El Sr. Xavier Trias, alcalde de Barcelona, ha rebut aquest matí al Palauet Albéniz de Barcelona els nominats als VI Premis Gaudí i els nous Membres d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català. Han estat distingits enguany el director de fotografia Joan Mariné, el director Francesc Pérez-Dolz, els productors Paco Poch i Brian Yuzna i la cooperativa audiovisual Drac Màgic, representada per Marta Selva i Anna Solà. Tots ells han estat nomenats nous Membres d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català per la seva trajectòria professional i la seva contribució al cinema.
La Presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha afirmat que era “un plaer, un honor, un orgull” honorar persones que “van començar a fer cinema en moments industrials incipients o bé que, en moments difícils, han aconseguit amb la seva lluita i el seu talent que el cinema català sigui valorat a nivell europeu”.
Els nomenaments han estat precedits d’una glossa de cada Acadèmic d’Honor. L’actor Sergi López, vicepresident de l’Acadèmia del Cinema Català, ha glossat el productor Paco Poch, en una divertida intervenció que ha començat fent referència a la sonoritat del seu nom, “pac o poc”. López ha acabat afirmant que “es podria dir que [Poch] és un cinèfil si no fos que el terme trobo que li queda petit”. Ha destacat la seva qualitat de saber transmetre el lligam profund que té “no només amb el cinema, sinó també amb el pensament artístic, amb el fet creatiu, sense ser mai petulant i sense donar mai lliçons de res”.
Josep Maria Queraltó ha glossat Joan Mariné, del qual ha destacat la seva trajectòria com a director de fotografia i les seves construccions d’invents cinematogràfics, com una copiadora òptica, un format especial de pel·lícula anomenat “Format Mariné”, o la construcció d’una positivadora. Expert en la vessant més tècnica del cinema, Queraltó ha remarcat que Mariné “ha viscut moments històrics dins la seva professió: el pas del cinema mut al sonor, la transició del blanc i negre al color i l’arribada de noves tecnologies i formats, a més de dur a terme una investigació de 20 anys de l’Alta Definició en la imatge cinematogràfica”. A principis dels anys noranta, Mariné va substituir el plató de rodatge per la restauració de pel·lícules. Mariné, que acaba de fer 93 anys, resident a Madrid, està en contacte amb les noves generacions per seguir el curs de la digitalització cinematogràfica.
El director Francesc Pérez-Dolz ha tingut tres glossadors: Joan Marimón, Elisabet Prandi i Jordi Marcos, en representació dels més de 30 acadèmics que es van adreçar a la Junta de l’Acadèmia per a demanar que es nomenés al director Membre d’Honor. Entre els tres han fet un recorregut de la trajectòria del director i han repassat també la seva contribució a la docència, ja que va ser un dels impulsors de l’actual ESCAC, començant al Centre Calassanç d’Imatge i So.
Finalment, Pep Armengol ha glossat Brian Yuzna, productor, director i guionista, que no era present a l’acte ja que resideix als EUA, però ha agraït el seu nomenament a través d’un vídeo. Armengol ha destacat el camí que Yuzna ha obert a les noves generacions, dient que “la llavor que ens deixa Brian Yuzna germinarà en l’aparició d’una nova generació de cineastes que aconseguiran exportar de forma eficaç i rendible el nostre cinema arreu del món”. Des de Los Angeles, Brian Yuzna assessora als professionals d’aquí que s’estan obrint pas als EUA.
L’acadèmica Rosa Vergés ha glossat la trajectòria de la cooperativa audiovisual Drac Màgic, representada per Marta Selva i Anna Solà. Vergés ha destacat com la cooperativa ha teixit una “xarxa sòlida en el camp de l’educació de la mirada, portant el cinema a l’escola i els escolars al cinema”, en un moment en què aquesta formació és bàsica per l’educació, en un món que es comunica mitjançant imatges. També ha volgut posar en relleu la seva activitat per a la representació de les dones en els mitjans de comunicació audiovisual. La directora ha denunciat en la glossa “una vertiginosa davallada cap a la ignorància i un atemptat a la sensibilitat artística”, i com s’està desfent “tot un teixit professional tal vegada irrecuperable”. “En aquest perillós context, l’aportació de Drac Màgic, amb insistència i tenacitat educativa, formant mirades i criteri, més que mai, representa una lluita, un exemple i un estímul front l’adversitat”, ha conclòs Vergés.
Ha clos l’acte l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha agraït l’esforç de l’Acadèmia del Cinema Català i ha afirmat que cal seguir apostant fort pel cinema per tal d’impulsar-lo i posar-lo en valor. “Tenim gent molt bona, que està molt entregada”, ha afirmat, “I només si hi creiem nosaltres amb convenciment, tirarem el que vulguem endavant”.