La 40a edició de FILMETS Badalona Film Festival arriba amb una Secció Oficial de 255 pel·lícules de 46 països i més de 4.000 curtmetratges inscrits. El festival FILMETS tindrà lloc del 17 al 26 d’octubre del 2014.

Els Estats Units d’Amèrica, país convidat

El jurat oficial internacional d’enguany estarà integrat per Joan Vidal, cofundador del festival l’any 1971, Alex Sufit, realitzadora de videoclips i publicitat (Anglaterra), Luca dal Molin, director del festival de cinema UNLIMITED Erice (Itàlia), Esther Casas, directora d’animació de Claymaniak (Estats Units) i Miguel Angel Buttini, director i productor de cinema.

La 40a edició del FILMETS BADALONA FILM FESTIVAL se celebrarà del 17 al 26 d’octubre de 2014 en les seus oficials el Teatre Zorrilla, el Teatre Principal, la sala d’actes del CES Joan Maragall, el Centre de Cultura Tradicional Can Canyadó i les biblioteques de la ciutat.

ESTATS UNITS D’AMÈRICA serà el país convidat, el país que més vegades ha guanyat la Venus a la millor pel·lícula de la història del festival. Es projectarà una selecció de curtmetratges de la Secció Oficial, entre ells THIRST, première al festival de Locarno i protagonitzat per Melanie Griffith. La sessió serà el diumenge 19 d’octubre a les 19h al Teatre Zorrilla a un preu de 3 euros.

Aquest any el Festival també prepara una exposició, EXPO VINTAGE, amb entrada lliure, que tindrà lloc al teatre Zorrilla, amb col·leccions privades de càmeres, projectors i diferent material cinematogràfic que es va utilitzar en rodatges de les 40 edicions del festival i algunes peces úniques dels formats de 35 mm, 16 mm, Súper 8, 8 mm, 9,5 mm i amb l’apartat “Joguines de cine”. Una aproximació al món cinematogràfic analògic i desconegut per a les noves generacions, que podran descobrir, in situ, el funcionament d’aquests aparells mecànics.

El festival FILMETS ha organitzat durant tot l’any sessions divulgatives per tot Catalunya i sessions retrospectives de curtmetratges catalans als festivals de BISFF a Busan (Corea del Sud), REGARD al Quebec (Canadà), UNLIMITED Erice a Sicília (Itàlia, al MÈDIT a Ciutadella de Menorca, al Museu del Cinema de Girona, Cinema Lliure a la Platja de Barcelona, a la Setmana de la Francofonia de l’Institut Francès de Barcelona, EL DIA + CURT, etc,…

Membres de l’organització de FILMETS han intervingut recentment en el jurat dels premis Gaudí, ICEC, al festival BISFF a Corea del Sud, etc i han participat en conferències i trobades als festivals de Canes, OFF_COURTS Trouville, TOUS COURTS Aix-en-Provence, BCN Sports Film, ANNECY (França) i CLERMONT-FERRAND International Film Festival (França).

El Programa Internacional, eix central de FILMETS, compta amb la projecció de 255 curtmetratges de 46 països participants. Aquests films són els seleccionats per competir en el Festival d’enguany d’ entre més de 4.000 curtmetratges inscrits, i es podran veure al llarg de tota la setmana distribuïts en 25 sessions competitives diferents.

Aquest any el festival introdueix l’última tecnologia en projecció digital per mà de EPSON, una de les fabricants de tecnologia més gran del món. Els curtmetratges es reproduiran en la millor qualitat d’imatge gràcies al projector extralluminós d’ EPSON. A més, FILMETS estrena el premi Venus a la Millor Fotografia, un premi que entregarà EPSON i en què els usuaris de les xarxes socials podran participar activament en la tria de la pel·lícula guanyadora.

El disseny de la portada del catàleg i del cartell oficial de Filmets és obra de Jordi Espinar Giménez alumne de 3r de Disseny Gràfic de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona. El cartell fa referència, com explica l’autor, al famosa imatge de la muntanya de Hollywood però en aquest cas és la ciutat de Badalona que pren el relleu com a capital internacional del curtmetratge. El rètol és mostra des de darrera on podem veure tota la ciutat de Badalona, la ciutat del curtmetratge i que projecta la imatge de FILMETS al món.

