El Festival LOOP de Barcelona celebrarà la seva 19ena edició del 9 al 21 de novembre, amb un ampli programa d’exposicions, projeccions i performances en diferents espais de la ciutat de Barcelona.

La programació s’ha realitzat gràcies al compromís d’una comunitat cada vegada major d’artistes, comissaris i directors de museus, sota la direccióartística de Carolina Ciuti. En aquesta edició participen moltes creadores que viuen i treballen a Barcelona, o que han desenvolupat una forta relació amb la ciutat. Entre elles: María Alcaide, Laura Arensburg, blanca arias, Valentina Alvarado Matos, David Bestué, Julia Calvo, Natalia Carminati, Lúa Coderch, Roser Corella, Regina de Miguel, Anna Dot, Arash Fayez, Esther Ferrer, Barbara Held, Citlali Hernández, Francesca Llopis, Daniel Moreno Roldán, Núria Nia, Perejaume, Aimar Pérez Galí, Marta Polo Ysalgué, Comité Queer, Laura Ramírez Ashbaugh, Mireia Sallarès, Martí Sancliment Solé, Daniel Steegmann Mangrané, Pedro Torres, Carlos Vásquez Méndez, Laia Ventayol, Adriana Vila Guevara i Helena Vinent.

Gràcies a la col·laboració d’institucions locals i internacionals com el Centre national des arts plastiques (París), la Fondazione In Between Art Film (Roma), la Fundació Enric Miralles (Barcelona), Frac Bretagne (Rennes), Le Fresnoy (Tourcoing), la Fundació Antoni Tàpies (Barcelona), Galerie Ron Mandos (Amsterdam), el MACBA-Museu d’Art Contemporani de Barcelona, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts (Barcelona), i a la complicitat de comissaris com Leonardo Bigazzi, Pascale Cassagnau, Pascale Pronnier, Alessandro Rabottini i Paola Ugolini (entre d’altres), el programa comptarà també amb la participació d’artistes com Iván Argote, Hichem Barrada, Cecilia Bengolea, Manon de Boer, Shirley Bruno, Silvia Giambrone, Eva Giolo, Nicolas Gourault, Ismaël Joffroy Chandoutis, Bêka&Lemoine, Basir Mahmood, Masbedo, Elena Mazzi, Arash Nassiri, Inês Neto, Adrian Paci, Janis Rafa, Bella Riza i Stephanie Rizaj.  

Les propostes comissarials de Cristina Agàpito (en col·laboració amb la col·lecció olorVISUAL de la Fundació Ernesto Ventós),  Alterdúo (Arianna Esposito & Marco Tondello), Margot Cuevas, Carolina Ciuti, Jaume Coscollar, Jordi Garrido, Menene Gras Balaguer, Laura Olea López, Cloe Masotta, Jaume Reus, Marta Pol Rigau i Marina Vinyes Albes es podran veure a la Casa Vicens, al Centre Excursionista de Catalunya, a La Capella, a La Pedrera-Casa Milà, a la Filmoteca de Catalunya, al Museu Frederic Marès, al Museu Picasso, al Reial Cercle Artístic i a la nostra plataforma en línia (www.loop-barcelona.com/videocloop).

El recorregut s’amplia amb una sèrie de propostes en col·laboració amb Casa Asia, CASA SEAT, el Centre d’Art Tecla Sala, el Pavelló de la Fundació Mies van der Rohe, EINA –  Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, Hangar.org, La Escocesa, el Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, Palau Güell i el Teatre Eòlia. Un any més, el cinema que acollirà la majoria de les projeccions i sessions fílmiques performatives serà a Zumzeig Cinema. 

Per a enriquir la programació del festival, i sota la coordinació general de Victoria Sacco, el LOOP City Screen mostrarà diverses propostes d’imatge en moviment al llarg del circuit de galeries comercials i espais alternatius de la ciutat.

Destacar de la programació a les artistes Lúa Coderch i Mireia Sallarès premiades ex aequo a la 7a Edició del Premi de Videocreació dels Centres Territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya, Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona,presenten els seus treballs al Centre d’Art Tecla Sala i a la Filmoteca de Catalunya respectivament.

Els projectes “Palau de vent” de Lúa Coderch i “Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por” de Mireia Sallarès, projectes guanyadors ex aequo de la 7a edició del Premi de Videocreació, s’inauguraran aquest novembre en el marc del Festival LOOP. El projecte de Coderch es presentarà al Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat el 4 de novembre i es podrà veure fins al 9 de gener de 2022.  La pel·lícula de Sallarès s’exhibirà al públic el dissabte 13 de novembre a la Sala Chomón de la Filmoteca de Catalunya a les 20 h en un passi únic. Posteriorment les dues obres iniciaran una itinerància pels Centres Territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya. 

