L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP) ha atorgat la primera edició dels Premis Laya a les productores Alba Sotorra, pel llargmetratge cinematogràfic de ficció ‘El retorn, la vida després de l’ISIS’, i La Kaseta Ideas, pel documental televisiu ‘La batalla per les xarxes’. Els dos guardons compten amb una dotació total de 75.000 euros, i pretenen fomentar la consciència i coneixement dels drets civils i polítics mitjançant la producció audiovisual.

Així, els Premis Laya, convocats el passat 11 de novembre, s’estrenen atorgant 50.000 euros al projecte de llargmetratge cinematogràfic de ficció de la productora Alba Sotorra. Segons el jurat dels premis, ‘El retorn, la vida després d’ISIS’ destaca la capacitat per reflectir, a través de l’experiència concreta d’un grup de dones, fenòmens universals com la guerra o la radicalització que condueix a l’extremisme violent. Alhora, la producció aconsegueix explicar i denunciar tant la crueltat i inhumanitat dels grans poders constituïts (polític, militar, mediàtic), com l’empatia i solidaritat de les persones que, tot i estar inicialment en bàndols oposats, aconsegueixen establir lligams de comprensió, empatia i solidaritat.  

D’altra banda, en la categoria de documental televisiu, ‘La Batalla de les Xarxes’ aprofundeix a partir de veus i experiències molt diverses, en l’impacte de la societat digital en els mecanismes i condicions que fan possible la democràcia i la participació política.

El jurat ha valorat en els dos casos la qualitat tècnica i artística dels projectes, la solidesa del projecte, la trajectòria professional i empresarial dels autors, l’impacte previst i la incorporació de la perspectiva de gènere. I s’ha valorat sobretot la capacitat de les propostes guanyadores de divulgar els drets civils i polítics de forma pedagògica i, alhora, reflexiva, actual i innovadora, oferint punts de vista inèdits i nous.

Els Premis Laya, que volen fer un homenatge a la productora cinematogràfica del mateix nom en temps de la Segona República, tenen per objecte potenciar el sector audiovisual, i en concret promocionar l’exhibició i l’emissió de cinema documental i la creació d’obres audiovisuals destinades a ser emeses per televisió, sempre que fomentin la pedagogia i la defensa dels drets civils i polítics.

Els guardons consten d’una dotació total de 75.000 euros, repartits en les dues modalitats de llargmetratge cinematogràfic i documental televisiu. Amb aquesta primera edició dels Premis Laya, l’Oficina de Drets Civils i Polítics, organisme adscrit al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, vol afavorir el cinema documental en la modalitat de llargmetratges cinematogràfics i les d’obres audiovisuals destinades a ser emeses per televisió. Així, s’estableix la categoria de llargmetratge cinematogràfic documental o llargmetratge de ficció per ser emès per televisió, amb una dotació de 50.000 euros; i el premi al documental televisiu, amb 25.000 euros.