SECCIONS

Filmets en família: sessions de curtmetratges d’animació per als més petits.

Cinema, música i gastronomia: Estats Units d’Amèrica, país convidat: sessió del programa internacional dedicada amb curtmetratges nord-americans en competició. Anirà acompanyada d’espectacles de música i gastronomia.

Manifest: curtmetratges de temàtica política i reivindicativa.

Filmets jove: projeccions del programa internacional per a estudiants de primària i secundària amb més de 6.000 espectadors confirmats de diferents escoles de l’àrea metropolitana de Barcelona i Badalona.

Sessió golfa: els curts més agosarats i radicals.

La mar de Filmets, Cinema de la Mediterrània: sessió dedicada a la filmografia dels països i mediterranis.

Drets Humans: curtmetratges de caire social en col·laboració amb la Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament.

Cinema històric: la dotzena edició dedicada enguany a la filmografia de José Prieto García, aficionat al cinema, fou soci entre 1973 i 1974 de la Secció de Cinema Amateur del Museu Municipal de Badalona (SCAMM) i també fou responsable del Cinefòrum del Centre parroquial de Sant Antoni de Llefià.

Badalona en curt: la projecció dels curtmetratges realitzats per badalonins tindrà lloc el dissabte dia 18 d’octubre al Teatre Zorrilla, enguany s’han presentat 20 pel·lícules a competició.

Filmets per a tothom: curtmetratges per a nens i joves amb discapacitat psíquica i física.

Petit Filmets: sessió que apropa el món del cinema als més petits.

Filmets a les Biblioteques: sessió de curts infantils a totes les biblioteques de la ciutat.

Filmets en forma: sessió de curtmetratges sobre el món de l’esport.

Filmets Connec’art: serà també un punt de trobada dels joves creadors badalonins que tindrà lloc el dissabte dia 18 d’octubre a la plaça Pompeu Fabra, on l’audiovisual serà el principal eix d’unió.

Sota el lema FILMETS INTEGRA, que aglutinarà les sessions per a infants i joves també hi haurà una sessió amb llengua de signes per a persones sordes.

El divendres 24 d’octubre al Hall del Teatre Zorrilla hi haurà la presentació oficial de la tercera edició de 3D FILM & MUSIC FEST BARCELONA 2014 amb la projecció en pantalla 3D dels vídeos musicals guanyadors de les dues darreres edicions. El 3D FILM & MUSIC FEST és l’únic festival del món especialitzat en produccions 3D estereoscòpiques amb temàtica exclusiva musical. A més, també hi haurà l’habitual trobada entre directors, programadors i participants. ENTRADA LLIURE.

ANIMACIÓ I ESPECTACLES
En aquesta edició especial participaran els grups musicals LES POMPIERS PONEY CLUB, banda de músics de carrer de Marsella, la FILMETS BAND, Sònia Moreno, sin Regomello, Twocats pel Gospel, Minna, Maribel del Pino, Tribu Urbana Center i L’Oca Underground.

MASTERCLASS
Amb Arturo Balseiro, mestre i professional de l’escultura digital, del maquillatge i la caracterització. Un artista internacional amb més de 20 anys d’experiència en aquesta professió. Capaç de crear vida amb un simple llapis fins a models en 3D. La seva obra recull un sense fi de criatures i personatges que han participat en les produccions més importants de la cinematografia actual i ha rebut un Goya als millors efectes especials 2011 pel seu treball a EVA, a més de dos premis Gaudí i 2 nominacions més als Goya. Dijous 23 d’octubre a les 17h al Teatre Principal. ENTRADA LLIURE.

FILMETS Badalona Film Festival serà un punt important de trobada entre directors i realitzadors de curtmetratges d’arreu del món i comptarà amb la presència de cineastes i representants de festivals de tot el món.

