Com es sabut, els Cines Comèdia del Passeig de Gràcia de Barcelona, varen tancar a meitats del passat gener. De fet, era el darrer cinema que pervivia al Passeig desprès del tancament dels Fémina, Fantasio, Publi i Savoy.  En la darrera setmana, ha aparegut a diversos mitjans la proposta del festival “In Edit” de convertir el cinema en un “hub de festivals” i també Jordi Subirana a TOT Barcelona ha fet un ampli seguiment de les opcions que hi ha sobre la taula.

A la fí sembla que no és clar què pot acabar passant amb el Palau Marcet, l’edifici patrimonial on hi havia el cinema, i segons expliquen al digital TOT fonts pròximes a la propietat, aquests «continuen rebent moltes ofertes. De moment no s’ha pres cap decisió i no hi ha res tancat” tot i que també s’està dient que en properes setmanes la propietat resoldrà la millor petició que li hagi arribat.

Entre les opcions que es contemplen, seguint el fil que ha seguit el mitjà digital  “destaca una d’un fons internacional que vol fer al cinema Comèdia una proposta d’oci cultural amb restauració, una altra planteja una proposta comercial d’espectacles musicals, semblant a The Music Station, i el festival In-Edit vol convertir equipament en un hub de festivals de cinema. Algunes empreses barcelonines, com Focus, han reconegut el TOT també que estudien les opcions. El Comèdia desperta l´interès del món de l’espectacle per llogar la sala”.

OFERTES VINCULADES A LA CULTURA
Al final, sigui quina sigui l’opció triada és clar que no acabarà com a botiga de roba o supermercat… De fet, l’espai està catalogat com a equipament i no pot tenir usos comercials. Donat que l’Ajuntament descarta llogar o comprar l’edifici per a usos culturals com s’ha fet amb l’Arnau o el Molíno, la decisió acabarà sent de l’actual família propietària… 

Entre les opcions del cine Comèdia s’havia parlat, ja abans del tancament definitiu, d’una possible conversió a traves d’un restaurant amb espectacles de figures artístiques de renom com Circ du Soleil, amb una zona de dalt on aniria cocteleria, zona de càtering etc… També sembla que empreses barcelonines com The Project, que havia gestionat la Sala Barts o el grup Focus estan darrera de fer propostes d’usos culturals pel Comèdia… També, s’explica a Tot Barcelona que “hi ha sobre la taula la possibilitat que a la sala es faci una cosa semblant a The Music Station, una proposta artística molt comercial que ja funciona a Madrid”.

EN MANS D’IMMOBILIÀRIA SAVILLS

Segons ha manifest la immobiliària Savills, a traves de la seva màxima responsable Anna Gener,a TOT s’explica que el Comèdia és “un gran projecte”, però afegeix que no està autoritzada a explicar res…De fet podria ser qualsevol cosa donat que la qualificació de l’equipament permet diferents usos per a l’edifici: docents, sanitari-assistencials, religiosos, esportius, recreatius, proveïment i subministrament, tecnicoadministratius i de seguretat i, òbviament, culturals…En relació al projecte que finalment s’instali al Comèdia la propietat ja va explicar quan el tancament que escollirien el projecte que donés més valor afegit a la ciutat.

LA VISIÓ DE LES INSTITUCIONS

Ajuntament i Generalitat, són coneixedores de les opcions que s’estan valorant tot i que al ser una operació de compravenda o lloguer entre privats només poden intervenir perquè es respectin els usos que preveu la normativa.

Aquesta és també la posició que mantenen entitats ciutadanes com l’associació del Passeig de Gràcia o la plataforma de comerços històrics, Emblemàtics Barcelona, defensa també «uns usos culturals» per a l’antic cinema.

LA POSICIÓ D’ IN-EDIT I ELS FESTIVALS DE CINEMA

Uri Altell, màxim responsable de In-Edit explica que la millor opció pel cinema Comèdia seria la que s’ha expressat de convertir-la en un espai permanent de Festivals de Cinema.

Uri ens explica que els festivals atrauen molt públic perquè es crea un ambient diferent a les sales de cinema tradicionals ja que el públic confia en la feina de “curació” que du a terme el Festival.

“Aquest ús del Comèdia com a finestra de festivals –explica el responsable d’In-Edit-podria tan donar cabuda als actuals festivals catalans com a ampliar l’activitat i tenir l’opció de portar grans festivals com Sundance o Tribeca”.

De fet aquest ús seria mantenir la pròpia essència dels darrers usos que va tenir l’espai com a cinema, des del 1960, primer com a sala única, i desprès a meitats dels anys noranta quan el cinema es va convertir en un multicinema, amb cinc sales.

“Seria un contrasentit –continua explicant el nostre interlocutor- que una ciutat que vol ser referència en producció audiovisual, que té fires com ISE i que prepara grans intervencions com el Parc Audiovisual a les Tres Xemeneies del Besós no tingues uns cinemes per poder visionar treballs audiovisuals en les millors condicions”. El tancament progressiu de sales de cinema suposa una dificultat afegida pels festivals de cinema que no disposen d’espais adequats per a poder dur-se a terme”..

.

Cinema Comèdia al Passeig de Gràcia