CINECITTÀ es complau a anunciar la programació i convidats de la 11a edició de la Mostra de Cinema Italià de Barcelona (MCIB) que se celebrarà del 16 al 21 de desembre als cinemes Verdi de Barcelona. Els cineastes Gianfranco Rosi (In Viaggio), Roberto de Paolis (Princess), Chiara Bellosi (Calcincle), Marta Savina (Primadonna), Carolina Cavalli (Amanda), Chiara Bondì i Isabel Achaval (Les Lleones) i Vincenzo Pirrotta (Spaccaos) juntament amb alguns dels actors i actrius dels títols representats, participaran en aquesta edició que oferirà als espectadors una selecció del millor cinema italià presentat a festivals internacionals al llarg del 2022.

La nova onada del cinema italià: les dones cineastes
En aquesta 11a edició, destaca la important presència femenina dels títols exhibits, amb el 40% dirigits per dones i dues són òperes primes. Aquesta és una dada representativa de la “nova onada” de cinema italià, que històricament ha estat molt masculí. Com a context històric cal tenir en compte que, durant la major part del segle 1900, només dues directores italianes van tenir una veritable carrera cinematogràfica: Liliana Cavani i Lina Wertmüller, i abans del 2010 era molt poc probable trobar més de 2 pel·lícules dirigides per dones el mateix any. Les darreres referències que es posseeixen (2018) indiquen una producció femenina del 12% anual, però la proporció de títols que arriben als cines és encara menor: 9,2%. Per això la representació de la Mostra d’aquesta edició és una clara demostració de la puixança de les dones cineastes en els últims anys al cinema italià.

Programació
El proper 16 de desembre, la Mostra s’inaugurarà amb Princess, dirigida per Roberto De Paolis, segon llargmetratge del cineasta romà, que va ser seleccionat com a pel·lícula inaugural de la secció Orizzonti de la 79è Mostra de Cinema de Venècia. PRINCESS aborda el tema de la prostitució il·legal de dones nigerianes, amb una extraordinària actriu protagonista, Glory Kevin. El director italià assistirà a la gala d?inauguració.
També estaran presents a la Mostra les cineastes Chiara Bellosi i Marta Savina que presentaran Calcinculo i Primadonna, respectivament.

A Calcinculo, Bellosi explora els temes de la sororitat i la recerca de llibertat personal, en una cinta que va ser presentada internacionalment a la secció Panorama de la Berlinale. Per la seva banda, a Primadonna, la debutant Marta Savina ens situa a la Sicília dels anys 60 per narrar la vida d’una noia que reacciona a la violència amb un acte de rebel·lió. La pel·lícula va tenir la seva estrena a la passada edició del BFI London Film Festival.

Després d’obtenir el premi del Jurat al festival de Cannes, i el de millor fotografia a la Seminci, el film Le otto montagne de Fèlix van Groeningen i Charlotte Vandermeersk arribarà al MCIB abans de la seva estrena comercial a cinemes el 2023 de la mà d’Avalon . Le otto montagne es basa en l’exitosa novel·la homònima i narra una preciosa història d’amistat masculina, que aborda temes com l’amor per la natura o la deriva de la vida que ens separa dels nostres éssers estimats.

Entre els llargmetratges que es projectaran a l’MCIB també destaca l’òpera prima de Carolina Cavalli, Amanda, sobre una dona excèntrica de 25 anys a la recerca d’amistat. Una cinta que va tenir la seva estrena internacional a la secció Orizzonti de la Mostra de Cinema de Venècia i al Festival de Toronto (secció Contemporary world cinema).

Un dels plats forts de la Mostra serà la presentació d’In viaggio de Gianfranco Rosi, que retrata la vida del Papa Francesc a través d’arxius inèdits dels viatges del Pontífex a través de 53 països. Amb In viaggio, que es va presentar a la Mostra de Venècia, Rosi reconstrueix un viatge de pau i fraternitat (des d’una perspectiva laica). In viaggio arribarà als cinemes espanyols properament, de la mà de Karma Films.

També en format documental arriba a lMCIB la cinta Les Lleones d’Isabel Achaval i Chiara Bondì. Les cineastes segueixen un grup d?immigrants sud-americanes a Roma unides per la seva passió pel futbol. El documental, produït per Nanni Moretti (que també hi apareix), es va presentar internacionalment a la secció Giornate degli Autori de la Mostra de Venècia.