La sessió inaugural del 17 d’octubre serà un homenatge als fundadors del festival, l’any 1971, així com a les persones que fins l’edició actual han fet possible arribar a aquesta quarantena edició del festival. En aquesta sessió es projectarà una sessió retrospectiva de pel·lícules guanyadores de la Venus els darrers quaranta anys del festival.

De la programació d’aquest any destaquen les produccions que han estat seleccionades o guanyadores als festivals de Cannes, Sundance, Berlin, Venècia, Clermont-Ferrand, Hamburg, Tribeca, etc., i també nominades als premis Goya, César, Donatello, Bafta o els Oscar.

A destacar obres mestres de l’animació com Mr. Hublot, guanyadora de l’Oscar 2014, o Cuerdas, guanyadora del Goya 2014 i obres de ficció interpretades per actors i actrius com Luis Tosar, Pep Munné, Melanie Griffith, Anna Allen, Dany de Vito, Álvaro Cervantes, Maria Barranco, etc.

Totes les fitxes tècniques i artístiques i les sinopsis dels curtmetratges de FILMETS 2014 es trobaran en el catàleg oficial, disponible per descarregar-lo en format pdf al web www.festivalfilmets.cat a partir del divendres 10 d’octubre.

MERCAT DEL CURTMETRATGE INTERNACIONAL

En el marc de FILMETS Badalona Film Festival aquest any continua la marca MerCATin, el 4t Mercat del Curtmetratge Internacional. Amb la col·laboració de Microgestio.com (botiga oficial Apple de Barcelona), MerCATin permetrà als professionals que assisteixin al Festival, entre el 20 i el 24 d’octubre, visionar les darreres produccions catalanes i les pel·lícules de la Secció Oficial del Festival.

Reserves

Es podrà reservar dia i hora per visionar curtmetratges al correu electrònic: premsa@teleb.cat.

JURAT INTERNACIONAL

El jurat oficial internacional d’enguany estarà integrat per Joan Vidal, cofundador del festival l’any 1971, Alex Sufit, realitzadora de videoclips i publicitat (Anglaterra), Luca dal Molin, director del festival de cinema UNLIMITED Erice (Itàlia), Esther Casas, directora d’animació de Claymaniak (Estats Units d’Amèrica) i Miguel Angel Buttini, director i productor de cinema. Tots ells han estat curtmetratgistes, i una vegada més el festival aposta per la personalitat d’aquest gènere, oblidat encara per la indústria audiovisual del nostre país, a diferència d’altres països europeus com França, Bèlgica o Alemanya, que programen curtmetratges de gran nivell a les sales de cinema.

DADES D’INTERÈS

Inauguració: FILMETS Badalona Film Festival 2014 s’inaugurarà el divendres 17 d’octubre a les 22 h al Teatre Zorrilla (entrada amb invitació).

Cerimònia de cloenda (Nit de les Venus): tindrà lloc el dissabte dia 25 d’octubre a les 20 h al Teatre Zorrilla (entrada amb invitació).

La cerimònia de cloenda serà emesa en directe per la Xarxa de Comunicacions Locals.

Preus: el preu de l’entrada és de 2 euros (passi de dia) per a l’accés a les sessions obertes al públic a partir de les 19 h. Es podrà comprar un abonament de 12 euros per a l’accés a totes les sessions a partir de les 19 h durant tot el festival; l’abonament inclou el catàleg oficial. La sessió del país convidat (Estats Units d’Amèrica) és a un preu de 3 euros. La resta de sessions obertes al públic són patrocinades i gratuïtes.

ON SOM

Direccions: les projeccions es duran a terme al

Teatre Zorrilla: c/ Canonge Baranera, 17, Badalona,

Teatre Principal: c/ Francesc Layret, 41, Badalona.

Com Arribar:

Parada Badalona Pompeu Fabra, Línia de Metro L2.

Renfe: Línia R1. Estació de Badalona.

Telèfon de contacte: +34 93 497 40 00

Correu electrònic de contacte: filmets@teleb.cat

PREMIS

Venus de Badalona i 2.000 euros – Premi a la millor pel·lícula.

