Un total de 320 empreses, participen entre els dies 24 al 26 de maig, de BIT Broadcast 2016, Saló Professional de la Tecnologia Audiovisual que té lloc a Madrid. En aquesta edició, tindrem un dels més complets aparadors de novetats tecnològiques en imatge i so. El Saló, organitzat per IFEMA, reuneix les novetats de320 empreses participants, entre les quals es troben les grans marques internacionals i els més destacats fabricants espanyols, que són una referència de primer nivell a tot el món per la seva decidida aposta per l’I + D .

El contingut d’BIT 2016 també recull les últimes propostes d’empreses dedicades a la integració i venda d’equipament; streaming, monitorització, solucions per compressió i transport de senyals de TV, o novetats de primer nivell per a àudio, al costat de l’oferta de companyies importadores i distribuïdores d’equips professionals per a televisió, vídeo professional i cinema, entre d’altres, que en el seu conjunt mostraran al món professional un complet referent de tendències i innovacions tecnològiques que vénen marcant l’evolució de la imatge i el so.

Tot això en un moment estratègic per impulsar l’activitat comercial del sector, i en un format que combina l’exposició comercial i el desenvolupament d’una important agenda d’activitats, amb demostracions de producte, xerrades, tallers, sessions de formació i workshops, enfocada a compartir coneixements, idees i experiències.

Programa d’activitats
BIT 2016 ha preparat un complet programa de jornades en les que prop d’un centenar de destacats professionals prendran el pols a la indústria. Per fomentar el debat i obrir un diàleg enriquidor entre els diferents agents del sector les jornades primaran les taules rodones en què els assistents podran compartir impressions amb els participants en aquests panells, que es desenvoluparan en dos auditoris simultàniament.

Durant tres dies, s’abordaran qüestions clau per a la indústria com la publicitat programàtica, la irrupció de les operadores de telecomunicacions en l’audiovisual, les noves infraestructures sobre IP, els serveis OTT i la televisió híbrida HbbTV; la Ultra Alta Definició-UHD; els nous models d’empreses Audiovisuals; el dividend digital-DD; mirant al Núvol, o els nous canals a la TDT.

A més, es parlarà de les noves infraestructures sobre IP; dels reptes en la captació d’imatges per directes; de noves claus en el finançament de la ficció espanyola, amb el cas d’estudi de “El ministeri del Temps”; l’estat actual i desenvolupaments futurs de HbbTV; del futur per a la ràdio i d’una ràdio per al futur; de la TV del 2020; de Big Data en mitjans, i de redundància en xarxes de distribució d’àudio. A més, se celebrarà una sessió interactiva sobre la transformació de SDI a IP_X000D; es presentarà el cas d’estudi de Oera Parsifal gravada i emesa des del tratro Real (UHD en directe).

Per primera vegada, aquestes taules estaran moderades en la seva gran majoria pels més alts directius sectorials de les principals consultores del país, que gaudeixen d’una àmplia perspectiva de les tendències actuals i futures.

Demostracions, tallers i sessions de formació
BIT comptarà, a més, amb un programa de presentacions, organitzat per les empreses participants, en el seu propi estand, a fi d’oferir al visitant una informació detallada de la seva proposta al Saló. El programa contempla des demostracions d’innovadors productes i d’estudis virtuals i realitat augmentada, fins a sessions de formació de noves tecnologies, Master Class, Tallers i tutorials pràctics, entre altres activitats.

Els professionals iberoamericans es reuneixen a BIT
BIT, també serà escenari de celebració d’una important reunió de professionals iberoamericans, que visitaran el Saló per conèixer les últimes novetats del sector i participar en una sessió de Consultoria Tecnològica, organitzada en col·laboració amb TEIB – ATEI, en el marc de la seva iniciativa Centreamèrica i el Carib en Xarxa, a fi de contribuir a la presa de decisions per a l’adquisició de tecnologia i equips. La sessió, que tindrà lloc els dies 25 i 26 de maig, comptarà amb l’assistència de més de 20 convidats de Bolívia, Cuba, Xile, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Perú i Puerto Rico, amb perfils tècnics d’alta responsabilitat en els canals de televisió d’Iberoamèrica així com de les administracions públiques que aquestes gestionen aquestes televisions.

BIT Innova
Una de les novetats d’aquesta edició, és la presentació de BIT Innova, una galeria de novetats que destaca 9 propostes d’avantguarda del sector, seleccionades per un jurat professional, d’entre totes les presentades a aquesta plataforma pels expositors de la Fira. L’objectiu d’BIT Innova és oferir a les empreses participants una eina de valor afegit a la comunicació i promoció dels productes i serveis que es mostren a la fira i que destaquen pel seu caràcter innovador.

Una solucions per millorar les qualitat en les retransmissions d’àudio en ràdio i TV, de AEQ; un avançat sistema de connectivitat per a trens d’Alta Velocitat, de AICOX SOLUCIONS; una aplicació per a estudi virtual en temps real que permet, entre altres coses, convertir el presentador en un objecte 3D dins del set virtual, de BRAINSTORM MULTIMEDIA; un servei de Cloud Computing que ofereix a l’usuari l’oportunitat de disposar de qualsevol producte de streaming de vídeo en qualsevol lloc i moment, de CIRES 21 SL; una plataforma end-to-end d’anàlisi de dades que cobreix les necessitats d’analítica de qualsevol proveïdor de continguts de vídeo, de ERICSSON ESPAÑA S.A; un equip “tot en un” desenvolupat per vídeo assistència a tot tipus de rodatges, de OVIDE; una família de codificadors i descodificadors que ofereix un complet conjunt de funcionalitats, de SAPEC, i un codificador per maquinari per a la cobertura de notícies en directe, de reduït grandària i pes, que permet prescindir d’unitats mòbils i altres equips, d’STAR COMUNICACIONS, i una solució de MAM avançada en el núvol per a la gestió de continguts i arxius de Mitja que s’adapta a les necessitats actuals de les indústries del Broadcast i el Media & Entertainment, d’VIDEO STREAM NETWORKS són les propostes que destaca aquesta primera edició de BIT INNOVA

Plataforma I + d + bit
També per primera vegada, BIT aglutina el millor talent investigador aplicat a l’audiovisual, a la plataforma R + D + BIT. A través d’aquesta iniciativa que recull els projectes més avantguardistes que estan sent desenvolupats, tant en l’àmbit universitari com empresarial, amb el propòsit de destacar noves tecnologies de valor afegit i potencial de creixement aplicades a la indústria audiovisual, així com reconèixer la tasca de els professionals i entitats que conformen el món de la recerca en aquest àmbit.

Un Comitè de Selecció, presidit per Pere Vila, director de Tecnologia, Innovació i Sistemes de RTVE Corporació, ha seleccionat un total de 25 projectes de recerca en camps com àudio i vídeo sobre IP; reconeixement i generació de veu sintètica; ús de metadades aplicats al big data; realitat virtual, augmentada i immersiva; interacció amb objectes; neurociència; streaming adaptatiu; accessibilitat; anàlisi automàtic de vídeo i àudio; producció 360º; motion capture; recerca, catalogació i recomanació de continguts; usabilitat en tv interactiva o sincronització de continguts híbrids.

Premi BIT SHOOTING STAR
El talent emergent en la comunicació audiovisual dels de nous professionals que s’incorporen al sector, també tindrà premi aquest any a BIT, mitjançant BIT SHOOTING STAR, un concurs de mini curtmetratges originals per estudiants de comunicació audiovisual, que ha rebut més de 30 treballs. El premi està dotat amb 2.000 euros i s’atorgarà un accèssit al mini-curt nominat més popular en xarxes socials. Un jurat nomenat per l’organització seleccionarà el guanyador final, en base a criteris de factura i creativitat, i l’acte de lliurament del Premi tindrà lloc en el marc de celebració del Saló.

BIT TV
Retransmissió de jornades en directe, entrevistes amb els principals agents del sector, ponents i empreses participants, i tota l’activitat que durant aquests tres dies es desenvolupi en BIT, ocuparà els continguts de la cadena BIT TV, un set de televisió situat al cor del saló que oferirà diàriament ia través del web de BIT, www.bit.ifema.es, programació ininterrompuda, conduïda pel acreditat periodista, Gorka Zumeta.

apunt sectorial
Els ingressos dels serveis audiovisuals van ascendir a 1.197 milions d’euros, amb un augment interanual del 9,8%. L’any va tancar amb més 5,5 milions d’abonats de televisió de pagament.

Les dades estadístiques de la CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) constaten que la facturació total del sector de telecomunicacions i del sector audiovisual va ser el 2015 de 30.254.000 d’euros, un 0,48 més respecte al 2014%.

En l’últim trimestre de 2015, la facturació total del sector va ser de 7.876,8 milions d’euros, un 2% superior a la del mateix trimestre de l’any anterior.
Els ingressos dels serveis minoristes, amb 6.437,2 milions d’euros, es van mantenir pràcticament iguals als de fa un any. Com en trimestres anteriors, van tornar a créixer els serveis audiovisuals, que, amb un augment del 9,8% interanual, acumulen set trimestres consecutius amb taxes de variació positives.