• Barcelona, nit d’hivern, El camí més llarg per tornar a casa, L’adopció i Un dia perfecte per volar opten al Gaudí a la Millor Pel·lícula
  • El Gaudí a la Millor Direcció es decidirà entre Agustí Villaronga, Cesc Gay, Dani de la Orden i Sergi Pérez
  • El Rey de La Habana, Anacleto: Agente secreto i Truman són les produccions amb més nominacions

 

El passat 30 de desembre 2015 · van donar.-se a conèixer les nominacions dels VIII Premis Gaudí, en una lectura pública a l’Auditori de La Pedrera. 30 produccions de les 72 inscrites han estat nominades en alguna de les 22 categories dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català.Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia, i Marga Viza, directora de Cultura de la Fundació Catalunya-La Pedrera, han introduït l’acte, i els actors Àgata Roca i Miki Esparbé (vestits per Menchén Tomàs i Tween respectivament) han estat els encarregats d’obrir els sobres i llegir els nominats. A la lectura (que s’ha pogut seguir en directe des de la web de l’Acadèmia, la del diari La Vanguardia i la retransmissió per Catalunya Informació) han assistit acadèmics i productors, actors, directors i equips tècnics de les pel·lícules candidates. També s’hi han sumat representants institucionals, com Ferran Mascarell, conseller de Cultura, Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals o Juanjo Puigcorbé, diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, així com representants del sector cinematogràfic i cultural, entre ells Montserrat Bou, secretària general de PROA, Àlex Casanovas, president de l’AADPC, Tono Folguera, president de PRO-DOCS i Francesc Llobet, degà del CPAC.

El Rey de La Habana i Anacleto: Agente secreto són les dues produccions que opten a més estatuetes, amb 12 nominacions, seguides de Truman amb 11, Barcelona, nit d’hivern amb 7 i El camí més llarg per tornar a casa amb 5. Empaten amb 4 nominacions L’adopció, La novia i Palmeras en la nieve.Nobody Wants the Night opta a 3 guardons i Un dia perfecte per volar iAtrapa la bandera a 2.

Opten al Premi Gaudí a la Millor Pel·lícula, guardó que recull el productor de la pel·lícula guanyadora, quatre títols: Barcelona, nit d’hivern, escrita per Eduard Sola, Daniel González i Eric Navarro, dirigida per Dani de la Orden i produïda per AIE Barcelona nit de films, Playtime Movies, Sábado Películas, El Terrat de Produccions, Filmin i Televisió de Catalunya amb la participació de Televisión Española i Movistar+; El camí més llarg per tornar a casa, dirigida per Sergi Pérez, escrita per Sergi Pérez, Eric Navarro i Roger Padilla i produïda per Niu d’Indi; L’adopció, dirigida per Daniela Fejerman, escrita per Daniela Fejerman i Aleja Flah i produïda per Messidor Films, Tornasol Films, Mistery Producciones AIE i Lietuvos Kino Studija amb la participació de Televisión Española i Un dia perfecte per volar, escrita i dirigida per Marc Recha i produïda per Batabat amb la participació de Televisió de Catalunya i Televisión Española.

Les nominades al Gaudí a Millor Pel·lícula en llengua no catalana sónAnacleto: Agente secreto, dirigida per Javier Ruiz Caldera, escrita per Fernando Navarro, Pablo Alén i Breixo Corral i produïda per Agente Secreto 2015 AIE, Telefónica Studios i Zeta Cinema amb la participació de Televisión Española, Movistar+ i Televisió de Catalunya; El Rey de La Habana, escrita i dirigida per Agustí Villaronga i produïda per Pandora Cinema, Tusitala Producciones Cinematográficas i AIE El Rey de La Habana amb la participació de Televisión Española, Canal+ i Televisió de Catalunya; La Novia, dirigida per Paula Ortiz, escrita per Paula Ortiz i Javier García Arredondo i produïda per Get in the Picture Productions i Cine Chromatix amb la participació de Televisión Española i Truman, dirigida per Cesc Gay, escrita per Cesc Gay i Tomàs Aragay i produïda per Imposible Films, BD Cine i Trumanfilm AIE amb la participació de Televisión Española, Televisió de Catalunya i Movistar+.

Agustí Villaronga per El Rey de La Habana; Cesc Gay per Truman; Dani de la Orden per Barcelona, nit d’hivern i Sergi Pérez per El camí més llarg per tornar a casa estan nominats en la categoria de Millor Direcció. Les nominades en la categoria de Millor Protagonista Femenina són Inma Cuestaper La Novia; Laia Costa per Victoria; Natalia de Molina per Techo y comida i Nora Navas per L’adopció. Els nominats a Millor Protagonista Masculí són Borja Espinosa per El camí més llarg per tornar a casa;Francesc Garrido per L’adopció; Ricardo Darín per Truman i Sergi Lópezper Un dia perfecte per volar. Els nominats a Millor Guió són Agustí Villaronga per El Rey de La Habana; Cesc Gay i Tomàs Aragay perTruman; Eduard Sola, Daniel González i Eric Navarro per Barcelona, nit d’hivern i Sergi Pérez, Eric Navarro i Roger Padilla per El camí més llarg per tornar a casa.

El dimarts 5 de gener de 2016 comença la segona volta de votacions i la cursa definitiva pels guardons, que es lliuraran diumenge 31 de gener a l’Auditori Fòrum-CCIB en una gala retransmesa per Televisió de Catalunya i presentada per l’actriu Rossy de Palma. En el transcurs de la gala, l’actriuRosa Maria Sardà rebrà el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter per la seva trajectòria. La foto de família dels nominats als VIII Premis Gaudí tindrà lloc dimecres 13 de gener a les 12 hores al Palauet Albéniz de Barcelona, en un acte presidit per l’Excma. Sra. Ada Colau, Alcaldessa de Barcelona.