L’Observatori de la Producció Audiovisual ha presentat el “Mapa de les empreses catalanes de producció audiovisual (2013-2022)”. un ingent treball de Reinald Besalú que confegeix una autèntica “cartografia” de les empreses de producció audiovisual a Catalunya en la darrera dècada.

L’estudi posa l’accent en dues variables clau per a avaluar la potència i capacitat d’incidència de les companyies: els ingressos d’explotació anuals i el nombre de treballadors. Donada la gran quantitat d’empreses productores, s’ha optat per deixar-ne fora les que van facturar menys d’1 milió d’euros el darrer any disponible (normalment, el 2022). Els criteris d’inclusió de les empreses en l’estudi han estat els següents:

–        Empreses sota els epígrafs de classificació industrial 5915 (Activitats de producció cinematogràfica i de vídeo), 5916 (Activitats de produccions de programes de televisió) i/o 6020 (Activitats de programació i emissió de televisió)

–        Empreses en actiu i que no estiguin en procés d’extinció

–        Empreses amb un mínim d’1 milió d’euros d’ingressos d’explotació en l’últim any disponible

–        Empreses localitzades a Catalunya

–        Empreses classificades en els epígrafs 5915, 5916 i/o 6020, radicades a Catalunya i en actiu que, amb independència dels seus ingressos d’explotació, estiguin participades almenys en un 50% per alguna de les empreses anteriors o bé siguin propietàries d’almenys el 50% d’alguna de les empreses anteriors

Les dades s’han extret en el període juliol – setembre de 2024 de la base de dades SABI, que s’alimenta de la informació facilitada per les mateixes empreses al registre mercantil.

Dades generals

Amb els criteris anteriors, s’han localitzat 140 empreses diferents que, a Catalunya, es dediquen totalment o parcialment a la producció audiovisual. D’aquestes, 43 són empreses filials d’altres empreses catalanes dedicades també a la producció audiovisual. Per altra banda, 8 de les empreses són filials d’altres empreses audiovisuals de fora de Catalunya. Els grups audiovisuals forans propietaris de productores catalanes són Banijay (propietari de Gestmusic Endemol i de la seva filial Diagonal TV i també, indirectament i a través de Zeppelin, de Magnolia TV España), el francès Mediawan (propietari, a través de Boomerang, de Veranda Media), Zeta Studios Producciones (propietari de Zeta Audiovisual i de la seva filial Zeta Cinema), Squirrel Media (propietari, a través de Grupo Ganga, de BCN Visiona TV) i la britànica Toonz Entertainment (propietària de l’estudi d’animació Imira Entertainment).

El grup audiovisual català més important és el Grup Mediapro. En el període 2013-2022 va facturar, de mitjana, 900 milions d’euros anuals i va comptar, de mitjana, amb 488 treballadors. Té, a més, 13 empreses filials dedicades directament o indirecta a la producció audiovisual, entre les quals es pot destacar Globomedia (77 milions d’euros de facturació anual i 572 treballadors, responsable de programes televisius com El Intermedio o El Ministerio del Tiempo) o The Mediapro Studio (17 milions d’euros de facturació anual i 56 treballadors, amb produccions com El buen patrón o The Young Pope). Per altra banda, El Terrat, una empresa filial de The Mediapro Studio des de 2019, té 186 treballadors i una facturació de 21 milions d’euros anuals, i produeix programes com La Revuelta o Vosaltres mateixos.

Gestmusic Endemol (Tu cara me suena, Operación triunfo) i Diagonal TV (Sueños de libertad, Els hereus de la terra) són les altres dues grans productores audiovisuals catalanes, pertanyents ambdues al grup Banijay Iberia. Facturen a l’entorn de 30 milions d’euros anuals i tenen a l’entorn de 200 treballadors cadascuna.

A banda d’això, cal destacar com a grans grups televisius catalans la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (300 milions d’euros de facturació anual i 2.349 treballadors), la Xarxa Audiovisual Local (23 milions d’euros de facturació anual i 178 treballadors) i Informació i Comunicació de Barcelona, propietària de Betevé (17 milions d’euros de facturació anual i 111 treballadors). També resulta remarcable la facturació de Rakuten TV, operador de VOD establert a Barcelona amb ingressos d’explotació anuals de 29 milions d’euros i que té, de mitjana, 156 treballadors[1].

Taula 1. Llistat de les 10 empreses catalanes de producció audiovisual amb més facturació


[1] La mostra inclou tres grups televisius més amb una facturació inferior als 5 milions d’euros: Badalona Comunicació, Informació i Comunicació de Vilanova i la Geltrú i ETV.