El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, arriba a la seva 28a edició i ho fa tornant a la presencialitat, però mantenint el format híbrid i ampliant les seves dates. L’Alternativa 2021 se celebrarà del 15 de novembre al 5 de desembre a diferents espais de la ciutat i també a la plataforma Filmin. Com sempre, amb un cinema a prop dels marges, defensant la independència creativa, el risc i la reflexió.  Aquesta edició estrena la secció Satèl·lits, on han convidat a tres cineastes nacionals amb trajectòries destacades i amb òrbites que s’han anat creuant amb la de l’Alternativa. Oskar Alegria, Manuel Muñoz Rivas i Carla Simón ens aproparan al seu univers fílmic, i també al dels seus referents.
El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, porta vint-i-vuit anys apostant per un cinema compromès èticament i estèticament, innovador i reflexiu. Aquest any torna a recuperar el format híbrid, presencial i online, després d’intentar-ho al 2020, i que no va ser possible per la situació sanitària. El festival sempre ha apostat per posar en valor la comunitat, l’espai de trobada, però sense deixar de banda la importància de la programació online, on van ser un dels primers en apostar per oferir part dels seus continguts. Al 2021, recupera el plantejament, amplia les seves dates i celebra la seva 28a edició del 15 de novembre al 5 de desembre.  El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) tornarà a ser la seu central de l’Alternativa, al costat d’altres espais com el cinema cooperatiu Zumzeig, la Filmoteca de Catalunya i el cinema Maldà, que acolliran part de la programació. La seu online tornarà a ser un any més la plataforma Filmin, on es podran veure gran part de les pel·lícules a competició, algunes d’elles per temps limitat.

L’Alternativa ha convidat, per a l’estrena de la seva secció Satèl·lits: Oskar Alegria, Manuel Muñoz Rivas i Carla Simón, tres cineastes nacionals amb trajectòries destacades i amb òrbites que s’han anat creuant amb la del festival. A través de seminaris, masterclasses i una carta blanca, ens aproparan la seva obra i programaran films d’altres creadors que en algun moment han connectat amb els seus universos.
D’una banda, Oskar Alegria (Pamplona, 1973) proposarà un itinerari cinematogràfic a través de l’experimentació, el qual comença sempre travessant una porta: la que marca un llindar a El otro día (Ignacio Agüero, 2012), la que ens fa somiar a Les Films rêvés (Eric Pauwels, 2010) i la que amaga un misteri a Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo (Yulene Olaizola, 2008). Aquesta selecció, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, es completa amb la recuperació dels llargmetratges del creador navarrès, títols com Emak Bakia baita (2012) i Zumiriki (2019), que s’han vist a edicions anteriors de l’Alternativa; i també amb la projecció dels seus curts Hotza (2018), La lengua de los dioses (2018), Aritzakoa (2020) i Erleketa (2020), tots ells inèdits al festival.

