La XVII Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani es consolida com una poderosa finestra oberta a la creativitat, la reflexió i les personalíssimes mirades de les cinematografies del món àrab. Del 2 al 12 de novembre, aquesta nova edició de la Mostra presenta un programa amb 13 llargmetratges i una selecció de curts que s’apropa a noves temàtiques, com el moviment ‘queer’, l’avortament o la prostitució, sense oblidar mai el pes de la memòria.
Per primera vegada la Mostra esdevé competitiva amb el lliurament de tres guardons: el Premi Flama al millor llargmetratge de ficció, un segon a millor documental i el Premi del públic. Organitzat per l’ONG Sodepau, aquest esdeveniment s’ha consolidat com una poderosa finestra oberta a la creativitat, la reflexió i les personalíssimes mirades de les cinematografies del món àrab.
“Amb els premis volem donar suport a la producció cinematogràfica en els països àrabs i ampliar el coneixement, complicitats i sinergies amb la Mostra, tant en l’àmbit internacional com aquí. Uns premis, que no tindran corona de llorers, i que simbolitzem amb les fulles de la figuera, un arbre emblemàtic del mediterrani”, explica la seva directora, Txell Bragulat.
Amb la Filmoteca de Catalunya com a seu principal de les seves projeccions i amb el Zumzeig com a espai col·laborador, la XVII Mostra proposa 13 llargmetratges i un programa de curtmetratges, alguns d’ells estrenes a l’Estat espanyol, que exemplifiquen el bo i millor del cinema produït a Síria, Palestina o Líban, i que, enguany, també ens descobriran noves cinematografies, com les de Iemen o Sudan.
Aquesta XVII Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya també busca complicitats i sinergies i inicia una col·laboració amb la Fundació Solidària Flama, que apadrinarà un dels premis i participa en la confecció del Jurat. La Mostra també aposta per unir forces amb un altre festival barceloní, L’Alternativa, per organitzar conjuntament, amb el suport de la Filmoteca de Catalunya, la projecció especial de cloenda, It Must Be Heaven, la darrera pel·lícula del reconegut director palestí Elia Suleiman, premiada al Festival de Canes 2019, i que encara no s’ha pogut veure en sales a l’Estat espanyol.
D’entre les visites que rebrà la Mostra hi destaca Habiba Djahnine. La cineasta i activista algeriana mantindrà una conversa a la Biblioteca de la Filmoteca on explicarà el projecte Cinéma et Memoire que porta a terme des de l’any 2007 a Algèria, un projecte sociocultural que aposta pel cinema com a eina de resistència política. Djahnine també presentarà un grapat dels films que programarà el certamen. Així mateix, per presentar les seves pel·lícules també trepitjaran la Mostra els directors Mohammad Shawky Hassan i Batoul Karbijha.