El passat 1 de desembre, l’actriu Nora Navas, guardonada amb el Goya a Millor actriu de repartiment per Libertad, i l’actriu Blanca Portillo, premiada amb el Goya a Millor actriu protagonista per Maixabel, han estat les encarregades d’anunciar les nominacions de la 37a edició dels Premis Goya, que se celebraran l’11 de febrer de 2023 al Palau de Congressos de Sevilla. Entre els títols finalistes destaca l’abundant presència catalana, amb tres dels cinc títols que es disputen la nominació a Millor pel·lícula: Alcarràs, As Bestas i La maternal.

Les pel·lícules catalanes que s’han classificat als Premis Goya de l’Academia de Cine Español són:

  • As Bestas, que lidera el ranking de nominacions amb un total de 16: Millor pel·lícula; Millor direcció per Rodrigo Sorogoyen; Millor actriu protagonista per Marina Foïs; Millor actor protagonista per Denis Ménochet; Millor guió original per Isabel Peña i Rodrigo Sorogoyen; Millor direcció de fotografia per Álex de Pablo; Millor so per Aitor Berenguer, Fabiola Ordoyo, Yasmina Praderas; Millor muntatge per Alberto del Campo; Millor actor de repartiment per Diego Anido i Luis Zahera; Millor actriu de repartiment per Marie Colomb; Millors efectes especials per Oscar Abades i Ana Rubio; Millor direcció d’art per José Tirado; Millor disseny de vestuari per Paola Torres; Millor maquillatge i perruqueria per Irene Pedrosa i Jesús Gil; i Millor direcció de producció per Carmen Sánchez de la Vega.
  • Alcarràs, amb 11 nominacions: Millor pel·lícula; Millor direcció per Carla Simón; Millor guió original per Arnau Vilaró i Carla Simón; Millor direcció de fotografia per Daniela Cajías; Millor so per Eva Valiño, Thomas Giorgi, Alejandro Castillo; Millor muntatge per Ana Pfaff; Millor direcció d’art per Mónica Bernuy; Millor direcció de producció per Elisa Sirvent; Millor actriu revelació per Anna Otin; i Millor actor revelació per Albert Bosch i Jordi Pujol Dolcet.
  • Los renglones torcidos de Dios, amb 6 nominacions: Millor guió adaptat per Guillem Clua i Oriol Paulo; Millor actriu protagonista per Bárbara Lennie; Millor música original per Fernando Velázquez; Millor direcció d’art per Sylvia Steinbrecht; Millor disseny de vestuari per Alberto Valcárcel; i Millor maquillatge i perruqueria per Montse Sanfeliu, Carolina Atxukarro i Pablo Perona.
  • Mantícora, amb 4 nominacions: Millor direcció i Millor guió original per Carlos Vermut; Millor actor protaognista per Nacho Sánchez; i Millor actriu revelació per Zoe Stein.
  • Amb 3 nominacions: La maternal, nominada a Millor pel·lícula; Millor direcció per Pilar Palomero; i Millor actriu de repartiment per Ángela Cervantes. Un año, una noche, nominada a Millor guió adaptat per Fran Araújo, Isa Campo i Isaki Lacuesta; Millor muntatge per Fernando Franco i Sergi Díes; i Millor so per Amanda Villavieja, Eva Valiño, Marc Orts i Alejandro Castillo; i La Piedad, nominada a Millor direcció d’art per Melanie Antón, Millor disseny de vestuari per Suevia Sampelayo i Millor maquillatge i perruqueria per Sarai Rodríguez, Raquel González i Óscar del Monte.
  • Les segueixen de ben a prop, amb 2 nominacions: Suro, nominada a Millor direcció novell per Mikel Gurrea i a Millor actriu protagonista per Vicky Luengo; Malnazidos, nominada a Millors efectes especials per Lluís Rivera i Laura Pedro i a Millor disseny de vestuari per Cristina Rodríguez.
  • Amb 1 nominació es classifiquen Tadeu Jones 3. La taula maragda, nominada a Millor pel·lícula d’animació; Oswald. El falsificador i El sostre groc, nominades a Millor pel·lícula documental; i Girasoles silvestres, nominada a Millor actriu protagonista per Anna Castillo.