El passat dimecres 26 de juny va tenir lloc l’acte de nomenament dels Membres d’Honor 2019 a la Casa Alegre de Sagrera, a la ciutat de Terrassa, en el que han recollit el Petit Gaudí en reconeixement a les seves grans carreres les actrius Carme Elias i Assumpta Serna, el cineasta Jordi Cadena, el director, actor i gestor cultural Hermann Bonnín, la muntadora Elena Jaumandreu, i l’exhibidor Pere Sallent.

Amb el trasllat d’aquest acte a Terrassa, l’Acadèmia consolida la seva línea de reivindicació del patrimoni cinematogràfic català, reconeixent i amplificant l’aposta terrassenca pel cinema que ja li ha valgut l’exclusiva distinció de la UNESCO com a ciutat creativa en l’àmbit cinematogràfic, distinció que la fa única a l’estat espanyol i que només comparteix amb 12 ciutats de tot el món.

La gala, escrita i presentada per Elisenda Pineda, s’ha inspirat en l’espai que l’ha acollit, la Casa Alegre de Sagrera, exponent arquitectònic del passat tèxtil de la ciutat, per recordar la importància d’aquesta indústria a la capital vallesana i posar en valor l’esforç del treball dels homenatjats, tota una vida dedicada a l’ofici del cinema. Així una de les actuacions musicals, a càrrec de Laura Simó i Francesc Capella, s’ha acompanyat d’un muntatge amb fragments de pel·lícules catalanes que han posat burgesos i obrers al centre de les seves històries (Pa negre, La dona del segle, Vida privada, entre d’altres).

L’acte ha comptat amb la presència de l’Alcalde de Terrassa el Sr. Jordi Ballart, i de la Regidora de Cultura i actriu Maria Rosa Boladeras. També ens han acompanyat Núria Lomas i Òscar Pascual, gerent i coordinador respectivament de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona; Iolanda Batallé, directora de l’Institut Ramon Llull; Francisco Vargas, director de l’Àrea d’Audiovisuals de l’Institut Català de les Empreses Culturals; Mònica Arús, gerent de l’Àrea de Recursos de l’Institut Català de les Empreses Culturals i Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya.

La primera en recollir el Petit Gaudí ha estat Assumpta Serna, glossada per Joan Lluís Bozzo, amb qui va compartir els primers anys de la companyia Dagoll Dagom, el 1978, durant el seu exitós muntatge Antaviana. Poc després s’instal·la a Madrid, on treballa amb Carlos Saura, Pedro Almodóvar o Bigas Luna. Títols com Orquídea salvaje (1989) de Zalman King, Las cien y una noches (1995) d’Agnès Varda o les mítiques sèries de televisió Crime Stories i Falcon Crest fan d’Assumpta Serna una de les actrius catalanes de més projecció internacional. Actualment combina la interpretació amb la docència al Centre Professional de la Fundació First Team. Assumpta Serna ha agraït així el reconeixement de l’Acadèmia: