El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) treballa per a la conservació del patrimoni d’arreu del país i enguany, celebra 40 anys. Per commemorar-ho, el cicle ha proposat tres conferències, dues ja celebrades, relacionades amb les tres noves especialitats que el Centre va implementar durant el període 2011-2018: conservació preventiva; art contemporani; i document, obra sobre paper i fotografia.

Taula rodona sobre l’evolució i les tendències actuals en la conservació i restauració de document, obra sobre paper i fotografia

La conservació i restauració de documents, obra sobre paper i fotografia, és una de les tasques que realitza el centre i és que, aquests materials serveixen de suport per al pastel, l’aquarel·la, el guaix, l’acrílic, el llapis, el carbó o la tinta de les obres que han arribat al Centre per ser intervingudes.

Amb l’objectiu de tractar en profunditat aquest tema, el centre organitzarà una taula rodona “L’evolució i les tendències actuals en la conservació i restauració de document, obra sobre paper i fotografia” el pròxim 18 de gener del 2022 al Palau Marc. L’acte també es retransmetrà en línia.

L’acte comptarà amb la participació de M. Àngels Balliu, professora de l’especialitat de Conservació i Restauració de Document Gràfic en el Grau en Conservació i Restauració de Béns Culturals a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya; Toni Esparó: conservador i restaurador de patrimoni gràfic i documental; a més de professor de Conservació Preventiva i Equipaments d’Arxiu del Màster en Arxivística i Gestió Documental a l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Així com, Gemma Goicoechea, conservadora i restauradora de Patrimoni gràfic i Documental a l’Àrea de Conservació i Restauració de l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC); Carme Ramells, conservadora i restauradora d’obra sobre paper al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i membre de l’equip tècnic en reflectografia d’infraroig al Museu Nacional d’Art de Catalunya; i, Cristina Ruiz, professora agregada del Departament d’Arts i Conservació i Restauració de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB) i professora en els ensenyaments de Conservació i Restauració del Grau en Conservació i Restauració de Béns Culturals, del Màster en Direcció de Projectes de Conservació i Restauració i del Doctorat en Conservació i Restauració de la Universitat de Barcelona (UB), i membre investigador del grup de recerca Conservació i Restauració del Patrimoni, reconegut per la Generalitat de Catalunya.

Si voleu inscriure o obtenir més informació podeu contactar a: crbmc.cultura@gencat.cat

Conferències anteriors

La primera conferència, “La restauració d’art contemporani. Teories europees i presa de decisions” va tenir lloc el 25 de novembre del 2021 a càrrec de la doctora en Història de l’Art i conservadora-restauradora, Carlota Santabárbara. La doctora és autora de nombrosos articles i de diverses conferències, va exercir la docència a la Universitat de Saragossa fins a l’any 2020 i actualment fa recerca en el departament d’exposicions del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (MNCARS).

La segona conferència, “Evolució de la conservació preventiva, passat i present” va ser a càrrec de Gaël de Guichen el passat 9 de desembre. Gaël és assessor del director general de l’International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM) sobre la conservació i la protecció del patrimoni cultural i enginyer químic, que ha treballat en projectes tan emblemàtics com la conservació de les coves prehistòriques de Lascaux i d’Altamira.

Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

El Centre de Restauració de Béns Mobles contribueix en la preservació del patrimoni cultural. El Centre actua, de manera directa o tutelant les intervencions, sobre els Béns Culturals d’interès nacional i els catalogats.

Alguns dels objectius del centre són: vetllar pel bon estat de conservació dels Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN), impulsar la innovació i la recerca en conservació–restauració, assessorar sobre conservació preventiva i restauració i oferir serveis tecnicocientífics als professionals, oferir l’accés al fons documental tècnic i fotogràfic relatiu al patrimoni cultural de Catalunya que s’ha intervingut, promoure el coneixement de la disciplina i donar a conèixer la importància i els valors de la conservació i la restauració de béns culturals dins la comunitat, entre d’altres.

Espai patrocinat per: