El proper 2 d’octubre s’inaugurarà a Toulouse la retrospectiva El cinema documental produït per Paco Poch (que tindrà lloc fins el 9 d’octubre) dins del marc de Cinespaña, el festival de cinema espanyol que se celebra anualment a la ciutat francesa.

La retrospectiva recopilarà el conjunt d’obres documentals del productor català Paco Poch (Igualada, 1951): un dels creadors més valents, al mateix temps que respectats, del nostre actual panorama cinematogràfic. També es programaran debats al voltant de la reflexió sobre el rol del productor i les possibilitats que la producció de cinema documental pot oferir tant a cineastes, com a espectadors que vulguin comprendre millor la naturalesa d’aquest art.

Es comptarà amb la presència del cineasta Lluís Galter que presentarà fragments de la seva nova pel·lícula, La substància, encara en fase de postproducció. Una obra que segons l’Alejandro Díaz, programador del Festival internacional de cinema de Sevilla, “fa ús d’una narrativa entre flotant i hipnòtica, construint un relat desassossegador sobre la pèrdua d’identitat del món contemporani.”

Les altres pel·lícules projectades seran:

Innisfree, José Luís Guerín (1990)
Buenaventura Durruti, anarquista, Jean-Louis Comolli (2000)
Cravan vs Cravan, Isaki Lacuesta (2002)
La leyenda del tiempo, Isaki Lacuesta (2006)
La maleta mexicana, Trisha Ziff (2011)
Cartas a María, Maite Garcia Ribot (2015), premi millor documental festival Cinespaña 2015

És important contextualitzar que el documental cinematogràfic representa un format relativament nou al país. Innisfree es va estrenar al 1990 quan, segons paraules de José Luis Guerín, el seu director, “no existia una cultura de cinema documental i ens envoltava una incomprensió que ens obligava a haver d’explicar que el documental pot ser molt lliure i pot adoptar formes vàries.” El cineasta Isaki Lacuesta ho corrobora rememorant la seva etapa com a estudiant de màster de documental: “En aquella època, a mitjans dels noranta, no teníem ni idea d’on ens ficàvem. Els referents eren molt pocs.”

Gairebé tres dècades després, la nova tradició de cinema documental s’ha consolidat i, sens dubte, Paco Poch és un dels artífexs d’una consolidació que ara podrà apreciar-se en aquesta retrospectiva.

Per Cinespaña han desfilat grans noms de la cultura espanyola, en el 2004 el festival va ser apadrinat per Jorge Semprún. Després de més de vint edicions, s’ha consolidat com l’aparador de cinema espanyol més important d’Europa. Cada any s’ha dedicat una retrospectiva o homenatge a una figura destacada com han estat Fernando Fernán Gómez, Paco Rabal, Marisa Paredes, Carlos Saura, Mario Camus o Carmen Maura, entre d’altres.

El director de programació del festival i el seu cofundador, Patrick Bernabé, va afirmar fa un any al diari digital La Croix: “la pel·lícula premiada en aquest festival rep una ajuda per a la seva distribució (…), un ajut essencial per a un cinema que actualment lluita per sobreviure.”

Cinespaña va assolir més de 28.000 espectadors en la seva anterior edició. ●

Per més info contactar a hola@barcelonogy.com