El passat dijous 1 de setembre de 2022 va tenir lloc al Casino Prado de Sitges la primera edició del festival de cinema en clau femenina femifilms. inclòs dins el festival Dona: Art en Femení” de Sitges.

El festival va tenir una vessant de reflexió en visió de gènere i, a la vegada, també un concurs de curtmetratges de gènere amb atorgament de diferents categories de premiats. 

En la vessant reflexiva, es va dur a terme la xerrada “La dona i la publicitat”a càrrec de  Mònika Jiménez-Morales (UPF) i Carles Alcón (Grup BBDO & Proximity Barcelona) i més tard la taula rodona “La perspectiva de gènere a les sèries i la televisió” moderada per Sonia Herrera (UAB) amb lsabel Benabarre (COPC), Carme Artigas (Festival Dona) Ona Anglada (Les de l’Hoquei).

En l’aspecte de “festival de curts”pròpiament, val a dir que en aquesta primera edició de femifilms s’han presentat 482 curts de més de 70 païssos.  En una sessió del festival es van presentar els  treballs finalistes que més tard es varen premiar en una Gala d’’entrega de premis conduïda per Madame Hiroshima. (veure Palmarès).

En aquesta mateixa gala també es va atorgar el Premi femifilms a la productora Marta Figueras per la seva trajectòria professional amb mirada de gènere en treballs com “Mi Vació y yo”, “Chavalas”, “Comandante Arian” o “La Moños” entre d’altres. Premi femifilms a la cineasta Zaida Carmona per la seva mirada de gènere en obres com “La amiga de mi amiga” o “Son Ilusiones” i el Premi femifilms a la sèrie Oh My Goig de la televisió pública betevé per la seva mirada atrevida i transversal sobre el gènere. Premi femifilms a Patricia Luján autora del llibre Pechos Fuera un manifest per l’alliberament feminista, la creació de School of feminism i la seva mirada de gènere sobre la publicitat.

En acabar la gala es va oferir un còctel a tots els assistents, gentilesa de Vermut Olave Cerveza Mijito.

El Festival Femifilms, inclòs en el festival  Dona:Art en Femení neix del projecte “Enfoquem en púrpura” de Metges del Món (MdM) i l’Assemblea de Cooperació Per la Pau (ACPP) de Catalunya amb el suport de l´Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament. Es tracta d’un  projecte feminista i antirracista que visibilitza les desigualtats de gènere en el sector audiovisual i proposa trencar amb els estereotips i promoure l´equitat de gènere, a través de diverses iniciatives.

El Festival femifilms ha estat produït per Areavisual.cat i scannerFM, i el patrocini de vermut Olave i Cervezas Mijito.

PALMARÉS DEL FESTIVAL FEMIFILMS 2022

Femifilms, festival de curtmetratges en clau femenina i amb mirada de gènere, ha decidit els finalistes a les categories Nacional, Internacional i Púrpura al millor tractament del gènere d’un projecte cinematogràfic.

El Jurat format t per Àngel Sala, director del festival de cinema fantàstic de Sitges, Gabriela Garcés, fundadora de Coofilms, Owen John Holden, director del festival de cinema LGTBIQ+ Endimaris, Ona Anglada, creadora i guionista de la sèrie “Les de l’Hoquei”, Javier Rueda, director del festival de cinema fantàstic de Molins de Rei i Sònia Herrera, doctora en comunicació de la UAB reunit el 25 d’agost passat va destacar la diversitat de propostes, formats i països participants en aquesta primera convocatòria.

Els curtmetratges finalistes són:

Guanyador categoria Nacional:

Desayuno de Ander Duque (España)

Finalistes:

Magia Negra de Almudena Vázquez (España)

Soledad de Dayan Romero (España)

Guanyador categoria internacional

Ex aequo

Forged In Chaos de Patricia Gloum (EE.UU.) i 

Touche Pas à mes jouets de Anaïs Peleyrol (Francia)

Fnalista:

Amaité de Michelle Gómez (México)

Guanyador Premi Púrpura

Cuerpas que Luchan de Catalina Ibáñez (Chile)

Finalistes:

Con Amor de Paula Ruiz (España)

La tela de Penélope de Carmen K. Salmerón (España)

El premi del públic que pot valorar l’audiència a través del canal d’Instagram i al perfil “femi.films” va ser per Con Amor de Paula Ruiz.

MÉS INFORMACIÓ: ENLLAÇ AL FESTIVAL