Desprès d’un retard superior als tres anys, els grups parlamentaris PSCERC i Junts finalment renoven els principals organismes estatutaris, que tenien mandat caducat i necessitaven de majories reforçades. L’acord que ara han signat afecta la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la Sindicatura de Greuges, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Queden pendents altres ens també caducats, com ara la Sindicatura de Comptes i el Consell de Garanties Estatutàries, així com la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública.

A la CCMA, que té set consellers, ERC proposa la presidenta, que serà la publicista Rosa Romà, actualment responsable de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del CatSalut, i degana del Col·legi de Publicitaris. La vicepresidenta de la principal empresa pública del país serà Àngels Ponsa, exconsellera de Cultura per Junts. ERC també proposa per a l’ens Lluís Noguera, que va ser secretari general del Departament de Cultura al segon tripartit i actualment director del CaixaFòrum. Junts també promou a l’organisme el seu diputat i periodista Pep Riera, al qual es relaciona amb Carles Puigdemont. Per part del PSC, se situen a l’organisme Lluís Garriga, fins ara conseller delegat de la Xarxa, el mitjà públic de la Diputació de Barcelona; la periodista Gemma Ribas, que va ser directora de comunicació amb José Montilla; i l’exconsellera Carme Figueras, que fins ara era vocal del CAC. A l’òrgan de govern ERC hi promou dos consellers, Junts dos i el PSC tres.

Al CAC, que haurà de validar els consellers de la CCMA, el president serà Xevi Xirgo, director d’El Punt-Avui, a proposta de Junts. Els altres consellers seran, a proposta d’ERC, Miquel Miralles, exdirector de Ràdio Tele Taxi, i la periodista Laura Pinyol, que va ser directora de comunicació de Josep-Lluís Carod-Rovira. A proposta del PSC hi haurà la periodista Rosa Maria Molló, que havia estat a TVE, i el també periodista Enric Cases, vinculat a l’Ajuntament de Barcelona. A l’ens que gestiona les llicències audiovisuals Junts hi proposa un conseller -el president-, ERC dos i el PSC dos més.

La nova Síndica de Greuges, que substituirà a Rafael Ribó, serà Esther Giménez-Salinas, doctora en dret i que va ser rectora de la Universitat Ramon Llull entre 2002 i 2012. Per a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades es proposa l’exconsellera de Junts Meritxell Borràs. El pacte entre ERC, Junts i PSC acorda reduir els mandats a sis anys d’aquells organismes que actualment tenen un mandat de nou anys.about .