L’ actual llei europea que protegeix els drets d’autor té 14 anys. És d’una època quan no teniem les xarxes socials, quan Facebook o Youtube encara no havien fet la seva revolució. A més, descobrim que avui ens està bloquejant l’intercanvi de coneixement i no ens ajuda el proces educatiu.
Julia Reda, eurodiputada per part del Partit Pirata alemany, ha presentat el esborrany del seu informe sobre els drets d’autor. Reda explica: “Necessitem uns drets d’autor europeus comuns que representin els drets fundamentals i que facilitin la innovació dels serveis en la xarxa en tota la Unió Europea.” No es busca només obrir el camí per l’accés a l’informació, també es busca millorar la posició dels autors i del intèrprets i la seva relació amb els intermediaris.

L’informe intenta deixar clars els termines de copyright i les excepcions en tota Europa, i també l’adopció d’una norma oberta que “permet la adaptació a noves formes imprevistes d’expressió cultural”. També hem descobert que hi ha un gran debat sobre aquesta temàtica i, per primera vegada, el públic és invitat a participar i a presentar la seva opinió. Això es pot fer a través d’una plataforma de col·laboració digital.

Amb la visió que té el Partit Pirata estem més a prop que mai a la democratització del accés a la informació en l’àmbit més important:la recerca i l’educació. Esteu convitats a participar al debat i donar forma a la nova directiva que ens afectarà a tots, però que per la primera vegada la podem entre tots tots influir.

Més informació es pot trobar al informe d’evaluació del copyright en la Unió Europea.