La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega i el Centre Cultural de Tàrrega van organitzar la 26a edició dels Premis Culturàlia el 30 de novembre al Teatre Ateneu d’aquesta ciutat. Els Premis Culturàlia 2024 es van lliurar en diferents categories amb l’objectiu de reconèixer la tasca social i cultural de persones i entitats i la seva aportació al territori. Els guardons han estat en aquesta edició un reconeixement a persones i entitats que “exerceixen de fils conductors de la cultura”, segons paraules d’Antoni Palou, director dels Premis Culturàlia.
Els premiats van ser: el col·leccionista de cinema i fundador de Kelonik, Josep Maria Queraltó per impulsar l’Espai Museístic del Cinema de Vallbona de les Monges (Premi Comarcal); l’Associació de Dones Arrel, amb una trajectòria de més de 30 anys lluitant a favor de la igualtat de gènere (Premi a l’Entitat); la llibretera targarina Núria Sauret de la llibreria Sauret, figura clau per apropar els llibres al públic i que reivindica el petit comerç (Premi a la Persona); el museòleg i antropòleg Carles García Hermosilla que des del desembre assumeix la direcció del Museu d’Història de Barcelona després de 20 anys dirigint el Museu del Ter a Manlleu (Premi al Targarí Fora de la Vila); i l’activista cultural lleidatà Antoni Gelonch, president de la Fundació Privada Horitzons 2050, que defensa la feina per al progrés de Ponent i reivindica l’autoestima de pertinença a aquestes terres (Premi Intercomarcal).
El president del Consell comarcal de l’Urgell, José Luis Marín, va posar en valor la tasca de Josep Maria Queraltó i va destacar que la seva col·lecció de peces de cinema “s’ha convertit en patrimoni comarcal”. Per part seva l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha destacat que els Culturàlia d’aquest any “posen en relleu el valor significatiu de la literatura, els museus, el patrimoni, el cinema o l’apoderament de les dones entre altres aspectes significatius” i ha glossat els mèrits dels guardonats, “els quals representen la cultura en majúscules”.
La gala, conduïda per segon any consecutiu per l’actor Robert Gobern de Comediants, va combinar moments de celebració i de reflexió sobre l’actualitat amb intermedis musicals a càrrec de l’orquestra Tamagotxi. Abans d’iniciar-se l’acte es va interpretar la Muixeranga, himne del País Valencià, com a mostra de solidaritat amb els damnificats i en record de les víctimes de la dona. L’escenografia de Llorenç Corbella va fer una picada d’ullet també als fils conductors de la cultura. Els elaborats audiovisuals de Marc Andreu van servir per conèixer la feina de les persones i entitats premiades. La figura del guardó dels Premis Culturàlia és obra de l’artista targarí de forja Josep Castellana Niubó, que també va fer el bust de Josep M. Queraltó ubicat a l’Espai Museístic del Cinema de Vallbona de les Monges.
Josep M. Queraltó, nomenat fill predilecte de Vallbona de les Monges el 2018, incrementa amb aquest premi la llista de reconeixements i guardons que ha rebut al llarg de la seva dilatada trajectòria: el Maria Honorífica (2018) del Sitges Film Festival, Segundo de Chomón (2014) de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España, de la qual n’és membre, la Creu Sant Jordi (2013), el nomenament de Membre d’Honor (2012) de l’Acadèmia del Cinema Català, el Gran Trofeu Premi Sant Nitrat (2009) atorgat per Cinema Rescat, o el Premi Dedicació al Cinema (2009) donat per l’associació Gent de Cinema.
Josep M. Queraltó va estar recolzat a l’acte per membres de la seva família, la seva dona Maria Rosa Barceló, l’actual alcalde de Vallbona de les Monges, Eduard Montseny, l’exalcalde, Ramon Berguedà, a l’etapa de la qual es va inaugurar l’Espai Museístic del Cinema, l’actual president de la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó, Jordi S. Bonet, de la qual Josep Maria és President d’Honor, i Maria Lluïsa Pujol, periodista i directora de la fundació.