Del 4 a l’11 de juny, Roda de Berà esdevindrà la capital de l’audiovisual en català amb la 14a edició del festival de cinema FIC-CAT, que enguany també arribarà a Barcelona. Un festival amb una àmplia oferta d’activitats, que coincidirà en un any on l’audiovisual en català viu un moment d’especial rellevància; tant per l’èxit de públic i de reconeixement internacional de films com Alcarràs, sinó també del seu futur, a l’espera del text final de la llei estatal de l’audiovisual i de quina pugui ser l’orientació de la futura llei catalana.

Barcelona i la producció en català

Les activitats del FIC-CAT arribaran fins a Barcelona. amb una molt interessant proposta: El 2 de juny, l’antiga fàbrica Estrella Damm acollirà una jornada professional dedicada a la producció audiovisual en català. A més de la presentació del Festival, hi haurà una classe magistral i una taula rodona amb el títol de ‘Produir en català’. La jornada comptarà amb els directors del Festival, la productora Miriam Porté -qui rebrà el premi Honorífic especial Producció al FIC-CAT 2022-, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català Judith Colell, el Director de l’Àrea de l’Audiovisual de l’ICEC, Francisco Vargas, el cap del departament de Ficció i Cinema de TV3, Oriol Sala-Patau i el productor Tono Folguera. L’entrada serà gratuïta però caldrà fer inscripció prèvia des d’aquest enllaç.

Educació audiovisual
Fruit de l’acord de col·laboració entre el Festival i AulaMèdia, el dia 4 de juny tindrà lloc la jornada “Fòrum Cinema i Educació”, que comptarà taules rodones, projeccions i presentacions amb l’objectiu és promoure i fomentar la creació audiovisual a les aules.

A més, durant la setmana del Festival -de dimarts a divendres tindran lloc les projeccions dels 20 treballs seleccionats de la categoria Centres Educatius, on s’espera la visita de més de 1.700
alumnes que acudiran com a espectadors. Enguany, a més, els treballs de primària i de secundària competiran de forma independent.

Premi Montserrrat Carulla

el comitè organitzador, copresidit per Cris Gambín i Toni Pinel, ha decidit instaurar el Premi Montserrat Carulla, en record a qui va ser presidenta d’Honor del Jurat del FIC-CAT. En aquesta primera edició, la persona idònia per rebre el guardó és Antonio Barrero, director del FIC-CAT durant 14 anys. Barrero, impulsor del cinema en català, va ser capaç de posar en marxa un festival internacional de cinema en català, que ha arribat a esdevenir un dels grans esdeveniments audiovisuals al nostre país.

També a TV3 a la carta

Després de l’èxit de la passada edició, TV3 torna a apostar pel FIC-CAT i cedeix la seva plataforma digital, on es podran veure alguns dels treballs presentats a concurs. Gràcies a la plataforma, es podran veure 2 documentals, 15 curtmetratges i 19 treballs de centres educatius. Com a novetat, s’ha creat un nou premi: el del Públic Online.

Un jurat per a cada categoria de premis
Hi haurà quatre jurats al FIC-CAT: el de la Selecció Oficial, el de la Crítica, el de Centres Educatius i el de Jove 48 Hores. El Jurat de la Selecció Oficial està format per l’actriu Núria Prims, l’actriu, productora i directora Marta Bayarri, el productor Norbert Llaràs, la productora Patrícia Sánchez, i el consultor en comunicació Daniel Condeminas. Elles i ells seran els que determinaran les
obres guanyadores de cada categoria. El Jurat de la Crítica està format per Jordi Sardiña, Irene Solanich i Pere Vall. El Jurat de la categoria Centres Educatius el formen joves estudiants: Carlota Casas, Maria Domènech, Abel Fernández i Aniol Vidal. I, finalment, hi ha el Jurat de la categoria Jove 48 Hores, format per Adrià Guxens, Paula Jornet, Heidi Ramírez i Biel Rossell.