Geographies of Solitude, de Jacquelyn Mills, gran triomfadora de l’Alternativa 2022, amb el premis Llargmetratge Internacional i Quixot.
Barcelona, 25 de novembre de 2022. –  El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, ha anunciat avui el palmarès de la seva 29a. edició durant una festa de lliurament al Hall del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), pantalla central del festival. L’Alternativa continua amb la programació d’algunes sessions especials al Cinema Maldà i el cicle Elles FIlmen a la Filmoteca de Catalunya durant aquest cap de setmana. La programació online segueix a Filmin fins al 4 de desembre.  

El Premi Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials, ha estat atorgat a Geographies of Solitude, de Jacquelyn Mills “per la subtilesa poètica i la potència estètica en un retrat preciós i sorprenent”. El jurat, format per Iván Guarnizo, Margot Mecca i Paco Poch, ha decidit concedir dues mencions especials, una a Une vie comme un autre, de la directora Faustine Cros, i una altra a Saint Omer de Alice Diop.

El jurat del Premi Curtmetratge Internacional, format per Anna Giralt Gris, Angelica Tognetti i Antoni Pinent, ha concedit el premi ex aequo a Nazarbazi, de Maryam Tafakory, “per construir una mirada al passat de l’Iran amb un filtre crític, íntim i poètic, a través del llegat cinematogràfic, i per una excel·lència en el tractament sonor.” I a Urban solutions, de Minze Tummenscheit i Luciana Mazeto “per l’ambigüitat de la narrativa que planteja sobre el sotmetiment al poder capitalista des d’una mirada humanista, propositiva, amb tocs d’humor, i subversiva.” El jurat també ha concedit una menció especial a To pick flower, de Shireen Seno

Ana Aitana Fernández, Marla Jacarilla i Toni Junyent, integrants del Jurat del Premi Film Nacional de l’Alternativa Oficials, ha acordat per unanimitat concedir el premi ex aequo a Descartes, de Concha Barquero i Alejandro Alvarado, i a La visita y un jardín secreto, de Irene M. Borrego. “Per la seva capacitat per qüestionar el relat de la democràcia de l’Espanya contemporània, i reflexionar sobre els efectes i pervivència de la censura. Ambdues pel·lícules suposen un exercici de vindicació del cinema com a espai de resistència davant el silenci institucional que revelen la cicatriu de les violències exercides tant a l’esfera pública (político-judicial) sobre la història oscura de la Guerra Civil i la postguerra en el cas de Descartes, com en la intimitat familiar sobre la figura oblidada de l’artista Isabel Santaló a La visita y un jardín secreto. El Jurat també ha concedit una menció especial A los libros y a las mujeres canto, de María Elorza

El Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional ha estat concedit a Geographies of Solitude, de Jacqueline Mills, perquè “aquesta trobada entre una cineasta curiosa i diligent i una ecologista entregada i intransigent és una revelació cinematogràfica transformadora per a joves i adults.” El jurat, format per Tiziana Spadaro, Martha Otte i Francisco Javier Fernández, ha atorgat una menció especial a Une vie comme un autre, de Faustine Cros.

I el premi DOCMA de Llargmetratge de l’Alternativa Oficials ha estat concedit a A los libros y a las mujeres canto, de María Elorza, “per donar forma cinematogràfica a una intuïció formal poderosa que combina tasca artesana, passió, autenticitat, i sobretot, amor a les dones, els llibres i a les lectores”. Mariona Guiu, Macià Florit Campins y Ruth Somalo, Jurat del premi DOCMA, han decidit atorgar una menció especial a Luminum, de Maximiliano Schonfeld.
PALMARÈS OFICIALS 

PREMI LLARGMETRATGE INTERNACIONAL DE L’ALTERNATIVA OFICIALS
Geographies of Solitude, de Jacquelyn Mills (Canadà)

Mencions especials:
Une vie comme une autre, de Faustine Cros (Bèlgica)
Saint Omer, d’Alice Diop (França)


PREMI CURTMETRATGE INTERNACIONAL DE L’ALTERNATIVA OFICIALS
ex aequo
Nazarbazi, de Maryam Tafakory (Iran, Regne Unit)
Urban Solutions, d’Arne Hector, Vinícius Lopes, Luciana Mazeto i Minze Tummescheit (Alemanya)

Menció especial:
To Pick a Flower, de Shireen Seno (Filipines)


PREMI FILM NACIONAL DE L’ALTERNATIVA OFICIALS
ex aequo
Descartes, de Concha Barquero i Alejandro Alvarado (Espanya)
La visita y un jardín secreto, d’Irene M. Borrego (Espanya, Portugal)

Menció especial:
A los libros y a las mujeres canto, de María Elorza (Espanya)


PREMI DOCMA DE LLARGMETRATGE DE L’ALTERNATIVA OFICIALS
A los libros y a las mujeres canto, de María Elorza (Espanya)

Menció especial:
Luminum, de Maximiliano Schonfeld (Argentina)


PREMI DON QUIXOT DE LLARGMETRATGE INTERNACIONAL DE L’ALTERNATIVA OFICIALS
Geographies of Solitude, de Jacquelyn Mills (Canadà)

Menció especial:
Une vie comme une autre, de Faustine Cros (Bèlgica)
PALMARÈS CINEMA PENDENT PROFESSIONALS

PREMI CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS
Strana, de Diana Mizrahi

PREMI KINOLUX I WELAB – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS
Strana, de Diana Mizrahi

PREMI NON FINITO – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS
Negu Hurbilak, de Mikel Ibarguren, Ekain Albite, Adrià Roca i Nicolau Mallofré

PREMI RÍO BRAVO – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS
Kids of Kibera and the Kidnapped Sun, de Marina Gatell

PREMI ANTAVIANA – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS
Salvaxe, Salvaxe, d’Emilio Fonseca

PREMI MUSIC LIBRARY & SFX – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS
Peter, de Lucía Montero

PREMI CINE CASI HECHO MECAS – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS
La pérdida de la magia, de Silvia Rey

PRIMER TEST DEL REC – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS
Negu Hurbilak, de Mikel Ibarguren, Ekain Albite, Adrià Roca i Nicolau Mallofré