Aquesta setmana s’ha donat a conèixer que Barcelona destinarà 5,5 milions a un nou laboratori d’indústries creatives -amb especial atenció a l’industria audiovisual- al reciente de Palo Alto al Poble Nou. De fet, en les diverses intervencions la referència a l’audiovisual va ser constant. “Volem recuperar el lideratge a l’àmbit audiovisual que Barcelona va tenir durant anys” va dir Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia, durant aquesta presentació del projecte. La idea sería una reconversió de Palo Alto en un nou laboratori d’indústries creatives, amb una inversió de 5,5 milions d’euros. Concretament l’espai con l’Ajuntament preveu intervenir és la coneguda com a Nau E del recinte. Allà es podria crear un hub de 2.000 metres quadrats que aculli l’equipament, material i recursos per impulsar un creixement econòmic.

El projecte de l’Ajuntament passaria per instal·lar espais per acollir empreses de nova creació, espais d’experimentació accessibles per al conjunt del teixit creatiu així com espais expositiu i showrooms per tal què el talent creatiu s’acosti al mercat.

NOVENA CIUTAT EUROPEA EN AQUEST TIPUS D’ACTIVITATS

En l’explicació que va fer Xavier Marcé, també protagonista de l’acte, es va explicar que més de 8.100 empreses de Barcelona es dediquen a les indústries creatives –un 11,8% del total– i donen feina a 140.000 barcelonins –el 13,7% dels treballadors–. Aquest sector genèric abastaria les arts visuals i escèniques, el cinema, el vídeo, la ràdio i la televisió però també l’edició de música, els videojocs, llibres, premsa, disseny arquitectura i publicitat. Segons un estudi de l’Ajuntament, la capital catalana és la novena ciutat europea en intensitat creativa d’aquestes activitats.

LA NAU E, UN EDIFICI PROTEGIT

Per a aquest projecte de Palo Alto, el consistori es va comprometre a l’acte de presentació “a realitzar una intervenció meticulosa a la Nau E, ja que és edifici catalogat i protegit patrimonialment, preservant els elements arquitectònics originals i mantenint l’espectacular heura que s’enfila per la façana”. En el mateix acte al que no va faltar la vicepresidenta primera del Govern central, Nadia Calviño, va reivindicar el sector audiovisual com una oportunitat per crear ocupació

TAMBÉ EL ISE 2022 APSOTA PER PALO ALTO

Des de l’alcaldia també es va explicar que es compta en el projecte amb el suport d’Integrated Systems Europe el director executiu del qual, Mike Blackman, ha quantificat en 3.000 milions d’euros els diners que aquest sector mourà al mercat espanyol en un termini de cinc anys. Blackman, va aprofitar per avençar que la propera edició del ISE 2022, el gran esdeveniment audiovisual i digital –un dels més importants del món– es farà de l’1 al 4 de febrer a Barcelona i “que està al nivell d’altres congressos “tan importants com el Mobile World Congress”, com va puntualitzar Collboni.

En el torn de preguntes, Collboni també va explicar que no es destinaran diners d’aquesta inversió de 5,5 milions d’euros a retirar els sostres d’uralita d’altres naus del recinte, com demanen alguns veïns de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, donat que el consistori ja preveu unes partides específiques a tota la ciutat.