Ja amb quaranta edicions a les espatlles, Cinemajove -Festival Internacional de Cinema de València – ens convoca cada mes de juny a la capital valenciana en aquest fòrum de trobada de joves cineastes internacionals, que mostren el millor cinema internacional fet per “joves” fins a 40 anys…

Val a dir que el Festival està acreditat per la FIAPF en la categoria de “Festivals Competitius Especialitzats” i està organitzat per la Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura.

SECCIONS COMPETITIVES

Cinemajove compta  amb cinc seccions oficials  a competició: la de llargmetratges amb pel·lícules a partir de 60 minuts, que són estrena a Espanya, la de curtmetratges que posa el límit  fins a 30 minuts de duració.També és una selecció internacional que requereix com a mínim l’estrena a la Comunitat Valenciana. Igual que en la Secció Oficial de Llargmetratges, els directors no han de tindre més de 40 anys. Un altra secció és la selecció internacional de sèries (anteriorment anomenades webseries) que s’incorporà a Cinema Jove en 2016. A més d’una secció competitiva, consta de xarrades i taules redones al voltant de la producció de sèries.

PEL·LÍCULES A COMPETICIÓ DE DEU PAÏSSOS

En la interessant selecció de pel·lícules a competició trobem en llargmetratges deu films de Ucraïna, Australia, Canadà o la India, abordant sempre temàtiques juvenils que tenen a veure amb l’aprenentatge, maduració, alliberament o aventures juvenils… En curts participen David Gaspar amb la comedia “13 gatos”Guillermo Polo amb “Videoclub 2001” Alba Just amb “Leó”Louris van de Geer amb “The body” i també el film portigues d’animació “Percebes” triomfador d’Annecy., dirigit per Alexandra Ramires i Laura Gonçalvez.

ENCONTRE  DE JOVES i “ORBITES”

Dos seccions més són la  nacional de curtmetratges realitzats per estudiants d’entre 5 i 25 anys, que de fet, és la secció fundacional de Cinema Jove i que consta de tres categories: Infantil: fins a 12 anys (estudiants d’Infantil i Primària), Juvenil: de 13 a 20 anys (estudiants d’ESO i Batxillerat) i Amateur: de 16 a 25 anys (estudiants de Cicles Formatius d’Imatge, altres centres de formació i associacions juvenils o projectes personals). En quan a Òrbites es una nova secció competitiva afegida al 2023, que posa el focus en produccions de no-ficció i altres llenguatges.

ALTRES SECCIONS: GENERACIÓ Z i RIDLEY SCOTT

Completen aquest programa, diverses seccions no competitives com enguany el cicle “Backstage” dedicat a documentals sobre ídols de massaes de la generació Z com Billie Ellish, Charli XCX, Amaia i Bad Gyal. Un altre secció a tenir en compte és la primera època de directors avui consagrats; les pel·lícules que dirigiren abans de complir els 40 anys. És a dir, les pel·lícules amb les quals haurien pogut competir en la Secció Oficial de Cinema Jove. S’han projectat cicles com El jove David Lynch, La jove Agnès Varda, Els joves Germans Coen…Aquest any es dedica a Ridley Scott i podrem tornar a veure “Los duelistes” “Alien el Octavo Pasajero” y “Blade Runner”.

PREMI “LLUNA DE VALÈNCIA”

Cada any el Festival concedeix el Premi Lluna de València que es defineix com un “Premi honorífic de Cinema Jove dedicat a un director a qui es reconeix un estil cinematogràfic propi, una narrativa reconeixible en el cinema contemporani”. A més de la visita del director al festival, es dedica una retrospectiva a l’obra cinematogràfica completa.

CURT CREIXENT: ATENCIÓ A L’INDUSTRIA

Cinema Jove inclou Curt Creixent i ProMercat, dues seccions dedicades a la indústria del cinema, és a dir, sèries de taules redones, xarrades, sessions de pitch i altres trobades professionals que fomenten l’aprenentatge, les aliances i la creació de noves obres. Curt Creixent i ProMercat estan dedicades respectivament al curtmetratge i al llargmetratge.

TOTA LA PROGRAMACIÓ DE “CURT CREIXENT” EN AQUEST ENLLAÇ