2

El proper 5 de maig a les 20:00h, als Cinemes Girona de Barcelona (C.Girona 175), Visions documental presenta : Perseguits i Salvats, camins de nit i boira.
Sabem que prop de 6 milions de jueus van morir durant l’Holocaust, i també que des de França se’n van deportar 76.000. Però encara ignorem quants van aconseguir fugir travessant els Pirineus.
L’endemà de la desfeta francesa davant dels alemanys, es crea a Tolosa l’organització clandestina Armée Jueva, que signa un acord amb la resistència francesa, que els proporcionarà guies armats, i amb el JOINT nord-americà, que els proveirà dels fons necessaris. L’organització que combat els nazis i lluita per la creació d’un estat jueu, de seguida organitza la travessa dels Pirineus amb la col·laboració de republicans catalans i espanyols refugiats a França, combatents ara a la resistència francesa, i gent de les poblacions de tots dos costats de la frontera. Mentre, l’administració espanyola tracta d’impedir un flux, que els mateixos nazis diuen que és més gran que el dels combatents de la División Azul que Franco ha enviat a Hitler per combatre el comunisme soviètic.
A traves d’entrevistes amb els sobrevivents i reconstruccions dels fets, el documental mostra com eren aquestes expedicions de mes de 5.000 homes, dones, infants i vells jueus que travessaven els pirineus per arribar a Barcelona, punt de partida d’un nou viatge cap a Palestina, Amèrica o Àfrica del Nord.
Perseguits i Salvats narra l’historia dels herois anònims d’un gesta molt poc coneguda a casa nostra: la lluita de l’Armée Juive i les seves connexions amb els resistents catalans, alhora que desmunta un dels tòpics sovint associats al Holocaust, la passivitat jueva.