La FCC organitza per catorzè any consecutiu els premis Jose Maria Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs.

Aquests premis s’anomenen Jose Maria Nunes en honor a l’intrèpid cineasta de Barcelona, qui va construir tota la seva filmografia al marge de la comercialitat i a contracorrent de modes i convencions, encaixant perfectament en la tasca que el cineclubisme dels territoris de parla catalana porta desenvolupant durant més de 80 anys d’història. Per aquests motius, el cinema de Nunes va trobar en els cineclubs un lloc natural d’exhibició.

BASES DE PARTICIPACIÓ

Es lliuraran tres premis Jose Maria Nunes:

  • Premi al Fet Cineclubista de 2023
  • Premi a una persona o entitat del món de cinema relacionada amb el cineclubisme
  • Premi a la pel·lícula catalana 2023

El jurat estarà format per tres persones. Un/a representant del cineclub guanyador del Fet cineclubista 2022 (Cineclub AC Granollers), un/a membre de la junta de la FCC i una persona del món del cinema externa als cineclubs i a la FCC.

Els premis no podran concedir-se ex aequo. Un/a treballador/a de la FCC farà de secretari/a sense veu ni vot. La seva tasca serà la de presentar els candidats, aclarir dubtes, prendre notes i aixecar acta. El jurat es reunirà durant l’estiu.

Els premis seran lliurats en la inauguració de la XI Setmana del Cineclubisme que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya, el proper 1 d’octubre de 2024.

Premi Fet Cineclubista 2023

El premi Jose Maria Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs al Fet Cineclubista de 2023 s’atorga a qualsevol acte, esdeveniment, programació especial, aniversari, etcètera, remarcable i significatiu que s’hagi dut a terme per part d’un cineclub durant l’any mencionat. El jurat valorarà les candidatures presentades pels propis cineclubs o per la Junta de la FCC, però també tindrà l’opció de presentar les seves pròpies candidatures.
Únicament hi poden participar els cineclubs federats que estiguin al corrent de la quota anual de 2023.
El premi està dotat amb tres programacions gratuïtes per gentilesa d’Avalon, que patrocina aquest premi.

Altres aspectes a tenir en compte:
El cineclub guanyador haurà d’incorporar el logotip de la Federació Catalana de Cineclubs i de la distribuïdora en la promoció de les sessions. També haurà d’especificar en la promoció que les mateixes són fruit d’haver obtingut el “Premi Jose Maria Nunes al Fet Cineclubista 2023”. Les projeccions hauran de realitzar-se durant el 2025.
Els films seran gestionats per la FCC.

El cineclub guanyador no es podrà presentar l’any següent a l’obtenció del premi al “Fet cineclubista”. També, es compromet a formar part del jurat de l’any següent. El cineclub que es presenti al “Premi Fet Cineclubista del 2023” té fins el 30 de juny de 2024 per lliurar la candidatura.

La documentació ha d’incloure:
Un escrit explicant el Fet Cineclubista. Es pot acompanyar de tota la informació que es consideri necessària: enllaços, imatges, dossier, recull de premsa…
La documentació serà lliurada a: fcc@federaciocatalanacineclubs.cat

Premi a una persona o entitat relacionada amb el cineclubisme 

S’atorgarà a una persona o entitat que tingui o hagi tingut una especial relació amb el món cineclubista o que la comissió consideri que, per la seva feina i/o activitat es troba dins la filosofia del món cineclubista. El premi és de caràcter honorífic. El jurat tindrà en compte les propostes que li arribin des de la Junta de la FCC així com fer les seves pròpies.

Premi a la pel·lícula catalana de 2023

Els cineclubs tindran en compte aquells films de producció catalana que estrenats durant 2023. Cada cineclub té un sol vot, adreçat a tres produccions o coproduccions catalanes. Es destinaran 3 punts a la millor, 2 a la segona i 1 a la tercera. El film més votat serà el guanyador. El premi és honorífic. En cas d’empat, la millor pel·lícula catalana la decidirà el jurat.

La participació en aquests premis comporta l’acceptació de les bases.