El Departament contra els abusos de l’Acadèmia del Cinema Català organitza el pròxim dijous 19 de setembre una jornada professional que aprofundirà en les novetats que planteja el Protocol guia per la prevenció i abordatge de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en el sector audiovisual, presentat el passat 20 de juny. 

Es tracta d’una activitat pràctica dirigida a la comunitat professional, especialment a productors i productores, on es disseccionaran alguns dels punts claus del document. A través de dues taules rodones i la projecció d’un documental, es crearà un espai de diàleg i reflexió al voltant de l‘abordatge dels casos d’abús en projectes audiovisuals, la figura de la coordinació d’intimitat, el procés de reparació de les víctimes i la relació amb els mitjans de comunicació

Durant el matí, a la seu d’SGAE Catalunya, se celebraran les següents converses: 

Com procedir quan es dona un cas d’assetjament dins el nostre projecte? 

En aquesta xerrada definirem la comissió d’abordatge, elaborarem el full de ruta a seguir en cas d’activació del procediment enfront una situació d’abús, i analitzarem el paper de la persona de referència i del Servei d’atenció. 

El panel estarà format per Sílvia Alberich, educadora social i antropòloga especialitzada en violències masclistes de la Cooperativa feminista Equilatera; Montse Solé, advocada penalista especialitzada en l’abordatge de les violències masclistes; Ariadna Dot, productora audiovisual a Lastor Media; i Aina Troncoso, psicòloga especialitzada en l’abordatge de violències masclistes i responsable del Servei d’Atenció als Abusos en el Sector Audiovisual i de les Arts Escèniques. Moderarà Laia Aubia, directora de l’Acadèmia del Cinema Català. 

Horari: de 10 h a 11.30 h. 

Espai: SGAE— Sala Mompou (Passeig Colom, 6, Barcelona). 

 La Coordinació d’intimitat, com i quan contractar-la

En aquesta conversa elaborarem una radiografia del departament de Coordinació d’intimitat en relació amb la prevenció de violències, així com de fórmules de treball amb els altres departaments i qüestions pràctiques vinculades a la contractació. 

Hi participaran Cristina Vidal, coordinadora d’intimitat; Mireia Vilapuig, actriu; i Laura Rubirola, directora i productora executiva. La moderació serà a càrrec de Núria Campreciós, investigadora de REC ICIE-Red Internacional de Coordinación de Intimidad para el Espectáculo.

Horari: de 12 h a 13.30 h. 

Espai: SGAE— Sala Mompou (Passeig Colom, 6, Barcelona). 

A la tarda, gràcies a la col·laboració de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, la jornada es traslladarà a La Cuina, de l’edifici Francesca Bonnemaison. En aquest espai es projectarà el documental No estás sola que, partint de l’agressió sexual contra una jove en els Sanfermines de 2016 per cinc homes autodenominats “La Manada”, ofereix una esfereïdora desconstrucció del cas que va culminar en el #MeToo espanyol, exposant gradualment les costures del masclisme en la justícia, els mitjans i la societat. Posteriorment al film, tindrà lloc un cinefòrum sobre el dret a la reparació i el tractament comunicatiu dels casos d’abús en l’àmbit periodístic i documental. Hi participaran la codirectora del documental Almudena CarracedoCarla Vall, advocada penalista especialitzada en l’abordatge de les violències masclistes; i Núria de José, vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. La moderarà Carme Puche, periodista, guionista, directora de cinema i membre de Dones Visuals.  

cartel no estas sola

  Horari: 18 – 19.40 h: projecció No estás sola i de 19.45 – 20.45 h: Cinefòrum.

  Espai: La Cuina. Edifici Francesca Bonnemaison (C/Sant Pere Més Baix, 7, Barcelona). 

Us podeu inscriure a l’enllaç següent.

 El Departament contra els abusos de l’Acadèmia del Cinema Català compta amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea de Cultura, Educació, Esports i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona