Amb aquestes convocatòries el Departament, a través de l’ICEC, dona continuïtat a les actuacions previstes en el Pla Estratègic de foment de l’Audiovisual 2017-2020.

El Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Cultural (ICEC), obre aquest divendres, 13 de juliol, 4 línies de subvencions per al foment de l’audiovisual català.

Aquestes línies són:

  1. Subvencions a la producció de llargmetratges cinematogràfics i per afavorir-ne el rendiment industrial derivat de l’explotació i la difusió
  2. Subvencions a la promoció de llargmetratges cinematogràfics en versió original catalana o occitana, en la seva variant aranesa
  3. Subvencions per a la producció d’obres audiovisuals d’animació
  4. Subvencions per a la producció de curtmetratges cinematogràfics

Aquestes convocatòries s’inscriuen en la voluntat de l’ICEC de donar continuïtat a les actuacions previstes en el Pla Estratègic de foment de l’Audiovisual 2017-2020 (PEA), desenvolupat per l’ICEC amb la participació de tot el sector. El seu desplegament es va veure interromput l’any passat amb la decisió del Tribunal Constitucional d’acceptar a tràmit el recurs presentat pel president del govern espanyol contra l’impost de les teleoperadores. La desaparició de l’impost va significar una minoració de 16 M€ en el pressupost destinat per l’ICEC a l’audiovisual.

Conscients de les dificultats que viu el sector pel que fa al suport públic, el compromís del Departament de Cultura amb l’audiovisual català ha permès trobar la manera de no trencar la recuperació del sector iniciada el 2015. Un sector que viu un moment de gran creativitat amb èxits i reconeixements nacionals i internacionals.

Participació de pel·lícules de producció catalana en Festivals, Premis i Mostres

L’èxit de les creacions catalanes queda palès en les més de 1.000 seleccions obtingudes a 230 festivals nacionals i internacionals durant el 2017. Les nominacions a premis nacionals i internacionals, com els Gaudí, Goya, Forqué, Oscars, EFA Awards… s’eleva a 150, entre les quals destaca la nominació que va tenir Estiu 1993 com a candidata als Oscar 2017.

Cal destacar, també, els premis obtinguts en festivals tan reconeguts com la Berlinale (Estiu 1993), la Semaine de la Critique de Cannes (Los desheredados) i el Hot Docs Canadian International Documentary, el festival de documentals més important del món, en què el film El otro lado del muro es va endur el guardó.

Les línies que ara es convoquen es complementaran amb cinc noves convocatòries que es publicaran a finals del mes de juliol:

  1. Subvencions per a la producció de llargmetratges cinematogràfics
  2. Subvencions per a la producció d’obres destinades a ser emeses per televisió
  3. Subvencions per a la producció de sèries audiovisuals de ficció
  4. Subvencions per al desenvolupament de projectes audiovisuals
  5. Subvencions per al foment de la difusió de cinema en versió catalana, original, doblada o subtitulada i de producció catalana, en sales d’exhibició.

En total 9 línies de subvenció amb una dotació de 9,8 milions (el 2017 es van atorgar per aquestes convocatòries 12’8 milions).

Les actuacions desenvolupades arran del Pla Estratègic de foment de l’Audiovisual durant el 2017 van significar 259 ajuts concedits per un import de 17.180.742,79€ i puja fins als 20,9 milions si se suma el conjunt d’actuacions de l’ICEC per l’audiovisual. Però també va significar l’inici d’un conjunt d’actuacions amb l’objectiu de fomentar l’excel·lència del producte audiovisual, contribuir a la diversitat des de la cultura pròpia i reforçar les estructures empresarials. En aquest sentit, es van incloure mesures pro gènere en totes les línies de concurrència pública competitiva. Així -i després de la seva implementació com a criteri puntuable a les línies de foment de la producció- els resultats assolits estan a prop de la paritat.

Dels projectes subvencionats als ajuts de producció de llargmetratges cinematogràfics, un 36,8 % van ser projectes liderats per dones i van obtenir un 57,8 % de la dotació total (5M €). L’any 2016, un 29% dels projectes subvencionats van ser projectes liderats per dones i van obtenir un 25,5 % de la dotació.

Dels 75 projectes cinematogràfics subvencionats l’any 2017, el 48 % han estat projectes liderats per dones i han obtingut un 56,6 % de la dotació.

Dels 19 projectes televisius subvencionats l’any 2017, el 47,4 % han estat projectes liderats per dones i han obtingut un 43,9 % de la dotació.