Ramon Termens, a aquestes altures ja té una trajectòria consolidada amb produccions de temàtiques arriscades: Va sorprendre amb “Joves”, impactant retrat d’una generació, i ha anat seguint una línea interessant i arriscada al encarar temes tan conflictius com l’immigració a “Catalunya über alles” o “la dona il·legal”, passant per pel·lícules, que en podríem dir de reflexió filosòfica com “el mal que els homes fan”. Ramon Termens ara presenta la seva nova pel·lícula “Societat negra”. S’ha passat com a pre-estrena al FIC-CAT i ja mateix s’estrena en sales… La pel·lícula té els ingredients suficients per a ser un gran éxit si tinguéssim un circuit de promoció i distribució “normal?” com tenen els francesos..  Eludeixo la crítica cinematográfica perquè volia centrar-me en alguns elements que m’ha fet veure el passis a Fic-Cat, i que no hauria advertit si no haguès anat. D’entrada, destacar l’excel·lent base sobre la que es recolza “Societat negra”: un llibre d’Andreu Martin, possiblement el millor dels autors de novela negra que tenim al país. Sobre aquest text, amb fantàstics diàlegs divertits (en algun moment delirants) el propi Ramon i el seu “aliat incondicional” Daniel Faraldo han construït un guió ple d’acció que ens transporta al entorn d’unes suposades “màfies xineses” que actuen en aquest Chinatown que tenim entre Sant Adrià i Badalona, i que no apareix a les guies turístiques… Veritat o mentida? Tot molt verosímil, em temo…

Andreu Martin i Daniel Faraldo, persones ja grans? Crec que és un encert del Ramon saltar-se l’anomenat “edadisme” i recolzar-se en aquests grans talents. Andreu Martin es prou conegut per la seva trajectòria. No tant Daniel, que és alhora guionista, productor i un dels actors principals de la història: un autèntic prodigi i la base del que podríem anomenar “Factoria Segarra”. També en aquesta Factoria -homenatge a la comarca d`en Ramon- té molt a veure David Arribas que ha fet funcions diverses en la trajectòria segarrenca i que encara un paper fonamental a “Societat negra”… Crear i mantenir un equip de gent creativa, diversa i intergeneracional amb la qual desenvolupar una carrera ha estat una constant de Woody Allen però sense anar tant lluny el malaguanyat Ventura Pons també va actuar així…  A la Factoría (oficialment Segarra Films) no només s’han produït les pel·lícules d’en Ramon. S’ha produït per altres i també s’ha actuat com a distribuidora… De fet, tenint en compte que el circuit d’exhibició cinematogràfica es va acotant a multicines de centres comercials que fan apostes segures per les pel·lícules de les “majors”, i davant el tancament de sales més “obertes al risc” sembla una bona decisió agafar la pel·lícula sota el braç i fer “bolos” com al teatre, presentant la pel·lícula, poble a poble, sala a sala, i creant-ne un “esdeveniment” que sembla que és el que encara pot acabar funcionant…