En aquesta 7a edició es dona la circumstància excepcional en què dues artistes compartiran guardó, atès l’excel·lència d’ambdós projectes artístics.

loop_cartell_fira_400

AVANÇAMENT FIRA LOOP

Del 16 al 18 de novembre, La Pedrera – Casa Milà de Gaudí acollirà la 19a edició de la Fira LOOP. Un cop més, la Fira ofereix una experiència física i un punt de trobada excepcional per a la comunitat professional de la imatge en moviment.

La Pedrera – Casa Milà, l’emblemàtic edifici modernista d’Antoni Gaudí, proporciona un escenari ideal per instal·lar una exposició dinàmica de les últimes contribucions a la creació d’imatges en moviment. Aquesta selecció, que mantindrà l’atmosfera íntima i l’esperit familiar de la Fira en els darrers anys, comptarà amb la participació de 27 vídeos d’artistes internacionals presentats per les seves galeries i que han estat seleccionats per un comitè internacional presidit per Jean-Conrad Lemaître i format per Isabelle Lemaître, Haro Cumbusyan, Josée i Marc Gensollen, i Renée Drake. La Fira, el format de la qual s’assembla al d’una exposició, posarà en relleu tot un seguit d’obres que demostren la versatilitat del vídeo com a eina crítica i creativa.

Un cop més, el Premi Fira LOOP comptarà amb la participació d’un jurat internacional format per Andrea Lissoni (Director, Haus der Kunst, Munic), Dirk Snauwaert (Director, Wiels, Brussel·les), Benjamin Weil (Fundación Calouste Gulbenkian, Lisboa), Daniela Zyman (Directora artística, TBA21, Viena i Madrid), i presidit per Elvira Dyangani Ose (Directora, MACBA, Barcelona).

Del 16 al 26 de novembre, tots els vídeos es retransmetran de manera simultània a LOOP Virtual, una nova plataforma desenvolupada per HyperStudio (Madrid) i que proporcionarà una experiència encara més immersiva.

L’edició d’enguany comptarà amb una secció especial que explorarà els límits entre el vídeo i la performance, comissariada per Rose Lejeune. D’aquesta manera, es vincularà també al tema del “cos” desenvolupat en el programa del Festival.

Artistes i galeries participants

A Thousand Plateaus Art Space (Chengdu) · Chen Qiulin | Galería Albarrán Bourdais (Madrid) · Fernando Sánchez Castillo | Àngels Barcelona · Harun Farocki | Beckers+Kornfeld (Frankfurt / Berlin) · Kota Ezawa | BERG Contemporary (Reykjavik) · Dodda Maggý |  Bernal Espacio (Madrid) · Marina Abramović | Chi-Wen Gallery (Taïpei) · Yu Cheng-Ta | Galerie Dix9 (Paris) · Goran škofić | Galerie Les filles du calvaire (Paris) · Noémie Goudal | HESTIA (Belgrade) · Mark Požlep | Galerie Iragui (Moscú) · Arkadiy Nasonov | Kulte Gallery (Rabat) · Katia Kameli | Lokal_30 (Warsaw) · Karolina Bregula | Galerie Ron Mandos (Amsterdam) · Isaac Julien | Ani Molnar Gallery (Budapest) · Katja Pratschke & Gusztáv Hámos | Galerie Eric Mouchet (Paris) · Pierre Gaignard | Osnova Gallery (Moscú) · Sasha Litvintseva | Parafin (London) · Melanie Manchot | Pi Artworks (Londres / Istanbul) · Fatma Bucak | Produzentengalerie (Hamburg) · Paul Spengemann | ProjecteSD (Barcelona) · Patricia Dauder | Galerie Sator (Paris) · Hugo Deverchère | Esther Schipper (Berlin) · Daniel Steegmann Mangrané | Galería Senda (Barcelona) · AES+F. | tegenboschvanvreden (Amsterdam) · Kymani Ceder | Galería Vanguardia (Bilbao) · Mabi Revuelta | ZAHORIAN & VAN ESPEN (Bratislava / Praga) · Jaroslav Kyša

IN TIME” – Secció en línia comissariada per Rose Lejeune

A.I. (Londres) · Laura Hindmarsh | Athr Gallery (Jeddah) · Dana Awartani | Bernal Espacio (Madrid) · Marina Abramović | Galería Marta Cervera (Madrid) · Alex Reynolds | Klemm’s (Berlin) · Émilie Pitoiset  LABOR (Ciutat de Mèxic) · American Artist | Parafin (Londres) · Melanie Manchot | Pi Artworks (Londres / Istanbul) · Fatma Bucak | The Third Line (Dubai) · Sophia Al Maria