La porta també serà la protagonista del seminari El temps de les portes, on, a partir del cinema de Robert Bresson, Oskar Alegria dirigirà la seva mirada cap a una manera de treballar sense fórmules, amb la premissa que és bo pensar el cinema, però és millor no practicar-lo com un dictat. L’Alternativa ofereix aquest seminari en col·laboració amb l’ECIB (Escuela de Cine Internacional de Barcelona).
D’altra banda, Manuel Muñoz Rivas (Sevilla, 1978) ha programat tres pel·lícules per contraposar el que implica la seva doble vessant professional, com a director i com a muntador: el realitzador que s’enfronta al llenç blanc infinit que és el seu nou projecte, i, per altra banda, el treball meticulós que el muntatge ha de fer amb materials limitats. Des d’aquesta perspectiva presentarà el seu llargmetratge El mar nos mira de lejos (2017), una exploració d’un territori que amaga una civilització oblidada, un viatge que penetra en un món de ritmes secrets. L’acompanyaran Close-Up (Abbas Kiarostami, 1990), un semi-documental que s’endinsa en la psicologia d’un acusat de robatori que per Manuel Muñoz Rivas és un miracle del cinema persa, i també Belovy (Viktor Kossakovsky, 1992), que va marcar profundament el nostre convidat, enamorant-lo del documental i el tractament que fa de la realitat. La dualitat entre les possibilitats infinites de la direcció i el material limitat del que parteix el muntatge també serà el centre de la masterclass que Manuel Muñoz Rivas oferirà en col·laboració amb AMMAC i AMAE. La masterclass reflexionarà, a partir d’exemples de pel·lícules d’altres cineastes i del propi Muñoz Rivas, sobre com el procés creatiu es fa càrrec i transforma una realitat i com aquesta realitat alhora ens transforma.
Correspondencias (2020), de Carla Simón i Dominga Sotomayor
La guionista i directora Carla Simón (Barcelona, 1986) completa el trio de satèl·lits que orbitaran al voltant de l’Alternativa 28. La cineasta catalana repassarà la seva filmografia a través dels seus primers curts, realitzats a la London Film School: Women (2009), Lipstick (2013) i Las pequeñas cosas (2015). Simón seguirà dibuixant el seu itinerari cinèfil amb dues obres que han definit la seva manera de treballar amb infants, Ponette (Jacques Doillon, 1996) i Jouer Ponette (Jeanne Crépeau, 2007), directament relacionades amb la masterclass que oferirà. El conclourà amb dues peces que l’han marcat com a cineasta del present: d’una banda, la pel·lícula Correspondencias, intercanvi de missives fílmiques que va dur a terme amb cineasta xilena Dominga Sotomayor (2020) i, de l’altra, Llacunes (2016), curtmetratge que Carla Simón considera inacabat, però que estableix cert diàleg amb Correspondencias i que la directora espera convertir en la base per a la seva tercera pel·lícula. La direcció d’actors petits i adults, basada en portar el documental a la ficció, centrarà la masterclass que oferirà. 
Stop Filming Us, de Joris Postema
El 21 de novembre, en motiu del 50è aniversari de Metges Sense Fronteres, l’Alternativa projectarà també al Hall el documental Stop Filming Us, dirigit per Joris Postema. Aquesta pel·lícula reflexiona al voltant de la possibilitat d’un cineasta occidental de mostrar quelcom “de veritat” quan filma la vida a la República Democràtica del Congo o si, pel contrari, les seves bones intencions només porten caos i frustració als habitants del país. La projecció del documental i el debat posterior neixen a iniciativa del projecte EnfocaH de Metges Sense Fronteres, que busca posar el focus en temes sovint deixats de banda en la informació d’actualitat. L’acte es desenvolupa en col·laboració amb Debats CCCB i la Fundació Photographic Social Vision.

Una de les seccions més estimades del festival, l’Alternativa Hall, el punt de trobada obert, participatiu i experimental de l’Alternativa, ja ha confirmat algunes de les seves sessions. A Hall Selecciona, a més dels programes d’aquest any es recuperarà un dels programes pensat per a la passada edició de 2020. A Hall Enfoca, es presentaran dos curtmetratges realitzats per joves que viuen sota la tutela de l’estat i que formen part del projecte Horagai de la Selva Coop. A més, a Hall Cinema Expandit es podrà gaudir de la performance cinemàtica en directe De-Coded, d’Eduardo Filippi i Bérénice Courtin, també programada per a l’edició anterior. A Hall Invita es presentarà el Festival dei Popoli, continuant en la línia de treball en xarxa amb festivals afins. I la secció Hall Microcurts recollirà les peces de la convocatòria sobre memòria personal i/o històrica oberta fins el dia 1 d’octubre.  

Les activitats i trobades professionals seran un cop més uns dels plats forts del festival. Així doncs, durant aquesta edició tindran lloc les 12es Jornades de l’Alternativa Professionals i les activitats de Cinema Pendent per afavorir el desenvolupament dels projectes audiovisuals i que inclouen la 9a edició del Mentoring Projects, un taller de desenvolupament de projectes impartit per Pau Subirós; masterclasses de comunicació i posada en escena a càrrec de Fernanda Rossi; el VII Pitching Fòrum de Guionistes Associats de Catalunya; i la projecció de futures pel·lícules que es troben en rough cut, davant públic expert en la indústria cinematogràfica.
VIDA, espot de l’Alternativa 2021
Enguany, l’espot del festival, realitzat com la imatge per Ángel Uzkiano i Ona Planas, orbita al voltant de la naturalesa com a font de vida, bellesa i de benestar.   

L’Alternativa compta amb el suport del CCCB, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) i Ministerio de Cultura (ICAA); i amb la col·laboració de la Secretaria de Política Lingüística (Generalitat de Catalunya), Acción Cultural Española (AC/E), Filmoteca de Catalunya, El Periódico, Europa Creativa Media Desk Catalunya, Metges Sense Fronteres, Catalunya Film Festivals, Acció Cinema, El Meu Primer Festival, Betevé, Zumzeig Cinecooperativa, Cinema Maldà, ECIB, Filmin i Premios Goya.

El proper mes d’octubre es donarà a conèixer la programació de les seccions competitives, de la resta de seccions paral·leles i també de les activitats que tindran lloc durant l’Alternativa 2021.