El jutge de l’Audiència Nacional espanyola, Santiago Pedraz ha emès una ordre per tancar de manera cautelar la popular aplicació Telegram a l’Estat Espanyol. El bloqueig de Telegram respon a una denúncia d’EGEDA, Movistar Plus, Mediaset Espanya i A3 Media, que acusen la popular app de missatgeria d’allotjar els continguts audiovisuals sense permís.

Segons s’ha informat, després de rebre la denúncia, el jutge Santiago Pedraz ha demanat informació a Telegram però aquesta plataforma (que com se sap és d’origen rus) no ha respost als diversos requeriments de l’Audiència Nacional. Per aquest motiu, el magistrat n’ha emès una ordre cautelar per bloquejar Telegram a Espanya.

L’Audiència Nacional com a tal, no s’ha pronunciat públicament, però malgrat la contundència de la mesura, i segons diferents fonts jurídiques consultades, sembla que s’executarà la mesura cautelar, confirmant-se aquest bloqueig. De fet, la tasca propiament tècnica d’executar aquesta mesura correspon a les operadores que hauran de tallar l’accés a Telegram a Espanya. Es tracta d’una acció que sembla que es comença a produir en properes hores ja que DownDetector ja mostra els primers talls de connexió.

Atès que es tracta d’una mesura cautelar, el bloqueig és temporal, i correspon al jutge aclarir si la denúncia formulada per diferents empreses audiovisuals té la base del que podria produir un bloqueig total. Telegram, com se sap és una app de missatgeria que s’ha fet popular en garantir una major privadesa que els seus competidors, una característica que la fa especialment idònia per a la pirateria de sèries, pel·lícules o videojocs.

Algunes organitzacions de defensa del consumidor com Facua ja han emès en últimes hores comunicats qualificant la mesura d’«absolutament desproporcionada»