els-karamazoff-cartell-vc
El proper 13 de desembre a les 20:00h, als Cinemes Girona de Barcelona (c/ Girona 175), Visions documentals presenta: Els Karamazoff, de Juan Gamero i Carmen Rodríguez.

A principis dels 70s un grup de joves catalans es trasllada a Nova York, fugint de la grisor franquista. Aglutinats en un principi entorn del cartellista Carles Fontserè, que subsisteix a la ciutat fent de taxista, van fent amistat a mesura que s’instal·len al barri del SoHo, el rovell de l’ou de les avantguardes que marcaran la segona meitat del S. XX. Amb els anys naixerà entre ells una amistat i una fidelitat incombustible i s’autodenominaran, irònicament, els Karamazoff. Són els artistes plàstics Robert Llimós, Evru (Zush), Xavier Medina-Campeny i Antoni Miralda, la fotògrafa Marta Sentís, el vídeoartista Antoni Muntadas, en Jaume Ollé, metge i fotògraf, que treballava en un hospital de NY, la fotògrafa i escriptora Mireia Sentis i la dissenyadora gràfica Bibi Escalas que va morir poc abans de començar el projecte i a la que els autors han dedicat el documental.
A través de les vivències dels Karamazoff i d’entrevistes a altres protagonistes de l’època, com els pioners del SoHo: Jonas Mekas i Jaime Davidovich, o el vídeoartista Marshall Reese, el documental ens endinsa en el naixement del SoHo a principis dels anys 60, quan artistes d’arreu del món van ocupar les fàbriques abandonades transformant el barri en un centre neuràlgic d’experimentació artística, fins el seu apogeu als anys 70s i 80s i la seva transformació posterior en un barri de botigues de moda. Un documental esplèndid, que ha costat quatre anys de feina i que compta amb unes imatges d’arxiu que el converteixen en un document d’excepció. En aquestes imatges, moltes d’elles cedides per Jonas Mekas, el “pare” del cinema underground nord-americà, podem veure els experiments de Nam June Paik, George Maciunas i Fluxus, John Lennon i Yoko Ono, el naixement de The Kitchen, John Cage, la Factory, les exposicions d’Andy Warhol o els primers concerts de la Velvet Underground i de Laurie Anderson, entre altres.
Aquest passi és la preestrena del documental, que encara no s’ha vist ni en cinema ni en TV. Per a la presentació i el col·loqui posterior comptarem amb els seus autors, Juan Gamero i Carmen Rodríguez, i amb alguns dels Karamazoff.

Us hi esperem!