Fernando Esteso i el cinema d’“hindús i texans”, són els principals reclams del “B Retina”, el Festival de Cinema Sèrie B de Cornellà que es durà a terme del 12 al 17 de setembre a l’Auditori Sant Ildefons (Plaça Carles Navales S/ N), amb una selecció del millor cinema d’“indis i texans” i que comptarà amb la presència de l’actor Fernando Esteso (“Los Bingueros”, “Jo Vaig fer A Roque III”), que rebrà el premi Golden Ticket en reconeixement al seu trajectòria.


En un divertit joc de paraules, la temàtica principal de l’esdeveniment serà el cinema d’“indis i texans”, però no a la concepció clàssica del gènere, com han explicat Sabina Pujol i David Bravo, responsables de programació i de comunicació, respectivament. I és que “els indis que formaran part del certamen no són dels que porten plomes i lluiten contra el Setè De Cavalleria, sinó que vénen directament de l’Índia”. D’aquesta manera, el públic podrà gaudir d’un còctel surrealista de westerns de sèrie B juntament amb grans èxits d’indústries com Bollywood o Tollywood -ambdues de l’Índia-, amb films tan importants com Krack, un dels blockbusters més taquillers del 2021 al seu país d’origen. La cinta es podrà veure gràcies a la col·laboració del festival Nits de Cinema Oriental de Vic i serà presentada per Quim Crusellas, director del festival.


L’esmentat còctel de gèneres assolirà la seva màxima expressió amb la projecció de “Por Un Puñado De Rupias” (1990), producció índia ambientada al Salvatge Oest, on no falten els tradicionals números musicals i que està protagonitzada per la superestrella Megastar Chiranjeevi, actor de tal popularitat al seu país, que fins i tot va arribar a ser ministre de Cultura i Turisme del 2012 al 2014. Chiranjeevi interpreta un forjat que ha de recuperar els tresors amagats pel seu pare, lluitant contra un grup de bandits, per alliberar la seva mare de la presó.


El gran protagonista de la 8a edició de B-Retina serà Fernando Esteso, actor de dilatada carrera que, a més de rebre l’esmentat Golden Ticket, acudirà a la projecció d’una de les pel·lícules més divertides i insòlites del cinema espanyol, “Al Este Del Oest” (1984). Una de les obres més famoses de Mariano Ozores i que paròdia sense embuts el gènere western, amb absurds números musicals i hilarants cançons.

L’esdeveniment reflecteix la bona salut de què gaudeix actualment el cinema independent de sèrie B rodat a Espanya. En aquest sentit, una de les pel·lícules més rellevants serà l’epopeia d’acció “Balas y Katanas” (2023), rodada pel campió mundial d’arts marcials Nacho Serapio i que s’encarregarà d’inaugurar el festival el dimarts 12 de setembre a les 19 :00 hores. La sessió comptarà amb l’assistència del mateix Serapio i d’altres membres de l’equip del film.

Una altra interessant producció espanyola que es podrà veure és “El Fill De l’Home Perseguit Per Un Ovni” (2020), tardana seqüela del clàssic de baix pressupost “L’Home Perseguit Per Un Ovni” (1976) i filmada pel mateix autor de l’original, Juan Carlos Olaria, que als 80 anys encara s’anima a rodar.