“El marc de col·laboració amb les productores” que va presentar la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) a finals de maig ha generat inquietud entre les Associacions de Productors. Les dues entitats representatives del sector -PROA i PAC- han manifestat en la compareixença al Parlament del divendres 30 de maig que el marc que es proposa és injust, tot i que es considera que hi ha hagut avenços.Per entendre la situació, com ha explicat Eva Fontanals de PAC en la compareixença, cal entendre que a banda de la producció de la pròpia televisió (portes endins) el que fan productores externes en un 80% aproximadament és “producció associada” que té una reglamentació pròpia i la resta és producció independent. Bona part de la primera tipologia de productores de major tamany estàn a PROA i les “independents” estan al PAC, si be “moltes excepcions confirmarien la regla…”.
PAC: ACTUALITZACIÓ DEL CONVENI
En la seva intervenció Eva Fontanals de PAC ha explicat que TV3 es va crear al 1983 i tres anys més tard es va establir un primer Conveni de col·laboració amb les productores. Aquests Convenis que es van anar renovant al 2009 suposaven 18 milions d’euros i despres les partides van anar caient per quedar de l’ordre dels 3 milions al 2020. En el darrer any aquest Conveni ha estat del ordre dels 8 milions, tot i que si es fes una revisió de la xifra antiga en funció del IPC caldria que es multipliques aquest import per 3. En quan a les compres per drets d’antena que fa la televisió, s’està pagant entre 1.500 i 6.000 euros per un documental, quan els costos de producció mitjana en aquest gènere poden estar de l’ordre dels 300.000. Per contextualitzar aquest import la representant del PAC ha explicat que TV d’Aragó dóna 20.000 euros pel mateix concepte. l’Eva ha demanat que s’actualitzi aquest Conveni no només en les xifres sinò recuperant també alguns mecanismes de control com les comissions de seguiment. Per al PAC, l’actualització del Conveni de la producció independent i la millora de les condicions que tenen seria una prioritat inaplaçable…
PROA: 23 PUNTS A PACTAR
En la seva compareixença Ferran Cera, president de PROA s’ha queixat que la Corpo anunciès unilateralment el Marc de Col·laboració que afecta sobretot a la producció associada quan encara s’estava negociant l’acord i malgrat que hi ha punts de discòrdia importants. Dels 23 punts que s’estaven pactant sembla que ha acord en la majoria però hi ha dos en que hi ha discòrdia: Es rebutja frontalment haver de cedir els drets d’emissió dels projectes que es filmen per a la CCMA per un període de 20 anys. Una raó de pes sería que les normatives europees marquen un màxim de 7 o 10 anys. D’altra banda “també l’impacte negatiu que el marc presentat té en la capacitat de les productores cinematogràfiques de retenir els drets de propietat sobre els seus projectes minorant, a més, la capacitat de finançament d’aquests”. Ferran Cera ha explicat sobre aquesta titularitat que TV3 obliga que el 50% de l’aportació que fa en pel·lícules de cinema es transformi en propietat seva, la qual cosa provoca que els productors que roden en català surtin amb un desavantatge competitiu respecte dels que ho fan en castellà, ja que aquests segons tenen més facilitats per incorporar altres televisions públiques en el projecte. “La CCMA ha d’assumir el seu rol com un soci més dins d’aquest ecosistema complex i no pretendre mantenir la posició central que tenia als anys 90, quan era el principal o ùnic finançador”, recorda PROA, que proposa que aquest 50% es transformi en drets de rendiment (és a dir, que tot el que generi aquella obra pugui suposar un retorn per a la CCMA, però sense bloquejar una part de la propietat).
En la seva intervenció Ferran Cera va concloure demanant a la CCMA i a TV3 perquè deixin de tractar les productores com a simples prestadores de serveis i les reconeguin com a veritables sòcies creatives i industrials. També va defensar la despolitització del Consell de Govern de la CCMA, ampliant aquest organisme amb representants de la indústria audiovisual.
ACCÉS A LA COMPAREIXENÇA PARLAMENTÀRIA