Venus de Badalona i 1.000 euros – Premi especial del jurat.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi del públic.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi a la millor pel·lícula de ficció.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi a la millor pel·lícula d’animació.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi al millor documental.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi al millor clip musical.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi a la millor producció espanyola.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi a la millor producció catalana.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi als drets humans.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi al millor curtmetratge produït a Badalona.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi a la millor producció als Valors.

Venus de Badalona i 750 euros – Premi EPSON a la millor fotografia.

Venus de Badalona i 500 euros – Premi a la millor producció europea.

Venus de Badalona – Premi a les millors interpretacions masculina i femenina.

Venus de Badalona – Premi a la millor música original.

Venus de Badalona – Premi al millor curtmetratge emès al programa FILMETS de la temporada.

Premi Marvin&Wayne valorat en 600 euros per a la distribució d’un curtmetratge a 50 festivals internacionals.

El Jurat Oficial Internacional i el Comitè Organitzador podran atorgar els premis especials, no previstos a les bases, que considerin oportuns.

ACREDITACIONS DE PREMSA

L’acreditació es facilitarà al Hall del Teatre Zorrilla en horaris del programa internacional. Els mitjans de comunicació podran accedir a totes les projeccions del festival mitjançant l’acreditació de premsa. L’acreditació també dóna dret a assistir a les gales d’inauguració i cloenda, per a les quals és imprescindible mostrar l’acreditació.

Podeu sol·licitar l’acreditació al correu electrònic premsa@teleb.cat (indiqueu nom, cognom, mitjà de comunicació i telèfon).

PATROCINADORS i COL·LABORADORS

Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) – Direcció General de Política Lingüística – Diputació de Barcelona – Ministerio de Cultura (ICAA) – IKEA Badalona – La Vanguardia – Fomento de Construcciones y Contratas, S.A. – Obra Social La Caixa – Vidal Grup – Condis Guifré – EPSON – Rafael Hoteles – GMD Ocular – Ford Covesa – Dr. Oscar Junco Cirugía plástica y estética – Màgic Badalona – Fundació Damm – Grup Grumat Badagres – Digest Centre Mèdic – Mcdonald’s – Clínica Internacinal de Medicina Estètica (CIME) – Comas – Tusgsal – Pepsi – Sarau 08911 – Parxet – So i Art – Cazcarra Image Group – Catalan Films&TV – Proa – Mercats Municipals de Badalona – Cambra de la Propietat Urbana de Badalona – Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament – Transport Metropolitans de Barcelona – Sarau 08911 – Addmira Multimèdia – Videolab – Miguel Díaz – Modelsound – Tuix & Ross – Acadèmia del Cinema Català – Megacine Badalona – Mundo Publicidad – Badalona Cultura – Catalunya Film Festivals – Voluntaris Badalona – Forn Bertran – Over Giramón – Aroma Kaori – Forn Bertran-Mar – Bar Torras – Barnarock – Josep M. Ventura – Microgestió Apple – Xfase – BadaCentre – Museu Badalona – Amics del Teatre Zorrilla – Amics de la Música Badalona – Escola d’Art Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona – Aula d’extensió universitària per a la gent gran de Badalona – Joan Maragall Centre d’Estudis Secundaris – Minna – Plataforma Social i Cultural de la Gent Gran de Badalona – Marvin&Wayne Short Film Distribution – Delta-Pro – Mlts Informátics S.L. – Multisignes – Orfeó Badaloní – Titania Club – Most – Mèdit – BISFF Busan International Short Film Festival – Festival Regard sur le court métrage au Saguenay – Museu del Cinema (Girona) – BCN Sports Film – Fundació Barcelona Olímpica – Textos BCN – T’agradarà sentir-la en Català – Institut Francès de Barcelona – Confettishots – Diafarm Laboratorios – Ricola – 3D Music Fest. – SAE Institut – Bande à Part – Tribu Urbana Center – Sònia Moreno, Sin Regomello – Twocats pel Gospel – Oca Underground – USC School of Cinematic Arts – AV drop

FILMETS Badalona Film Festival està organitzat per l’Ajuntament de Badalona i produït per l’empresa municipal Badalona Comunicació.