Les ferides, quan s’ignoren, no cicatritzen

Durant tres dies, art i drets humans tornaran a unir-se en aquesta nova edició de la Mostra, on el robatori de la identitat serà de nou el protagonista temàtic de 21 curtmetratges provinents d’arreu del món. La cita serà als Cinemes Girona de Barcelona a partir del 30 de novembre. 

cartel-alta-resolucion

La Índia, Argentina o Sèrbia són alguns dels països d’on procedeixen els 21 curtmetratges a concurs que es podran veure a la Mostra de Curtmetratges per la Identitat d’aquest any. El robatori de la identitat, entesa com la sostracció del dret inalienable de l’individu a ser qui és, torna a ser l’eix de les obres participants, que aborden, des del cinema, temes com el segrest d’infants i la suplantació identitària exercida per règims dictatorials i també els robatoris o segrests identitaris exercits des d’altres àmbits, com el cultural, el sexual, l’ideològic o el territorial.

Des de diferents formats (ficció, documental o animació), l’art audiovisual torna a convertir-se en mitjà de sensibilització, informació, reflexió i denúncia de la Mostra, que novament reivindica la necessitat d’un exercici de consciència, visibilització i també de memòria històrica que, mantenint la idea de que les ferides, quan s’ignoren, no cicatritzen, cerca la dignitat i la justícia per a les víctimes de la repressió identitària.

Organitzada per l’ Associació Crear per la Identitat i la Memòria (ACIM), la V Edició de la Mostra de Curtmetratges per la Identitat serà acollida pels Cinemes Girona de Barcelona des del proper 30 de novembre, fins al 2 de desembre, durant tres jornades que clouran les projeccions amb l’entrega de premis i la projecció d’un documental, inèdit a Barcelona i fora de concurs. 

ACIM: Art i cultura contra l’oblit

En estreta relació amb l’associació Abuelas de Plaza de Mayo i dedicada a l’estudi, la sensibilització i la denúncia del robatori d’infants durant règims dictatorials mitjançant l’art, l’ACIM va néixer a Barcelona l’any 2008. Els seus integrants van ser els responsables de l’organització, entre 2006 i 2008, dels tres cicles del projecte escènic  “Teatre per la Identitat Catalunya” (guanyadora del Premi Dionisios de la Unesco).  Des de l’any 2011, organitza la Mostra de Curtmetratges per la Identitat, que experimenta amb cada edició un alt creixement de públic i d’obres participants.