land, guardonat en la passada edició dels Òscars, es va dur a terme com a resposta a la recent agressió i detenció del cineasta palestí i codirector del film, Hamdam Ballal, atacat per colons israelians i posteriorment arrestat per l’exèrcit d’Israel.
Abans de la projecció, que es va fer amb totes les entrades exhaurides, PAC, juntament amb Catalunya Film Festivals, PROA, Acadèmia del Cinema Català, Cluster Audiovisual de Catalunya, Federació Catalana de Cineclubs, ACCEC, GAC, AADPC, Dones Visuals, AMMAC, APDICE, DocsBarcelona, Festival Impacte, CCCB i D’A Film Festival, vam llegir el següent manifest:
Davant l’agressió i segrest de Hamdan Ballal per part de colons i l’exèrcit israelià, les entitats representants del sector audiovisual manifestem el nostre rebuig absolut i innegociable davant de qualsevol atac al dret a la vida i a la llibertat d’expressió.
Condemnem amb fermesa aquests actes, que considerem una violació flagrant dels drets humans i un intent premeditat de silenciar les veus que documenten la realitat de les comunitats palestines sota ocupació. Denunciem la violència continuada que, des de fa més de 70 anys, ha colpejat la població civil i exigim la fi de l’extermini sistemàtic del poble palestí per part d’Israel.
El cinema té la capacitat de generar ponts entre cultures, nacions i comunitats, i també de revelar la veritat històrica: el paper dels i les cineastes és essencial per donar visibilitat a les atrocitats comeses i evitar que es perpetuïn amb la impunitat de l’oblit.
Les històries que una societat explica sobre si mateixa defineixen la seva identitat. La creativitat dels i les cineastes és una de les eines més poderoses amb què les societats contemporànies troben el seu camí i reivindiquen els seus drets, especialment en llocs on la llibertat està amenaçada i els drets humans són vulnerats. Protegir la llibertat creativa, per tant, és imprescindible.
Dilluns va ser Hamdan Ballal, i el món sencer va posar-hi el focus perquè havia guanyat un Òscar. Però quants altres Hamdan Ballals romanen desconeguts? Malauradament, aquest no és un cas aïllat. Fets similars succeeixen diàriament en països com l’Iran, la Xina, l’Afganistan o Myanmar, per citar-ne alguns. La International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR), que es va presentar recentment a Barcelona gràcies al Festival Impacte, ofereix suport i seguiment a aquests cineastes. Us animem a conèixer la seva tasca i a descobrir tots els i les cineastes en risc que actualment tenen identificats arreu del món.
Com diu la gent de la ICFR: només serem lliures quan tothom sigui lliure.
Fotografia: Gerardo García