Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya organitzada per l’Ajuntament de Lleida, ha inaugurat avui a la Llotja la seva 20a edició sota el títol Future is Female. L’acte inaugural, a les 20.30 h, ha anat a càrrec de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui ha estat acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de l’àrea de Cultura, Montse Parra, i de la directora d’Animac, Carolina López, així com del director de l’àrea de l’Audiovisual de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Francisco Vargas.

En la seva aposta pel talent femení, Animac ha decidit enguany donar el tret de sortida amb la majoria de treballs que formen Future is female dirigits per dones. El certamen vol reivindicar la notòria participació de les creadores en un moment clau i posa de manifest el camí per recórrer per a la igualtat en l’àmbit comercial de llargmetratges, sèries de televisió o videojocs.

L’acte inaugural ha comptat amb la presència de la convidada especial d’enguany, Regina Pessoa. La realitzadora portuguesa, una de les autores claus de la nova animació independent, parlarà en una Master Class de la seua obra que s’allunya de qualsevol estereotip infantil i l’apropa a un nou i interessant cinema d’animació dirigit a un públic adult.

El públic ha gaudit en l’obertura d’una acurada selecció de curtmetratges de joves realitzadores que trenquen amb els estereotips establerts i mostren la immillorable salut de l’animació internacional. Haircut, de Virginia Mori; Limbo Limbo Travel, de Zsuzsanna Kreif i Borbála Zetény i Camino de agua para un pez, de Mercedes Marro, són alguns dels curts que s’han vist aquesta nit. Algunes de les directores d’aquests audiovisuals estaran presents en la inauguració d’Animac, com la realitzadora d’animació i directora de la productora Tomavistas, Mercedes Marro, o la creadora, An Vrombaut; la representant de Media Cartoon Europa, Yolanda Alonso; la distribuïdora, Morgann Favennec; la productora gallega, Chelo Loureiro, o les directores, Miriam Plantin i Sara Boix.

Aquestes figures de renom han participat activament al llarg de la primera jornada d’Animac, com Chelo Loureiro i Mercedes Marro, o Sam, Jose Luis Farias i Toni Marin, que participat com a pannel d’experts a la sessió de presentació dels 12 projectes en producció seleccionats a l’Incubator.

L’alcalde de Lleida ha animat els nens i nenes a gaudir intensament dels films d’ Animació que projecta Animac, adaptats a les edats dels escolars que hi assisteixen. El tema dels films d’animació adreçats als més petits és “Estimo la natura”.

La ciutat acull des d’avui i fins diumenge quatre jornades intenses de projeccions, conferències, tallers i altres activitats especials. En aquest primer dia, la Llotja ha acollit una Jornada professional d’Europa Creativa Desk Media Catalunya on es presentaran aquesta tarda les iniciatives de suport a les diverses facetes de la producció i de la distribució, així com els suports a la formació en matèria d’animació que ofereix el Programa Europa Creativa MEDIA. La Mostra ha comptat amb la presència de professionals de primera línia, com ara Morgann Favennec, de la distribuïdora francesa Superights (premi a la millor empresa de distribució a l’animació Cartoon Media 2015); Yolanda Alonso, de Cartoon Masters i Cartoon Connection, i el coordinador d’Europa Creativa Desk-Media Catalunya Àlex Navarro.

AREAVISUAL I VIDEOLAB PRESENTS A L’ESPAI D’ANIMAC

Dins les activitats del Festival Emipac, al espai professional amb escoles i institucions, trobareu el stand de les plataformes d’Areavisual -areavisual.cat, areavisual.com i areavisual.org- que compartim amb l’empresa col·laboradora Videolab.