El dijous 22 de maig, amb tota solemnitat, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha inaugura el primer Pol d’Activitat Econòmica de la ciutat, el Barcelona XRLAB. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament, a través de Barcelona Activa, que detenta la propietat de l’edifici i que es gestionarà en una aliança entre Lavínia, que estava representada pel seu fundador Antoni Esteve i el seu director general Miquel Rutllan, MagmaCultura amb Artur Duart i Artsmediatech, amb Jordi Sellas, que no ha estat present.

Barcelona XRLAB és defineix com “un equipament centrat en l’àmbit de les indústries creatives per contribuir activament al creixement del sector audiovisual, acompanyar nova activitat econòmica, captar inversió nacional i internacional, i generar talent i ocupació de qualitat”, i suposa, per tant, l’aposta de l’administració local per l’audiovisual, focalitzat en les tecnologies englobades en la Realitat Ampliada (XR) on hi trobem la RV (realitat virtual), RA (realitat augmentada) i la realitat mixta: Tecnologies immersives a la fí, combinen el món físic i el virtual

D’aquesta manera el XR passa a ser un sector estratègic per a l’economia de la ciutat, que impulsa nous projectes de valor d’alt component innovador. Aquest espai és, de fet, el primer dels projectes estratègics del pla Barcelona Impulsa, l’agenda econòmica de la ciutat fins al 2035.

Com ha dit el propi Collboni “amb la posada en marxa del nou espai, la ciutat fa un salt endavant molt important, especialment per a les indústries creatives”.  L’alcalde que proposa dir-ne “pol” i no “hub” per ser més precisos en els termes ha explicat que  “aquest no serà l’últim pol de creació que impulsem a Barcelona, en poc temps, posarem en marxa el pol d’economia circular al Bon Pastor”, que s’intentarà tenir a punt per desprès de l’estiu. Aquests  espais “han de ser pols que irradiïn nous sectors econòmics en els que la ciutat pot excel·lir”.

En la seva intervenció Artur Duart, president de MagmaCultura i CEO del Barcelona XRLAB, ha destacat que “el Barcelona XRLAB és l’epicentre del talent de caràcter tecnològic, amb una voluntat d’internacionalitzar els projecte des d’aquí, des de Barcelona” i ha explicat alguna dels propòsits de l’espai, com aglutinador d’iniciatives de XR.

Miquel Rutllant, director de Lavinia i president del Clúster Audiovisual de Catalunya, per la seva banda ha explicat que “el subsector de la indústria de la immersivitat en un sentit molt ampli, li faltava a Barcelona precisament una infraestructura i equipaments compartits per a totes les empreses de la indústria”.

L’EQUIPAMENT A PALO ALTO I EL XRLAB

L’equipament, situat en un edifici de més de 2.000 m2 del recinte de Palo Alto, vol esdevenir un pol de creació de projectes de continguts digitals d’última generació a través de l’impuls de l’emprenedoria i el talent.  El Barcelona XRLAB es presenta com un espai on les empreses allotjades puguin experimentar i fer créixer els seus projectes. L’edifici compta amb diversos espais de treball dissenyats per a les necessitats d’aquestes companyies, com un auditori o un espai de coworking.

Dins de l’edifici, a la ultima planta l’estrella del recinte és el XRLAB: una sala metavers totalment trackejada per a experiències virtuals multiusuari, una sala immersiva amb possibilitat de projecció a quatre parets i terra i so immersiu, i una sala de fotogrametria. El LAB estarà a disposició tant de les empreses instal·lades al coworking i que participin en els programes d’incubació, com de les empreses del sector que en vulguin fer ús.

TRES LÍNIES D’ACTIVITAT

Les tres empreses que s’han aliat per a gestionar aquest equipament, han explicat el seu plà de serveis estructurat en tres línies d’activitat:

D’una banda l’Emprenedoria ja que l’equipament compta amb un coworking de  80 places per acompanyar petites empreses i spin-offs, dels quals ja està ocupat un 60%: Layers of Reality, Barspin Studios, Alma Digital, o Estudio Gurugú són algunes de les empreses que ja estan instal·lades al nou equipament.  llarg de les pròximes setmanes. També s’ha anunciat que passat  l’estiu Barcelona XRLAB iniciarà un programa d’incubació amb recerca de finançament, assessorament tècnic i estratègia de negoci. La presència del màxim responsable del I.S.E. Blackman a l’acte fa preveure que un circuit lògic pot ser que empreses “incubades” al XRLAB puguin arribar a exposar a la Fira de l’Audiovisual per tal de donar-se a conèixer arreu del mon…

L’altra línia és el Talent i formació. ja que XRLAB vol establir un programa de formació continuada orientat a les noves tendències de futur de les indústries creatives. En aquest sentit s’ha explicat que l’equipament mantindrà col·laboracions amb institucions, esdeveniments i iniciatives com La Salle, EMAV, OFF o ESCAC, entre altres, per oferir programes acadèmics i cursos que complementin la formació existent, i programes de pràctiques per a estudiants d’audiovisual i indústries creatives, en general. També col·laborarà amb festivals de la ciutat com el nou Barcelona Art Summer School (BASS).

