Alcarràs, la segona pel·lícula de Carla Simón, es la primera pel·lícula rodada en català que guanya el màxim guardó del Festival de Cinema de Berlín, l’Os d’Or. El rep només cinc anys després del seu debut cinematogràfic amb Estiu 1993, que també va guanyar el Premi a la millor òpera prima i el Gran Premi Especial del Jurat en la secció Generation Kplus en la Berlinale del 2017.

Anteriorment, al 1978 el curtmetratge català ASCENSOR produïda per Sebastià d’Arbó i dirigida per Tomás Muñoz, ja havia guanyat també un Os d’Or en la seva categoria.

Carla Simón ha dedicat la seva segona cinta al món de la pagesia catalana a través d’una història amb tints autobiogràfics d’una família dedicada a la recollida del préssec en una població lleidatana. Protagonitzada per un repartiment d’actors no professionals, que segons Simón “han donat i han posat l’ànima” en la pel·lícula, Alcarràs mostra la seva última collita després de 80 anys conreant la mateixa terra.

Rodada en català i produïda per Maria Zamora, Tono Folguera, Sergi Moreno i Stefan Schmitz, Alcarràs fa història en la 72a edició de la Berlinale on també participava en secció oficial amb Un año, una noche, la darrera pel·lícula d’Isaki Lacuesta, que ens transporta a la sala Bataclan de París la nit dels atemptats terroristes del 2015 a través de dos dels seus supervivents.

Ambdues cintes han gaudit d’un gran impacte en la seva estrena al Festival.