Cada any FIC-CAT, el Festival de Cinema en Català, convoca una Jornada Professional que respon a l’eix temàtic que escullen al Festival. Aquest any, l’eix era “Cinema i Educació” i la Jornada ha reunit a una seixantena de persones, vinculades a la indústria audiovisual, a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona.
Més enllà de l’educació cinematogràfica entesa com a element curricular a les aules, la jornada es preguntava si “tots els gèneres parlen català?”
La primera intervenció va ser d’Ibai Abad, director del llargmetratge “Escanyapobres”, projectada al Festival en la passada edició, que -com se sap- és una adaptació de la novel·la curta homònima de Narcís Oller. Ibai va explicar els reptes que havia anat superant per a convertir el text escrit -ja de domini públic- en guió cinematogràfic.
Per a ell, es fonamental “captar l’essència de l’obra i fer-te-la teva d’alguna manera“. Es tracta per tant d’una adaptació lliure que a la fí va agafar forma de “western rural” (algú va dir “butifarra western”…) partint d’un personatge que a la novela apareix com a secundàri… Segons va confessar el propi Ibai “El western no és un gènere que m’hagi atret mai, però ho vaig fer per a impressionar el meu pare, que només mirava westerns. La vaig crear des de la ferida”. A banda d’aquest interès personal, també va parlar de la importància de la conservació cultural d’un autor emblemàtic de la cultura catalana… a més de la lògica supervivència laboral, com ell mateix explica.
“Si rodar i produir un llargmetratge ja és complicat, cal tenir en compte que un pressupost d’1.300.000 euros, es limitat per a una història d’epoca” deia el propi Abad. Un altre punt que va destacar el realitzador és la complexitat que suposa la distribució de pel·lícules en català, i més quan són de gènere. De fet, el circuit que ha fet l’obra ha estat limitat i aviat estarà en una plataforma… Tot i això, Ibai Abad es va mostrar optimista i va manifestar que cal seguir lluitant.
A continuació d’aquesta primera intervenció, els codirectors del Festival, Cris Gambín i Toni Pinel, han explicat les novetats de l’edició d’enguany, tot convidant els assistents a visitar el Festival i Roda de Berà.
Ja a la segona part de la jornada la taula rodona portava per títol “El català parla tots els gèneres”. Moderada per Cris Gambín, ha comptat amb la participació del productor de Casa en Flames Toni Carrizosa; el director, guionista i productor Ramon Térmens; que l’any passat estrenava “Societat Negra” amb Segarra Films, la cineasta i muntadora Mònica Cambra; que va co-dirigir “Un sol radiant” i el director, guionista i docent Sergi Vizcaíno.
Gambín ha llançat la pregunta si s’ha aconseguit que el català parli tots els gèneres, i la resposta ha sigut força unànime. Per a Carrizosa, no hi ha dubte que s’ha aconseguit, i una prova n’és la televisió, on hi trobem tots els gèneres en català; Cambra reivindica que cal fer més pel·lícules en català, i que el gènere està molt vinculat al pressupost; Térmens assegura que tots els gèneres són vàlids, que l’important és que sigui una bona pel·lícula que enganxi l’espectador; mentre que per a Vizcaíno, si és una bona pel·lícula, l’idioma és indiferent.
Tots han reconegut que en els darrers exits del cinema català, amb “Casa en Flames”, “El 47” o darrerament “Wolfgang” ha tingut molt a veure la normativa que obliga a fer un percentatge d’obres en “llengües vernacles de l’Estat…” També va haver unanimitat en que caldria que s’obligues per llei a un sistema similar de “quotes” en l’exhibició de pel·lícules als cinemes…
Ja per últim sobre el futur del cinema en català, els participants es van mostrar esperançats, confiats en que anirà millor però que calen més recursos i voluntat política per promocionar el cinema en català. Una activitat en la qual FIC-CAT desenvolupa un treball essencial. Tots els participants a la taula rodona han tingut algun vincle amb el FIC-CAT: Ibai Abad va estrenar l’any passat al Festival “L’Escanyapobres”. Toni Carrizosa productor de “Casa en flames”, fou la guanyadora del Premi del Públic al 2024; Cambra codirectora de “Un sol radiant”, guanyadora al Millor Llargmetratge al FIC-CAT 2023; Térmens, director de “Societat Negra”, pel·lícula inaugural de la passada edició del Festival; i Vizcaíno, productor de “Ballant amb la mort”, forma part aquest any de la Selecció Oficial.
Totes les fotos de la Jornada Professional a: https://photos.app.goo.gl/GayGcVfkfPNBVZ3q9
Fotos de Laia Roca.