Per ultim, la Innovació. incorporant una mena de  showroom d’experiències i projectes innovadors. La idea es que de manera regular es presentin projectes desenvolupats al mateix LAB així com iniciatives innovadores de la ciutat i del sector. El LAB Tecnològic compta amb la Sala Metavers, que ocupa dos espais trakejats per acollir experiències virtuals multiusuari; la Sala Immersiva, amb projecció a quatre parets i terra; la Sala Fotogrametria, destinada a la captació volumètrica d’objectes per a la digitalització 3D.

EDIFICI SINGULAR: D’ESPAI FABRIL A NOVA TECNOLOGIA

En la intervenció del Alcalde Collboni s’ha incidit en la idea de recuperació d’un edifici singular amb la característica façana de bugamvilles que s’integra al teixit econòmic i cultural de la ciutat, en un projecte arquitectònic del Taller 9s Arquitectes. Es  posa en valor l’antic espai fabril, especialment diafan, recuperant l’estructura històrica; mantenint els antics pilars de fosa, els sostres de fusta i el caràcter dels murs. Com explica el propi dossier del projecte “L’actuació combina la restauració patrimonial amb la inserció de nous elements arquitectònics contemporanis dissenyats amb criteris de sostenibilitat, modularitat i mínima intervenció, fent ús de materials de baix cost econòmic i ambiental. La intervenció patrimonial emfatitza els criteris de sostenibilitat i eficiència energètica, traient rendiment dels sistemes passius, la producció fotovoltaica i unes instal·lacions d’alt rendiment.  El projecte integra la  façana vegetal com a element singular de l’edifici, que pren un rol actiu com a filtre bioclimàtic”.

IMMERSIVITAT I EXPERIÈNCIES RV DES DEL PRIMER DIA

Els assistents a la inauguració del Barcelona XRLAB hem pogut gaudir de Mixed Arena, una experiència de Realitat Mixta inèdita instal·lada al LAB de la tercera planta. Aquesta experiència, una proposta de Barspin Studios i OnlineChampion, transforma qualsevol espai en un escenari interactiu a través d’unes ulleres de Realitat Mixta. L’experiència proposa partides curtes pensades per fomentar el teambuilding de forma lúdica i personalitzable. Pel que ens han explicat és el preàmbul d’una altra nova experiència en RM, especialment concebuda per al Barcelona XRLAB, que estarà disponible pròximament a la planta baixa.

Durant la inauguració, els assistents també hem pogut gaudir de les propostes de Layers of Reality en diferents espais del Barcelona XRLAB. La Sala Metavers ha estat l’escenari de la mostra 360 VR Jules Verne, i una altra de VR multiusuari de Dalí, Frida Kahlo a la Sala Immersiva, i Goya a l’Auditori.

Per últim, el laboratori de Fotogrametria ha estat l’escenari d’un taller pràctic impartit per Tururut Media en el qual els assistents hem pogut utilitzar els dispositius del laboratori per posar a prova diverses tècniques de captura de models reals. Per la seva banda el compositor i creador d’experiències musicals immersives Rafel Plana ha explicat des del seu estudi al LAB del Barcelona XRLAB com és treballar en un projecte musical immersiu.

EL PRIMER DE DIVERSOS POLS D’ACTIVITAT ECONÒMICA

Aquest és el primer Pol d’Activitat Econòmica que inaugura l’Ajuntament, en col·laboració públic-privada, per tal de definir el mapa econòmic de futur de Barcelona, “accelerar el creixement i posicionament dels sectors estratègics de la ciutat, generar talent i ocupació de qualitat, acompanyar la iniciativa emprenedora i promoure nova activitat econòmica i interès inversor”.

L’Ajuntament de Barcelona va fer públics durant el 2023 els projectes guanyadors i els socis privats per dinamitzar els tres primers pols, que se situaran en tres naus industrials en desús ubicades als districtes de Sant Martí i Sant Andreu. A més de Barcelona XRLAB, també s’està desenvolupant un pol sobre Economia Circular al districte de Sant Andreu, liderat per la Facultat d’Empresarials de Mondragon Unibertsitatea, de Mondragon; i TeamLabs; un tercer sobre Urban Tech, impulsat per l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IACC)i un quart per a la innovació en l’economia de les cures com a punt de connexió principal de l’ecosistema d’aquest sector a la ciutat.

MÉS INFORMACIÓ EN AQUEST ENLLAÇ