LA CONVOCATÒRIA
Desprès d’edicions anteriors amb gran nombre d’estand i activitat paral·lela, que ha anat minvant, aquest any podem dir que el Mac s’ha desenvolupat sota mínims. Tot i això resulta encomiable mantenir la convocatòria perquè es una bona oportunitat del sector per trobar-se, saber en quin punt s’està i debatre línies de futur…

El lloc on es fa la convocatòria – Roca Umbert- és excel·lent per la seva capacitat de transformar-se i adaptar-se a totes les necessitats.

Un error de convocatòria (segurament no imputable al MAC): el mateix dia es presentava a la Filmoteca de Barcelona el projecte de llei de Telecomunicacions… i també al SGAE s’explicaven els plans per a propers mesos als socis. Cert que són activitats diferents però totes tenen a veure amb el sector i només amb una mica d’encaix d’agendes de tots plegats, s’hauria evitat aquesta coincidència que al final perjudica a tothom ja que els professionals no es poden dividir per estar a tantes coses

UNA TELE A LA CARTA?
En les intervencions inaugurals, especialment de Francesc Pena, cap de la Xarxa Audiovisual Local ja es va posar de manifest el “sotrac” del model televisiu tradicional, quelcom que a força de comentar-ho realment ja sembla una mica tòpic. Especialment la intervenció de Ferran Clavell responsable d’innovació i “futur media” de la Corporació, va quedar clar la tirada dels “continguts a la carta”, s’ha fet “jaquemate” a la linealitat de la televisió tradicional.

CAPSULES FORMATIVES OMAC
Una aportació d’aquest MAC, ha estat el gran interès que s’ha generat amb l’oferta de les càpsules formatives OMAC ja que es van omplir totes les places. Els temes eren ben diversos com els nous formats audiovisuals (del RAW al nou LOG) o els recursos interactius audiovisuals als web informatius, o les possibilitats que obre a la producció audiovisual la ludificació (gamificació) aplicada a sèries de TV, pel·lícules o altres continguts. Realment aquest MAC detecta una interessant tendència: hi ha autèntic interès pels temes més avençats que ens van proposant les noves tecnologies…

IMPORTÀNCIA DE LES “SEGONES PANTALLES”
Pel que fa a la sessió amb l’SDE (que va portar a terme l’Àlex Solà) podem destacar la importància creixent de les “segones pantalles” en el consum de la TV. Cal crear extensions digitals dels programes a les xarxes, i això és una “assignatura pendent” sobretot a les teles locals. Per tant, cada cop més cal pensar en continguts cross-plataforma, amb continguts audiovisuals específics per a les xarxes socials.

DINAR – NETWORKING
Bona idea la de fer unes botifarres a la brasa i convocar un dinar de networking o relacional com es diu ara… La gent agraeix els formats distesos que permeten entrar en contacte uns amb d’altres. Llàstima no preveure posar les taules sota els toldos per tal que no ens caigués tota la solana del migdia…

TV SOCIAL
Interessant xerrada de Bamboo sobre la tele social. La situació seria: Com es veure ara la televisió en una llar mitjana. Imaginem doncs una família en la que la parella i els dos fills veuen un mateix programa… És una situació potser cada vegada més inimaginable perquè tothom va a la seva… però podem suposar que hi ha programes “familiars” almenys mentres la família està sopant a la taula… Llavors la idea del tv social és que el pare fa twits del que es veu el programa, i els fills amb la “tablet” comenten amb els amics el que va sortint… Al final el programa televisiu és el més irrellevant perquè la part “social” de la televisió passaria a primer pla. Estem preparats per aquesta revolució? Podem mesurar quin impacte tenen a les xarxes els nostres programes? Més enllà de la mesura objectiva del que es parla podem assegurar que es parla positivament del programa? El ponent va exposar algunes eines per a potenciar i mesurar tot plegat. Prenguem nota…

POL TURRENTS: DETECTANT TENDÈNCIES
La ponència de Pol Torrent sempre ben documentar i ben presentat ens acostava a l’estat de les tecnologies més recents… Estem veient ja bona part dels programes en HD alta definició. En quin punt està el 4K o la Ultra High definitiiu…? La qüestió seria si hi ha amplada de banda per fer-ho possible… Destacaríem el seu pronòstic que amb la generalització de les pantalles 4K a les llars, vindrà una nova onada de continguts 3D per a la TV pels quals ja no seran necessàries les molestes ulleres d’estereoscòpia, cosa que pot ajudar al seu èxit, ara no assolit per aquests dispositius, acceptats al cinema però gens còmodes per veure la tele. La seva ponència gravada en streaming pot veure’s a
www.directoresdefotografia.com

STREAMING DE VIDEOLAB
Els actes del MAC van ser enregistrats en streaming per Videolab. Val la pena remarcar aquest servei que ofereix aquesta companyia. Això va permetre a molta gent que no va estar present al MAC veure els events en directe a traves de la pàgina web, en molts casos amb mòbils o “tablets”. De fet, Videolab cuida també aquesta visió “responsive” que facilita que des de qualsevol dispositiu mòbil pugui visionar-se correctament la imatge que s’emet en streaming. La realització que ofereix Videolab és amb multicàmera de HD i partint de la pròpia conferència i d’altres fonts de vídeo que es vulguin incloure, com powerspoints explicatius, demos etc…
A més d’aquest servei de Videolab també hi ha la possibilitat d’editar el que s’ha gravat i oferir “a posteriori” una edició més acurada…