El festival B-RETINA, dedicat al cinema de sèrie B, celebrarà la seva novena edició del 19 al 22 de setembre a l’Auditori Sant Ildefons (Plaça Carles Navales S/N) de Cornellà de Llobregat, i projectarà alguns dels plagis més insòlits dels grans èxits de Hollywood, com la versió brasilera de ‘Star Wars‘ i el plagi sud-africà d’E.T. L’Extraterrestre‘, dues pel·lícules que formen part d’una nodrida selecció de “barreges cinematogràfiques impossibles”, com assenyalen els organitzadors de l’esdeveniment.

Ambdues pel·lícules estan programades pel divendres 20 de setembre, dins d’una jornada que promet ser “tant extravagant com irreverent”. Són títols “d’una qualitat més que qüestionable, però el seu visionat s’antulla obligatori per a aquells cinèfils que busquin divertir-se amb experiències totalment fora del comú”, en paraules de David Bravo, responsable de comunicació del festival.

Os Trapalhões na Guerra dos Planetas‘ (1978), cinta també coneguda com la ‘Star Wars brasilera‘, es podrà veure a les 17.30 hores i es tracta d’una paròdia de la citada saga galàctica protagonitzada pel famós grup humorístic Os Trapalhões, que va ser un referent de la televisió brasilera. Els personatges són versions còmiques d’en Luke Skywalker, la Princesa Leia, Darth Vader o Chewbacca, en una producció que combina efectes especials rudimentaris i acudits locals, i que promet grans dosis de nostàlgia i riure per als amants del cinema dantesc.

D’altra banda, ‘Nukie‘ (1987), la còpia sud-africana d’‘E.T.’, es projectarà dins de la tradicional “Sessió Versus“, on B-RETINA s’enfrontarà a Autotracking Fest, el festival convidat d’aquesta edició, en una contesa en format de sessió doble a partir de les 22.00 hores. Cada festival seleccionarà una pel·lícula per a competir, essent ‘Nukie‘ (1987) la triada per Autotracking, mentre que B-RETINA presentarà ‘Monsturd‘ (2003), una irreverent cinta sobre un excrement homicida. En finalitzar les projeccions, el públic podrà votar per la seva pel·lícula preferida, afegint un toc extra d’emoció a la vetllada.

Dirigida per Sias Odendaal i Michael Pakleppa, ‘Nukie‘ ha estat catalogada com una de les pitjors pel·lícules mai realitzades. El llargmetratge tracta sobre un extraterrestre que, després d’aterrar a la Terra, cerca l’ajuda de dos nens per a reunir-se amb el seu germà capturat pel govern dels Estats Units.

Malgrat les altes expectatives que el seu cartell evocava com un ‘E.T.’ en versió africana, la producció va estar carregada de problemes, des de pèssims animatronics fins a un muntatge caòtic que fins i tot va obligar als autors a reeditar el film en un intent per salvar-lo. Amb tot i això, ‘Nukie‘ ha aconseguit fer-se un forat a la història del cinema de sèrie B com un exemple paradigmàtic del que no ha de fer-se. 

CROSSOVERS i BARREGES IMPOSSIBLES

El concepte anglosaxó de “crossover” en la seva versió més excèntrica constitueix el fil conductor de la novena edició de B-RETINA, la programació de la qual serà “la més extravagant i sorprenent fins a la data”, segons els responsables. D’aquesta manera, pel·lícules de baix pressupost que desafien les convencions i on es barregen gèneres i referències impossibles, s’apoderaran de la pantalla de l’Auditori Sant Ildefons, oferint al públic l’oportunitat d’explorar els racons més insospitats del cinema mundial.

Després del gran èxit aconseguit en la vuitena edició, que va registrar xifres d’assistència rècord, l’esdeveniment promet elevar l’aposta amb un nou lliurament que farà volar la imaginació dels espectadors a altituds impensables. Per a aconseguir-ho també comptarà amb convidats de prestigi, com l’actor Antonio Mayans, icona del cinema de gènere, o el dibuixant Pedro Vera, veterà de la revista El Jueves i autor de la sèrie ‘Ranciofacts‘. Així mateix, hi haurà tota mena d’activitats paral·leles, entre les quals tornarà a destacar el Concurs Internacional de Curtmetratges.

ENTRADES I ABONAMENTS JA A LA VENDA

Les entrades individuals i els abonaments per a la novena edició de B-RETINA, que se celebrarà del 19 al 22 de setembre a l’Auditori Sant Ildefons (Plaça Carles Navales S/N) de Cornellà de Llobregat, ja estan a la venda a través dels enllaços habilitats a la pàgina web oficial www.b retina.cat. També hi ha disponibles lots que, a més de l’abonament, inclouen samarreta i tote bag oficial del festival.