Al Palmarès del “20 Festival de Màlaga. Cinema En Espanyol “que acaba de clausurar-se destaquem la producció ‘Estiu 1993’, de Carla Simón que aconsegueix la “Biznaga d’Or a la millor pel·lícula espanyola”. Justament va ser en l’estiu de 1993 quan Carla Simón va perdre a la seva mare. Tenia només sis anys i ja abans havia mort també el pare. Llavors, va ser acollida per la família del seu oncle matern i va abandonar Barcelona per traslladar-se a viure a un poble de l’Empordà. La sida lhabía estat el causant de la mort dels seus pares, però llavors la malaltia tenia una altra denominació i ni tan sols possibilitat de curació. Carla Simón s’ha decidit a mirar aquell devastador estiu i ha plasmat en una pel·lícula les sensacions d’aquesta nena davant de la mort. “Estiu 1993” el primer llargmetratge de la Carla, ja va ser acollida al Festival, amb una enorme emoció i un contundent aplaudiment, que ja presagiava el resultat final que obtindria. De fet, la pelíoula ja venia avalada pel seu reeixit pas a Berlín, on es va presentar a la secció “Generation Kplus” i va obtenir el premi a la millor òpera prima.

ÚLTIMS DIES A L’HAVANA
A la secció iberoamericana ‘Últims dies a l’Havana’, de Fernando Pérez, aconsegueix la Biznaga d’Or a la millor pel·lícula iberoamericana ,Al cor de l’Havana d’avui la pel·lícula relata la història de Miguel que sommia amb fugir a New York, a l’espera d’un visat que no arriba mai. Diego somia amb viure. Postrat per la SIDA, allibera tota la seva energia des del solar en què viu. Una galeria desuggestius personatges envolta a la parella d’amics. Quan arriba una sorprenent visat, la destinació col·locarà a tots davant d’una inusitada decisió …

RESUM DEL PALMARÉS DE LA
SECCIÓ OFICIAL DE LLARGMETRATGES A CONCURS

EL Jurat de la Scció Oficial de Llargmetratges a concurs de la 20 edició del Festival de Màlaga. Cinema a Espanyol, integrat per Emilio Martínez Lázaro (President), Pablo Berger, María Botto, Iván Giroud Gárate, Elena Ruiz i Alejandra Trelles, emet la decisió següent:

Biznaga d’Or A LA MILLOR PEL·LÍCULA ESPANYOLA, dotada amb 12.000 euros
Estiu 1993, de Carla Simón

Biznaga d’Or A LA MILLOR PEL·LÍCULA IBEROAMERICANA, dotada amb 12.000 euros
Últims dies a l’Havana, de Fernando Pérez

Biznaga de Plata PREMI ESPECIAL DEL JURAT
No sé dir adéu, de Lli Escala

Biznaga de Plata A LA MILLOR DIRECCIÓ
Víctor Gaviria per La dona de l’animal

Biznaga de Plata HOTEL AC MÀLAGA PALAU A LA MILLOR ACTRIU
Nathalie Poza per No sé dir adéu

Biznaga de Plata al MILLOR ACTOR
Leonardo Sbaraglia per L’altre germà

Biznaga de Plata A LA MILLOR ACTRIU DE REPARTIMENT
Gabriela Ramos, per Últims dies a l’Havana

Biznaga de Plata al MILLOR ACTOR DE REPARTIMENT
Juan Diego per No sé dir adéu

Biznaga de Plata al MILLOR GUIÓ
Pablo Remón i Lli Escala per No sé dir adéu

Biznaga de Plata A LA MILLOR MÚSICA
Pascal Gaigne per Pla de fugida

Biznaga de Plata DELUXE A LA MILLOR FOTOGRAFIA
Walter Carvalho per Redemoinho

Biznaga de Plata al MILLOR MUNTATGE
Etienne Boussac per La dona de l’animal

El jurat atorga una MENCIÓ ESPECIAL a Selfie, de Víctor García León, com a representant d’una forma nova d’entendre l’expressió cinematogràfica, traient el major partit d’una obligada economia de mitjans, i acostant-se a la realitat immediata amb una major versemblança.

ANNEX

Productores, televisions, institucions i entitats col·laboradores de les pel·lícules premiades en la Secció Oficial de Llargmetratges a concurs de la 20 edició del Festival de Màlaga. Cinema a Espanyol

L’ALTRE GERMÀ, d’Israel Adrián Caetano
Rizoma Films (Argentina), Oriental Films (Uruguai), MOD Producciones (Espanya) i Glòria Films (França)

LA DONA DE L’ANIMAL, de Víctor Gaviria
Pol a Terra i Biga Produccions (Colòmbia)

NO SÉ DIR ADÉU, de Lli Escala
Lolita Films, Mediaevs, White Leaf Producciones (Espanya)

PLA DE FUGA, d’Iñaki Dorronsoro
Atresmedia Cinema, Runaway Films AIE, Lazona Films i Sonora Estudis (Espanya)

REDEMOINHO, de José Luis Villamarim
Vania Catani (Brasil)

SELFIE, de Víctor García León
Apatxes, Gonita, II Acte (Espanya)

ÚLTIMS DIES A L’HAVANA, de Fernando Pérez
ICAIC (Cuba), Wanda Visión (Espanya)

ESTIU 1993, de Carla Simón
Inicia Films, Avalon P.C., amb el suport de Mitja, ICAA, ICEC, i la participació de TVE i TV3 (Espanya)

Així mateix, es concedeixen els següents premis complementaris:

Biznaga de Plata PREMI ESPECIAL DEL JURAT DE LA CRÍTICA
El Jurat de la Crítica de la Secció Oficial de Llargmetratges a concurs de la 20 edició del Festival de Màlaga. Cinema a Espanyol, integrat per Elena S. Sánchez, David Sequera, Elio Castro-Villacañas i Ol