El Parlament va aprovar al darrer ple de la legislatura, el nou mandat marc del sistema públic audiovisual català. Aquesta resolució que incorpora en la redacció final diverses esmenes de JxCat i ERC, d’una banda, i de CatECP, de l’altra, ha estat aprovada per 77 vots a favor (JxCat, ERC, CatECP i CUP) i 58 contra (Cs, PSC-Units i PPC). Amb aquesta resolució, el Parlament aprova un nou mandat marc, el segon, per actualitzar els objectius generals i les línies bàsiques que han d’inspirar el sistema públic audiovisual i que després s’han de desplegar en els contractes programa corresponents entre els prestadors púbics i l’Administració. El primer mandat marc es va aprovar el 2010.

Josep Riera (JxCat) i José Rodríguez (ERC) han presentat aquesta proposta, i en nom de la resta de grups i subgrups han intervingut en el debat David Mejía (Cs), David Pérez (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Manuel Reyes (PPC).

El mandat marc assenyala que el sistema públic audiovisual és “bàsic” perquè la ciutadania sigui crítica i estigui informada, així com un “instrument fonamental” en la lluita contra la desinformació i la proliferació de notícies falses a les xarxes socials. Per això, emplaça els mitjans públics a oferir una informació “àmplia, veraç, contrastada, imparcial, rigorosa, territorialment equilibrada i precisa”, que sigui alhora plural i exemplar amb la igualtat d’oportunitats, tot garantint la independència dels seus periodistes.